Mästertatuerare vill bli Sveriges Mästerkock

Oavsett om det handlar om att använda någons hud som ­målarduk eller framställa välsmakande anrättningar på tallriken är André Storm en kreatör av stora mått.
– Skapandet har alltid varit viktigt för mig, framhåller den ­rutinerade tatueraren som har bestämt sig för att satsa på Sveriges Mästerkock igen.

Med säker hand förevigar André namnet Sigrid på Therese Sjöbergs handled. Det är den fyraåriga dotterns namn som nu ska ta permanent plats på huden där storasyskonen Saga och Vilgot redan finns.

– Jag var hos André och tatuerade de tidigare två barnens namn för sex år sedan. Nu har yngsta dottern börjat fråga efter sitt namn. Så det var dags för ett nytt tatuerarbesök, konstaterar Therese leende.

Trots den stickande smärtan och tilltagande handsvetten passar hon även på att tatuera in maken Jonas initial långt upp på den andra handleden.

– När vi ändå är i gång med nålen fyller jag också i de andra barnens namn så att alla tatueringar har samma färg och skärpa, förklarar André

I år firar han 15 år som tatuerare på heltid. Något som gör André, eller Bluemaiden Andy som är hans alias med nålen, till en av de tatuerare som har längst yrkeserfarenhet i Oskarshamn. Under årens lopp har han sett såväl allmänhetens inställning till tatueringar som val av motiv förändrats.

– Jag började precis när intresset för tatueringar bland gemene man tog fart på allvar genom TV-program som Miami Ink och liknade. Då var det mest lite enklare motiv, som kunde döljas under kläderna, som efterfrågades. I  dag vill kunderna, som spänner över alla åldersgränser, gärna ha lite större och mer invecklade motiv med personliga kopplingar. Ofta väl synbara och inte sällan i färg, förklarar han och tillägger att det givetvis finns efterfrågan på alla typer av tatueringar.

– I många fall är jag smakråd och kan påtala att jag inte tycker att en viss typ av tatuering inte är passande på en viss typ av person och vice versa. För mig är det viktigaste att kunden är nöjd och stolt när den går ut genom dörren med sin nya tatuering.

André Storm på Blå Jungfruns Tatuering firar 15 år som tatuerare. Under årens lopp har han sett både allmänhets inställning till tatueringar och val av motiv förändras.

Ren slump

Tatueringskarriären inleddes i Blomstermåla under ett par år innan André öppnade Ace of Spades tatueringsstudio på Stengatan 2010. Sedan knappt två år tillbaka huserar han på Blå Jungfruns Tatuering på Köpmangatan.

– Att jag överhuvudtaget började jobba som tatuerare var en ren slump. Jag hade anställning som personlig assistent samtidigt som jag tecknade och ritade mycket på fritiden. Med dessa intressen tyckte min flickvän, numera fru, att jag skulle testa att börja som tatuerarlärling. Och resten är historia…

Det är inte bara att tatuera som André har på sitt kreativa CV. Efter 20 år som musiker i en mängd olika hobbyband bestämde han sig för att lägga basen på hyllan 2020. Per Morbergs matlagningsprogram hade gett honom inspiration till en ny fritidssysselsättning.

– Matlagning har alltid varit ett intresse. Samtidigt kände jag att det var mer kompromisslöst att laga mat än att samsas med fyra andra individer i ett band, förklarar han.

Sökte till program

Musikutrustningen ersattes av kockknivar och sin vana trogen kunde André inte göra något halvhjärtat. Hans sociala mediekonton svämmande nästan över av bilder från den nya hobbyn. Det gick så långt att han bestämde sig för att söka till Sveriges Mästerkock på TV4.

– Jag kom till castingen. Men där tog det stopp. Inte på grund av matlagningen – utan att jag blir ganska tystlåten och tillbakadragen i sådana situationer.

Med dessa erfarenheter i tydligt minne, och – inte minst – ett löfte till döttrarna, har André bestämt sig för att söka till det populära matlagningsprogrammet igen så fort tillfälle ges.

– Nu vet jag vad som förväntas. Så det är bara att släppa allt och köra på, konstaterar han.

Likheter

När det gäller att jobba som tatuerare och hänge sig åt matlagning drar han vissa tydliga paralleller.

– Jag tycker det är väldigt kul att få vara den som gör folk glada. Det gäller både när jag tatuerar en nöjd kund eller lagar mat till de som uppskattar min kokkonst, säger André.

 

André Storm

Ålder: 36 år

Bor: Villa i Ljungnäs, Mönsterås

Familj: Fru Marie, döttrarna Wilja, 5, och Ronja, 3 år, samt Old English Bulldoghunden Atlas

Gör: Tatuerare på Blå Jungfruns Tatuering

Fritid: Matlagning och träning

Läser: Blir mest ljudböcker – gärna ockult och biografier

Lyssnar på: Allätare med förkärlek för rock

Favoritmaträtt: Både äter och lagar gärna en enkel och klassisk pasta carbonara