Omsätter sina tankar till musik

Att bara skriva musik åt andra fick honom att tappa ­glädjen. I stället började Henric Sjöstrand att fokusera på det egna ­musicerandet under namnet Into Elysium. Det resulterade i att han nu planerar att släppa hela fyra album inom en snar framtid.

Studion ryms på några få kvadratmeter i uthuset intill hemmet i Bråbo. Trots det begränsade utrymmet för instrument och inspelningsutrustning finns det desto mera plats för kreativitet.

– Här tillbringar jag i stort sett all ledig tid för att spela in och förverkliga mina låtar och idéerna kring dessa, förklarar Henric.

Precis i dagarna släpptes Into Elysiums debutskiva ”The last to walk the earth” på Spotify och ytterligare musikplattformar. Ett konceptalbum som huvudsakligen skrevs under pandemin och där Henric har gjort allting själv. Handlingen kretsar kring ensamhet och isolering.

– Nedstängningarna fick mig att börja fundera på vad som skulle hända med en människa om den blev ensam kvar på jorden, säger Henric och förklarar att han tycker det är lättare att bygga upp låtarna kring en historia.

Under namnet Into Elysium gör Henric Sjöstrand sin egen musik med influenser av allt från progressiv hårdrock till musikaler. Nyligen släpptes debutalbumet ”The last to walk the earth”. Den produktive bråbobon har material till ytterligare tre skivor och räknar med minst ett albumsläpp till under året.

Olika influenser

Musiken beskriver han som både kontrastrik och dynamisk med influenser av allt från progressiv hårdrock och metal till 80-talssynt och Andrew Lloyd Webbers musikaler. 

Förutom att pandemin gav upphov till nya låtidéer innebar den även att Henric, som till vardags jobbar på Scania, fick mera ledig tid då han kunde koncentrera sig på sitt låtskrivande och musicerande.

– Det medförde att jag även fick möjlighet att förverkliga ytterligare ett konceptalbum. Det kretsar kring en kärlekshistoria. Men även tyngre saker som mäns våld mot kvinnor, incest och självmord. Det enda som saknas på inspelningen är sångpålägg där jag tar hjälp av en kvinnlig bekant samt några sångare till då det är flera mindre roller. Förhoppningen är att kunna släppa albumet efter sommaren. Sedan finns i stort sett färdigt material till ytterligare två skivor, berättar han.

Inspirationen tog slut

Att det skulle produceras musikalbum på löpande rad från det lilla uthuset i Bråbo var dock ingen självklarhet för fem, sex år sedan. Efter att huvudsakligen skrivit musik till andra artister, bland andra Hanna Ferm och Rebecka Karlsson som båda knipit andraplatser i TV4:s Idol, kände Henric att både glädjen och inspirationen var slut.

– Det var väldigt styrt och handlade främst om att få fram hitlåtsmaterial. Av nyfikenhet har jag själv prövat lyckan i både Talang och Idol. Jag vet hur det fungerar bakom kulisserna och att det mesta kretsar kring att tjäna pengar till förmån för det musikaliska. Det är inte riktigt min grej.

Att det finns en viss nervositet kring hur ”The last to walk the earth” och övriga skivor ska tas emot hymlar Henric inte med. Men samtidigt är förutsättningarna annorlunda än när han började spela i ungdomen. Med heltidsjobb, fru och fyra barn hägrar inte skivkontrakt och andra framgångar inte lika mycket som tidigare.

– Jag gör det här för jag tycker att det är roligt och för att kunna delge andra sådant som jag tänker på och engagerar mig i. Men visst – om ett skivbolag skulle höra av sig vore det kanske läge att ta sig en funderare, konstaterar han leende.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Henric Sjöstrand

Ålder: 45 år

Bor: Hus i Bråbo som funnits i ­hustruns släkt sedan det byggdes

Familj: Hustru Caroline samt barnen Maja, 19, Victor, 16, Elia, 12, och
Carl, 10 år

Gör: Jobbar med logistik på Scania Logistics Center

Fritid: Göra musik under namnet Into Elysium, film, trädgård och natur

Musikalisk inspiration: Abba, Asia, Andrew Lloyd Webber och Ayreon