Verkar för bättre ögonhälsa

Regelbundna synundersökningar bidrar till en fortsatt god ögonhälsa. Hos Specsavers finns dessutom unik kompetens och ­utrustning för att upptäcka tidiga symptom på olika typer av ögonsjukdomar.

Sedan ett år tillbaka har ­Specsavers i Oskarshamn helt ny utrustning med den allra senaste tekniken för ögonbottenfotografering. I samband med synundersökning av kunderna görs även en fotografering av ögonbotten.

– Det ger oss en komplett bild av hur ögat mår. Genom bilderna på näthinnan, synnerven och blodkärlen kan vi tidigt upptäcka förändringar och eventuella sjukdomar, förklarar Patricia Stavervik.

Förutom att vara delägare av ­Specsavers i Oskarshamn och ­Västervik är hon även utbildad optometrist. Det innebär specialist­kompetens kring bland annat ögats sjukdomar, barns syn och synutveckling, samt neurologiska förändringar som påverkar synen.

– Av de totalt sex optiker som jobbar på Specsavers i Oskarshamn är vi två utbildade optometrister som kan ­utföra undersökningar som tidigare bara gjorts av ögonsjukvården.

Ögonbottenfotografering ger en komplett bild av hur ögat mår och möjlighet att tidigt upptäcka och behandla ­eventuella sjukdomar.

Påverkar hela kroppen

Patricia Stavervik tar bland annat prismautprovningar som exempel. Dold skelning är ett problem som kan vara svårt att upptäcka och som påverkar hela kroppen.

– När ögonen inte kan kompensera skelningen leder det till sned huvudställning som i sin tur kan resultera i omfattande värk på olika ställen kroppen och på längre sikt även ­utbrändhet. Som optometrister kan vi undersöka och prova ut prismaglas för att komma till rätta med problemen.

Torra, irriterade och rinnande ögon är något som har blivit allt vanligare i alla åldrar. Till viss del beroende på att gemene man tillbringar mer och mer tid framför datorskärmen.

– Det kan leda till ögonlocks­inflammation och så småningom till ännu mer besvär. Det är viktigt att få behandling i god tid för att undvika ytterligare problem, säger Patricia Stavervik.

Hon betonar att erfarenheten och kunskapen är stor i hela personal­gruppen hos Specsavers.

– Vår målsättning är att bidra och hjälpa våra kunder till en så god ögonhälsa som möjligt.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Undvik torra ögon med 20-20-20-regeln:

Detta är en enkel metod för de som sitter i långa perioder framför datorn att ­slippa ­ansträngda och torra ögon, framhåller optometrist Patricia Stavervik.

”Var tjugonde minut ska du titta på något som är minst 20 meter bort i minst 20 sekunder. Det är även viktigt att blinka ofta för att ­smörja ögonen”, förklarar hon.

 

 

UV-skyddande accessoarer som sätter stilen

Oversized med tydligt markerade bågar i acetat eller slimmat, sportigt och bekvämt. Vårens hetaste accessoarer är här! Specsavers guidar i solglasögonens stildjungel.

Solglasögon är lika viktiga som skydd mot solens UV-strålar som en stilsäker accessoar till bärarens personlighet i övrigt. Hos Specsavers finns ett omfattande ­utbud av solglasögon för alla smaker och stilar från såväl kända designers som Specsavers egna varumärke. Bågarna lämpar sig för UV-skyddande glas både med och utan styrka.

– En stor trend i vår är svarta, breda bågar i fyrkantiga eller ovala former. Likaså andra tjocka statement­bågar av acetat i olika färger och former, ­förklarar optikerassistent Maja ­Stavervik.

Hon framhåller även det mera ­sportiga solglasögonmodet med tunnare och slimmade bågar samt glas i tonade och naturliga färger.

Kolla in vårens hetaste solglasögon här!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.