En plats för hela familjen

Ett familjeföretag – i tre generationer. När Göran Karlsson startade Färghuset, numera Colorama, visste han inte att det skulle bli arbetsplatsen för både ­sonen Magnus Utterström och numera även barnbarnet Majken ­Utterström. 

Det är såklart jätteroligt att butiken kan gå i ”arv” på detta sätt, konstaterar ­Göran, som är pensionär men gärna kommer in och hälsar på med jämna mellanrum.

Han startade Färghuset, som var det första Färghuset av många i ­Sverige, år 1976. Som tidigare ­säljare på färgtillverkaren Alcro var han ­insatt i produkterna. 

– Jag såg att det fanns ett behov av en gedigen färghandel i Oskarshamn och bestämde mig för att satsa. Till en början fanns vi på Kungsgatan 6, men jag kände att vi behövde ett centralt externt läge. Det blev till slut ett ­nybygge – närmare bestämt lokalen där Colorama finns i idag, berättar Göran.

Redo ytskydd från Jape.

Brinner för service

År 1999 utvecklades verksamheten med en ny gren, att blanda färg till lastbilshytterna på Scania. Två år ­senare bildade Göran systerbolaget Colmix AB. Ett bolag som numera ­huserar inne på Scanias täcklacks­måleri och drivs av Görans son, Anders.

Efter att ha lagt mycket tid och energi på att etablera och utveckla verksamheterna i de båda bolagen, blev Göran glad när hans andra son Magnus ville ta över färghusfacklan. Magnus har jobbat i butiken ända sedan år 1999 och var med när Färg­huset blev en del av Colorama-kedjan för 15 år sedan. 

– Jag har alltid brunnit för service­yrket och älskar att träffa människor. Att vara ute i butiken är något jag värde­sätter högt. Nöjda kunder återkommer, säger Magnus och fortsätter:

– Jag har också lärt mig otroligt mycket genom årens lopp. Aktuellt just nu är behandling av ytskikt utomhus. Faktum är att vi precis har fått in en nyhet som enligt mig är den absolut bästa på marknaden för att skydda trä, tak och fasader. Redo ytskydd från Jape. Det är ytskydd i ett enda steg, som motverkar påväxt, rengör sig självt och dessutom ger en silvergrå yta på trä! Kom gärna in i butiken om du vill veta mera.

Colorama har även ett stort utbud av färg, både för inomhus- och utomhusbruk, kakel (en helt nyrenoverad kakelavdelning!), klinkers, golv, tapeter och en mängd tillbehör. 

Mönstrade tapeter i jordnära färger är populärt just nu, konstaterar nyanställda Majken Utterström.

Hett att tapetsera igen

– Vi har märkt de senaste åren att många väljer att måla om ­invändigt, snarare än att tapetsera. Men på ­senare tid har intresset för tapeter kommit tillbaka. Det blir en mer ­ombonad känsla med tapet och det är inte så svårt att tapetsera som en del tror, säger Magnus.

I den stora tapetavdelningen på Colorama finns sedan den 1 mars ett nytt ansikte. Nämligen Magnus 22-åriga dotter, Majken. Med ett stort intresse för inredning och nyligen gjorda inredningsutbildningar, är hon redo att hjälpa kunderna i tapet- och färgdjungeln.

– Det känns så himla roligt att få jobba här. Jag har jobbat i butik de ­senare tre åren och älskar att ­träffa kunder. Eftersom jag brinner för inredning och färgkombinationer, är detta ett perfekt jobb för mig. Jag har sprungit på Colorama sedan jag var liten och alltid tyckt att det vore roligt att jobba här en dag, säger hon.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist