Skräddarsytt kökshantverk

Allt under samma tak. Med eget snickeri är Formakök med under hela processen – från idé till färdigt kök.
– Vi levererar ett skräddarsytt hantverk, framhåller de båda ägarna.

På Järnvägsgatan i Berga finns en lång tradition av möbel- och kökstillverkning. Sedan drygt ett år tillbaka är det Johan Andersson och Marcus Ishagen som håller i rodret för den anrika snickeriverkstaden.

– Här har det byggts kök under lång tid. Redan när jag startade varumärket Formakök 2015 inledde jag ett samarbete med dåvarande CR-Produkter kring tillverkningen. När Marcus kom in som delägare i företaget under hösten 2021 bestämde vi oss för att ta över verksamheten för att ha full kontroll över hela processen, berättar Johan.

Sabine och Marcus Ishagen hjälps åt med kantlistning på Formaköks snickeri.

Kompetent personal

Något som också innebar att Formakök även tog över den gedigna erfarenheten och kompetensen hos personalstyrkan som omfattar totalt 12 anställda. Likaså den befintliga maskinparken med allt från CNC-fräsar till ytbehandlingsutrustning.

– Vi är väldigt ödmjuka inför den kunskap och de möjligheter som finns här. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för de special-anpassningar och unika lösningar som vi kan göra när det gäller såväl kök som butiks- och hotellinredningar, förklarar Marcus som är vd och har huvudansvaret för tillverkningen i Berga.

Allt som tillverkas i snickeriverkstaden är beställt. Hos Formakök finns ingen serietillverkning eller massproduktion. Som försäljnings- och marknadschef är det Johans främsta uppgift att designa och skräddarsy exklusiva kökslösningar efter kundernas idéer och önskemål.

– Ofta börjar det med att kunderna besöker vårt showroom på Kolmilevägen. Där finns några monterade visningskök som vi kan utgå ifrån när det gäller att omsätta idéer till verklighet. Nästa steg är att jag besöker kunden i deras hem för att mäta på plats och se vilka möjligheter som finns innan vi tar fram ett förslag på 3D-skiss, förklarar han.

Unika lösningar efter kundernas behov och önskemål är Formaköks filosofi.

Oändliga möjligheter

Det som skiljer Formakök från andra leverantörer är just möjligheterna. Möjlighet att anpassa längd på bänkar och skåp efter befintliga mått utan passbitar. Att välja material, träslag och ytbehandling helt efter egna önskemål. Likaså tillgång till ett brett urval av bänkskivor, vitvaror och övrig köksutrustning. Huvudsakligen från närbelägna leverantörer.

– Våra kunder har ofta ett stort intresse för design och lite udda detaljer. Hos oss är det möjligt att lösa de flesta önskemål. Vi har gjort allt från skåp med inbyggd hundmatskål till integrerade pallar att stå på för de yngre kockarna, framhåller Marcus och Johan.

Förutom showroom i Oskarshamn har Formakök även showroom och säljare i Västervik samt säljare i Kalmar. Men kunderna är mer långväga än så.

– Vi levererar faktiskt över hela Sverige. Ofta har ryktet om våra unika och specialanpassade kök spridit sig via nöjda kunder, betonar Johan.

Som tidigare snickare kan säljare Mikael Nilsson ge konkreta råd kring kökslösningar till kunderna i Formaköks showroom.

I samband med övertagandet av CR-Produkter fick Formakök även tillverkningen av butiks-, kontors- och hotellinredningar på köpet. En sedan många år väl inarbetad verksamhet som också innebär leveranser över hela Sverige.

– Det är två snickeriverksamheter med olika marknader som kompletterar varandra och bidrar till att vi håller produktutvecklingen igång. 

Johan Andersson och Marcus Ishagen ser Formaköks framtid an med stor tillförsikt. Även om de har hittat sin speciella nisch finns det planer på att så småningom utveckla verksamheten ytterligare.

– Med den hantverkskunskap och tillverkningskapacitet vi besitter så finns det alla möjligheter, konstaterar de nöjt.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Samlad kompetens och erfarenhet hos Formakök. Från vänster: Peter Karlsson, Ellinor Kängström, Sabine Ishagen, Marcus Ishagen, Tobias Claesson-Roback, Kjell Karlsson, Marie Larsson, Johan Andersson och Jimmy Claesson-Roback.

Formaköks köksfilosofi

”Varje kök designas och skapas med utgångspunkt hur det ska användas och de önskemål du som kund har. Standardmått existerar inte när det gäller Formakök, vi förverkligar köket du drömt om, utan kompromisser!”