Stigande trend för populär helhetsleverantör

Ett utbud av tjänster som ­imponerar på både bredden och höjden. Genom täta samarbeten med både underleverantörer och ­kunder har GDL hittat ett framgångsrecept som tillåter företaget att växa ytterligare i Oskarshamn. 

Med nytillträdde produktionsledaren Andreas Svensson lägger GDL i en ny växel. Den tidigare transportledaren vill bygga vidare på det som gjort företaget framgångsrikt i såväl Oskarshamn som i hela Kalmar län. 

– Ambitionen är att utveckla det vi har och fortsätta vara lokalt för­ankrade med starka underleverantörer som exempelvis Oskarshamns Tran­sport och Kranstyrkan, säger han. 

Bred kompetens

I den gamla lastbilscentralen på Kolmilevägen finns två transport­ledare som backas upp av ytterligare sex i Vimmerby. Tillsammans har de överblick över verksamheten i det som kallas för region nordost. Spolbilar, anläggningsmaskiner och kranbilar är basen i Oskarshamn men det blir också mycket hämtning och lämning av containrar, bredtransporter och grävtjänster med mera. Scania, Stena Recycling och Press Kogyo är alla stora kunder lokalt. 

Till detta bedriver företaget försäljning av jord, stenmjöl, sand och ett flertal grus- och krossprodukter. Totalt finns 20 olika fraktioner att välja bland på bakgården. 

På gården bakom kontoret avhämtar både företag och privatpersoner sand, grus, makadam och jord. Det går att självlasta med spade eller be personalen om hjälp med lastning av släpkärra med lastmaskin.

Helhetslösningar

Verksamhetens många ben gör det möjligt för GDL att lämna helhets­offerter på större arbeten. Något som visat sig vara en viktig konkurrens­fördel. 

– En av våra främsta styrkor är att organisera stora projekt. Det har inte minst visat sig genom att vi har vunnit flera offentliga upphandlingar med tuffa kravspecifikationer. I dagsläget är cirka 50 procent av det arbete vi utför baserat på avtal med kommuner. Det är både en kvalitetsstämpel för oss och en trygghet för våra under­leverantörer, konstaterar regionchefen Håkan ­Nyström och fortsätter:

– Just upphandlingar är något som Andreas är väldigt duktig på och därför känner vi oss trygga med honom i rollen som produktionsledare. Därtill har vi medarbetare på alla våra anläggningar som är fantastiska på att bygga relationer med både kunder och underleverantörer i det dagliga arbetet.

Hållbarhetstänk

Sedan ett antal år tillbaka har GDL gått i bräschen för hållbarhetsarbetet i branschen. Att vara tidigt ute med att köra på det förnybara drivmedlet HVO är bara ett av många exempel.

På samma tema påbörjas inom kort arbetet med att utveckla anläggningen i Oskarshamn enligt konceptet GDL EcoCenter. Det innebär möjligheter att i ännu ­större ­utsträckning ­arbeta med återvinning och hantera en mängd avfallsfraktioner, såsom byggavfall, trä, asfalt, betong, schaktmassor med mera. 

– Vi har ett bra läge i Oskarshamn för den här typen av verksamhet – vi finns där företagen finns. Mål­sättningen är att kunna omfördela resurser hit och växa ytterligare i samklang med miljön, säger Håkan Nyström. 

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

GDL Anläggning & Miljö

Med 14 platskontor har GDL Anläggning & Miljö en mycket stark position i södra Sverige. Huvudkontoret ligger i Helsingborg. Företaget erbjuder tjänster inom transport, entreprenad och återvinning. Antalet medarbetare är cirka 60 och antalet samarbetspartners (transport- och maskinägare) är cirka 200 som syssel­sätter över 500 fordon och maskiner.