Med hjärtan för Parken

I över 30 år har de engagerat sig för att Parken i ­Oskarshamn ska leva vidare.
Nu är både Susanne och Tonny Fogelqvist ­pensionärer och kan gå in helhjärtat i ­verksamheten – allt för att utveckla Parken än mera. 

Det är vår största gemensamma passion, så det är klart att det känns extra kul att vi båda kan vara här lite när vi vill. Då får vi mer tid tillsammans, säger Susanne, som lämnade sitt jobb inom Polisen i december.

– Hon har gått ner från 200 procent, till 100 procent, lägger Tonny till och skrattar.

Hustomte

Tonny gick i pension från Stena Recycling för drygt ett år sedan och har sedan dess blivit något av en hustomte på Parken, där han fixar mycket med det praktiska. Men faktum är att paret ställt upp så gott som ideellt i över tre decennier. Susanne blev ordförande i föreningen Folkets Hus & Park för tio år sedan och sköter allt från bokningar och marknadsföring, till föreningens ekonomi och bokföring för både Parken och Sagabiografen. 

– För oss känns det både självklart och naturligt att engagera oss i en förening. Bland annat var vi kursledare båda två på dansklubben -Snésteg en gång i tiden och det var genom dansen som vi började arbeta ideellt på Parken, berättar Susanne.

Kärleken till dansen spirar fortfarande hos paret Fogelqvist, som gärna tar sig en svängom på Parkens omtyckta danskvällar. Vårens dansprogram är spikat, med bland annat dansbandet Blender den 10 februari och Highlights den 24 februari (se hela programmet här intill). Dansentusiaster långväga ifrån hittar då till Oskarshamn för att få tillbringa en danskväll i traditionell anda. 

– Det är så roligt att se glädjen när de dansar loss på dansgolvet, säger hon.

Men danserna är bara en liten del av allt som händer på Parken. Det är även loppis och bingo, i samarbete med IFK Oskarshamn, på regelbunden basis. Dessutom hyrs lokalerna ut för alltifrån privata fester till företagskonferenser och föreningsmöten. 

Gröt för 100 personer till föreningen Hjärt- och lungs grötfest? Inga problem. Birgitta Gustavsson och Eva Ahlberg är vana att laga mat till hundratals personer på Parken Oskarshamn.

Centralt läge

– Många har upptäckt fördelarna med Parken. Det centrala läget med närhet även till Be-Ge Hockey Center, våra stora utrymmen – vi tar emot upp till 500 personer, tillgång till mat och fika som vi fixar på plats, gott om parkeringar runt omkring, bar med serveringstillstånd, möjlighet till garderob, listan kan göras lång. Vem som helst kan också hyra Parken, helt eller delvis. Ta kontakt med oss för att få veta priser, säger Susanne.

Hur Parken ska utvecklas framåt vill paret inte avslöja riktigt ännu, men det finns många idéer och tankar. 

– Nu finns äntligen tiden att hitta på något nytt och utveckla verksamheten på ett annat sätt, vilket vi ser mycket fram emot. Sen ska vi även försöka satsa på vårt andra intresse – att köra land och rike runt med motorcykeln. Bland annat till Pite Havsbad, som är en av Europas största anläggningar för turism och konferens. Det ligger bara 125 mil bort, säger Susanne med ett skratt. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Susanne & Tonny Fogelqvist

Ålder: 62 och 63

Bor: Svalliden, Oskarshamn

Familj: Barnen Amelie och Anders, barnbarnet William

Fritidsintressen: Engagera sig i Parken ­Oskarshamn, resa i Sverige på motorcykel

 

Parkens vårprogram

10 februari Blender

24 februari Highlights

10 mars Callinaz

24 mars Jannez

21 april Sannex

Loppis

12 februari

12 mars

23 april

 

När och varför hyr ni Parken?

– Så fort vi får möjlighet hyr vi in oss på Parken innan match. De är jätteduktiga på att fixa med mat och dryck för ett stort sällskap – vi är runt 150 personer. ­Parken är ett bra ställe med stora utrymmen och trevliga människor som jobbar där. Dessutom ligger det bra i anslutning till Be-Ge Hockey Center. 

Johan Eliasson, ordförande i supporterklubben Lakers Lakejer

 

– Vi använder Parken till medlemsmöten, line­dance, modevisning och mycket, mycket annat. Förra året startade vi kroppkake­luncher och det blev en succé! Parken är perfekt för oss och vår verksamhet. Det är även lätt att ta sig hit, bussen ­stannar precis utanför och det finns gott om ­parkeringar för bilen. Ett extra plus för att det är ­handikappvänligt! 

Britt-Inger Svensson, ordförande i SPF Seniorerna Oskarshamn

– För oss i Oskarshamns Golfklubb erbjuder Parken en bra helhetslösning för våra medlemsmöten, med rymliga lokaler, fika och utmärkt uppkoppling när vi ska visa saker och ting på skärmar. Vi har använt Parken för detta i flera år och är mycket nöjda. Det är en jättebra arena för just samman­komster. 

 

Sivert Hansson, ordförande i ­Oskarshamns Golfklubb

 

– Förutom de rymliga lokalerna och tillgång till scen, finns det något som är väldigt speciellt med Parken i Oskarshamn. Vi blir alltid så väl mottagna. Man blir glad av att komma hit och ha sammankomster här. Catering, servering, dukning och diskning – allt fungerar ypperligt för våra träffar. 

Hans-Göran Johansson, allsångsledare för sällskapet Astri & Evert Taubes Vänner

 

– Vi hyrde Parken för en konferens med våra trafik­entreprenörer som avslutades med en hockeymatch. Parken är en perfekt konferensanläggning ur alla perspektiv. Centralt belägen, stora och rymliga lokaler, trevligt bemötande och god fika. Vad mer kan man önska?

Martin Åkerberg, biträdande trafikdirektör Kalmar länstrafik