Naturfantast alltid redo i kristider

Natur- och friluftsfantast av rang. Med sina breda kunskaper och erfarenheter av att klara sig i skog och natur är Sara S. Johansson även väl förberedd för en oväntad krissituation.
– Har man bara viss utrustning och vet hur den fungerar ­behöver man inte vara så orolig.

Som scout sedan barnsben behöver Sara knappt fundera på vad hon ska göra om strömmen går. Att ha stearinljus och pannlampa nära till hands är en självklarhet. Likaså campingkök eller torr ved och töre för att snabbt kunna tända en brasa.

– Det finns viss utrustning och prylar som man alltid bör ha hemma. En krissituation behöver ju inte innebära det allra värsta. Det räcker med ett rejält snöoväder som slår ut strömmen under ett antal timmar för att man ganska omgående behöver såväl lyse som värme och någonstans att laga mat. Då är det inte minst viktigt att veta var man har sina grejer för att snabbt få fram dem, konstaterar hon.

Den batteridrivna stormlyktan är en av Saras favoriter. Men hon framhåller även tillgång till pannlampa och vanliga stearinljus.

Förebygga kriser

Oro i omvärlden, såväl när som fjärran, har aktualiserat var och ens förmåga att förebygga och hantera kriser av olika slag. Hemberedskap innebär att alla ska kunna klara sig i minst en vecka utan samhällets hjälp. En undersökning som har utförts på uppdrag av Friluftsfrämjandet visar att hela sju av tio svenskar är medvetna om att de har ett ansvar att förbereda sig för kris. Samtidigt är det bara tre av tio som har övat rent praktiskt på hur de ska bete sig i en krissituation.

Sara jämför den situation som kan uppstå om strömmen försvinner med barndomens sommarvistelser på en fäbodvall i Dalarna tillsammans med familjen.

– Det var friluftsliv på riktigt, konstaterar hon leende. Där fanns varken el eller tillgång till rinnande vatten. Det var fantastiska veckor där mina föräldrar lärde oss att laga mat på friluftskök, rena vatten och hålla oss varma eller kyla ner oss beroende på väderlek.

Hemma hos Sara och hennes familj i Bockara går vedspisen varm. Den används både som värmekälla och för merparten av matlagningen.

Gemensamt intresse

Med dessa erfarenheter i bagaget känner sig Sara väl förberedd. Något hon även delar med övriga familjen; samtliga tre döttrar är eller har varit aktiva i scoutkåren i Bockara samtidigt som hennes man har upplevt olika typer av krissituationer i skarpt läge i samband med att han flydde från kriget i forna Jugoslavien i början av 1990-talet.

– Har man bara övat lite på hur utrustningen fungerar och vet hur den ska användas behöver man inte vara orolig. Jag känner mig väldigt bekväm med de grejerna jag har eftersom jag använder dem regelbundet. Det är en trygghet, förklarar Sara och passar samtidigt på att skicka med ett gott råd till alla föräldrar.

– Ta med barnen ut i skogen och laga mat på campingkök, grill eller över öppen eld. Och varför inte testa att övernatta i tält. Att lära sig att uppskatta tystnaden och lugnet i skogen bidrar också till att öka tryggheten. Vet man inte hur man ska gå tillväga är ett tips att gå med i en scoutkår eller i Friluftsfrämjandet för att få mer kunskap, framhåller hon.

Medvetna val

Förutom att på olika sätt skapa framförhållning inför oväntade krissituationer har Sara och hennes familj även valt att till viss del leva enligt så kallad downshifting. En rörelse som bygger på omtanke om miljön och handlar om att välja bort allt som kräver mer energi än vad som är mödan värt. Likaså att göra sig av med onödiga prylar.

– Med tanke på de höga elpriserna och övriga kostnader som hela tiden ökar har vi bland annat valt att laga så mycket mat som möjligt på vår vedspis, berättar Sara och tillägger att även detta bidrar till att vara väl förberedd på alla möjliga, och omöjliga, situationer.

– Sedan är det ju inte alla som har tillgång till vedspis, utedass, egen brunn och annat som underlättar om det blir brist på el och rinnande vatten. Men det kan ju vara värt att bevara om man köper ett äldre hus, konstaterar hon leende.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Sara S Johansson

Ålder: 47 år

Familj: Maken Sead, Emina, 17 år, Adela, 15 år och Leila, 8 år 

Bor: Hus i Bockara

Gör: Förskollärare på Mussebergs förskola i Bockara

Fritid: Friluftsliv, blommor, fotografering och scoutledare i Bockara UV-kår. Berättar om sina intressen på Instagram: @dagarnasomgar.sara

 

Saras sex beredskapstips

• Utrustning för vattenrening

– Det finns bra filter för att rena vatten från naturen. Även köksutrustning för att kunna koka vattnet i minst 20 minuter så att ­eventuella bakterier dör.

• Campingkök och tåliga matlagningskärl

– Jag har både spritkök och ett minikök med förbränningstabletter. Tåliga matlagningskärl kan man använda över öppen eld. Då fixar man att koka vatten och enklare matlagning.

• Bra förvaring av renat vatten

– Gärna en dunk med tappkran så det är ­enkelt att fylla upp. Jag har alltid några ­flaskor köpt bordsvatten i förvar som jag byter ut vid midsommar varje år.

• Olika typer av tänd- och belysnings­utrustning

– Se till att alltid ha ett lager av tänd­stickor och även tändstål. Likaså stearinljus, batterier och ficklampa. Pannlampa är ett bra alternativ för att ha händerna fria.

• Torrvaror och konserver

– Under sommarhalvåret plockar vi bär och frukter som vi sedan torkar. Det ger bra ­energi till kroppen. Ett lager med mat­konserver med långhållbarhet är också bra att ha.

• Varma kläder och sovsäckar

– Kläder av bomull och ull håller värmen bäst. Tillsammans med en bra sovsäck klarar man kalla nätter. Att hålla sig varm, och även få något varmt i magen, bidrar till att minska oron.

 

Checklista för bra krismat

• Har lång hållbarhet

• Behöver inte kyl eller frys

• Kräver lite eller inget vatten vid tillagning

• Går snabbt att laga, viktigt om du lagar mat på spritkök

• Ger mycket energi. Vid en längre kris är det viktigt att komplettera med nötter och torkad frukt för att få tillräckligt med energi.