Starkt syskonteam delar träningsglädje

Börja träna där du är och inte där du vill vara. Och sätt rimliga mål – annars kan det kännas oöverstigligt. Tipsen kommer från gyminstruktörerna Angelica Strömqvist och Emmelie Brenander, två systrar med ett stort gemensamt intresse: träning. 

I början av året brukar intresset för träningsanläggningar vara all time high, när många känner ett sug efter att börja träna och komma igång. 

– Ofta är det personer som inte är så bekväma i gymmiljön. Vi startar med en kopp kaffe och pratar om personliga mål. Sedan lägger vi upp träningen efter just den individens förutsättningar, berättar Emmelie Brenander, som är platschef, instruktör och personlig tränare (PT) på First Class Gym i Oskarshamn.

Häftig utveckling

Efter några månader har personen i regel fått in en regelbunden träning i vardagen.

– Att få arbeta med människor och se deras personliga utveckling är svinhäftigt. Faktiskt det bästa av allt med det här jobbet, att se glädjen i deras ögon när de når sina mål, säger Emmelie. 

Hon har själv en stor kärlek till just träning. En kärlek hon delar med sin syster Angelica Strömqvist, som också jobbar som instruktör på First Class i Oskarshamn. 

– Träning är det bästa som finns – jag vet ärligt talat inte hur jag skulle fungera utan det. Att Angelica också älskar träning är förstås jättekul och vi försöker träna ihop så ofta vi kan. Själv tränar jag runt fem dagar i veckan, säger Emmelie.

”Träning är det bästa som finns”, tycker Emmelie Brenander som tränar runt fem gånger i veckan, gärna med systern Angelica Strömqvist.

Tävling

Systrarna har även tävlat i Fitness, som är en tävlingsform som liknar bodybuilding men där endast utseendet räknas, inte storleken. 

– Vi tävlade samtidigt som en kul gemensam grej och vi fick bra placeringar båda två i olika grenar. Det var jätteroligt, men tar alldeles för mycket på psyket. I jobbet som jag har måste man kunna tänka klart, så det funkade inte att kombinera för mig, säger Emmelie.

Passionen för träning försvann dock inte och hon drivs av att inspirera andra till att börja röra på sig. 

– Träning är bra på så många sätt, både fysiskt och mentalt. Jag fick Covid-19 under pandemin och kunde inte anstränga mig på flera månader utan att få svårt att andas. Att inte kunna träna gjorde mig deprimerad. Nu mår jag bättre igen och varje gång jag tränar får jag en kick med ny energi. Träning är bästa medicinen!

En energi som smittar av sig, framför allt på dem som är med i hennes PT-team. I stället för den traditionella PT-timmen för en enskild person, är det fyra till sex personer som tränar samtidigt. En gruppaktivitet som visat sig vara väldigt lyckad.

– Det är svårare att hitta på en ursäkt för att inte träna, när man vet att det står flera personer och väntar på en. Många har blommat ut i PT-teamet och verkligen kommit igång att börja träna när vi gjort det tillsammans som ett lag.

Precis som med andra former av gruppträningar, kan man lägga upp träningen helt efter egna förutsättningar och mål.

– Det gäller att hitta en nivå som passar en själv. Att börja träna där du är, kanske två gånger i veckan, för att sedan öka till den nivå du vill ha. Genom att sätta rimliga mål känns det inte övermäktigt. Det är aldrig för sent att börja träna, kom in till oss så kan jag berätta mera, säger Emmelie. 

 

Emmelie Brenander

Ålder: 28 år

Bor: Oskarshamn

Familj: Sambon Stefan, dottern Ella, 6 år

Jobbar som: Platschef och instruktör på First Class Oskarshamn

Fritidsintressen: Träning

 

Angelica Strömqvist

Ålder: 36 år

Bor: Oskarshamn

Familj: Maken Niclas, barnen Nova, 10 år och Loke, 9 år 

Jobbar som: Montör på Scania och instruktör på First Class Oskarshamn

Fritidsintressen: Träning

 

Syskonens bästa träningstips 

• Träna för att du vill. Inte för att du måste. 

• Börja träna där du är och inte där du vill vara. Kanske två gånger i veckan är lagom för dig. Sedan kan du gradvis öka. Två gånger i veckan är väldigt mycket bättre än ingen träning alls.

• Sätt rimliga mål. Gärna delmål. Annars kan det kännas övermäktigt och du ger upp för att målet är så långt borta.

• Ta professionell hjälp för att sätta målen. First Class erbjuder en kostnadsfri personlig hälsoplan med vägledning.

• Träna det du tycker är roligt. Du behöver inte lyfta skrot – kanske är det dans som är din grej? I First Class app finns alla grupp­träningar listade. Inga förkunskaper krävs på något av passen.

• Ta med en familjemedlem eller vän på ­träningen. Då blir allt mycket roligare!