Lokalt stopp på ökänd brottsturné

Högsbybördiga Gustav Adolf Eriksson Hjerts främsta eftermäle är att han, tillsammans med Konrad Pettersson Lundqvist Tector, var den sista som avrättades offentligt i Sverige. Kort innan den ökända duon gick sitt öde till mötes var de på brottsturné i Oskarshamn.

Tidigt på morgonen, fredagen den 18 maj 1876, hade närmare 3 000 personer samlats vid Villåttinge härads gamla avrättningsplats på Lidamon nordväst om Malmköping i Södermanland. Den dåtida pressen beskrev ingående det makabra skådespel som den stora publiken fick bevittna:

”Skarprättaren fattade sin bila och skilde med ett enda kraftigt och väl riktat hugg huvudet fullständigt från kroppen, så att det rullade ner på schavotten. En tjock ström av blod sprutade fram ur de avhuggna ådrorna, och ögonblicket därefter framrusade ur folkmassan personer, försedda med glas och skedar för att upphämta blod. En eller annan lyckades, men kronobetjeningen drev de flesta tillbaka.”

Gustav Adolf Eriksson Hjert.

Konrad Pettersson Lundqvist Tector.

Beryktade förbrytare

Mannen som mötte detta grymma slut var Gustav Adolf Eriksson Hjert. Några timmar senare gick Konrad Pettersson Lundqvist Tector ett likande öde tillmötes vid Södra Häradets avrättningsplats på Stenkumla backe på Gotland. De båda brottskumpanerna blev därmed de sista som avrättas offentligt i Sverige.

– Hjert och Tector var kanske 1800-talets mest beryktade och skickligaste förbrytare. De var kända över hela Sverige. Även i Oskarshamn där de var på brottsturné kort innan de greps av polisen, berättar lokalhistoriker Thomas Gren.

De båda männen träffades på Långholmens fängelse i Stockholm där de bestämde sig för att slå sina påsar ihop. Hjert hade redan då ett digert brottsregister. Han var född den 5 september 1844 i ett soldattorp i Högsby och gjorde under en kort period ett försök att slå sig in på sin faders bana och bli militär. Disciplinära regler och att ta order var dock inte hans starka sida.

– Efter att ha träffat Tector, som också var en notorisk brottsling med ursprung i Svanhals socken i Östergötland, bestämde sig de båda för att tillsammans emigrera till USA, förklarar Thomas Gren.

För att finansiera detta planerade de att råna postdiligensen mellan Malmköping och Eskilstuna. Natten till den 1 september 1874 lade de sig i bakhåll. Dessvärre förväxlade de postdiligensen med en annan skjuts. Det hela slutade med att de sköt kusken i halsen och ingenjör Uppmark, som var på tjänsteresa, fick en hagelsvärm i brösten och avled också senare samma dag.

Oskarshamns Enskilda Bank, som rånades, låg vid Lilla torget i kvarteret Apollo. I  dag finns ­Apollohuset med bland annat kinarestaurangen ungefär på samma plats.

Misslyckad kupp

Under sin flykt och fortsatta brottsturné anlände Hjert och Tector till Oskarshamn den 19 september. Syftet var att göra en kupp mot Smålands Enskilda Banks kontor vid Lilla torget.

– Efter att ha rekognoserat bestämde de sig för att ta sig in i banklokalen under natten med hjälp av kofot och spett. Pengar och andra värdehandlingar förvarades i fyra bankkistor.

Thomas Gren berättar att de inte lyckades få med sig den tyngsta kistan. Däremot en lättare kista som de med hjälp av dragkärra forslade till en grotta vid Lilla Mark, strax sydväst om nuvarande bostadsområdet Norrtorn intill E22.

– När de bröt upp kistan blev de oerhört besvikna. Den innehöll bara pappershandlingar vars innebörd de inte begrep. Så de lämnade kistan i grottan och begav sig åter mot banken. Men då hade det börjat ljusna och en polis som patrullerade på torget avskräckte de båda tjuvarna att göra ett nytt försök.

I stället valde de att fortsätta sin turné söderut mot Kalmar där de sedan tog sig vidare till Visby med ångbåt. Under vistelsen på Gotland gjorde de närmare 20 inbrott i både gårdar och kyrkor innan de stal en fiskebåt som de sedan sänkte utanför Nävekvarn i Östergötland. 

Det var ett makabert skådespel när Gustav Adolf Eriksson Hjert miste livet vid en av de sista offentliga avrättningarna i Sverige.

Sista offentliga avrättningen

Någon emigration till USA blev det inte. Den 5 november greps Hjert och Tector i Stockholm. Med sina omfattande brottsregister, och inte minst morden i Malmköping, dömdes de båda att mista livet genom halshuggning i de härader där de fått sina slutliga domar. Det sista avtrycket de båda ökända brottslingarna satte i historien var att bli de sista som offentligt avrättades. En lag om att alla avrättningar i Sverige måste ske inom fängelsemurarna stiftades 1879.

– Högsbybördiga Hjert gravsattes utanför kyrkogårdsmurarna vid Lilla Malma kyrka i Malmköping dit hans fattiga mor vandrade ända från Kalmar för att lägga en krans på graven, berättar Thomas Gren.

Satte sina spår

Även om de båda brottslingarnas vistelse i Oskarshamn var både kort och misslyckad har den ändå satt sina spår. 1956 släppte Oskarshamnsbördiga folkskolläraren och författaren Cyrus Mannervik ungdomsromanen ”Se upp för Långe Jan” som inspirerats av Hjert och Tectors besök i hemstaden. Bokens omslag, som tecknats av Svante Mannervik, visar också gatumiljö från Oskarshamn.

– Dessutom finns ju grottan vid Lilla Mark kvar, där de ökända brottslingarna tillbringade en natt med sitt tjuvgods. Men bankkistorna är borta sedan länge, säger Thomas Gren.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist, Thomas Gren & Arkivbilder