Närproducerad chef med stark laguppställning

Drivande, erfaren och lokalt förankrad. 36-åriga Anna ­Erlandsson har tagit över som chef på Swedbank Oskarshamn/Hultsfred, där det råder en nytänd framåtanda.
– Vi är ett ungt, hungrigt gäng som brinner för att möta och hjälpa våra kunder.

Anna Erlandsson har arbetat på Swedbank hela sitt yrkesverksamma liv, framför allt som företagsrådgivare. När hon fick chansen att ta över tjänsten som kontorschef i augusti förra året, fanns inga tvivel.

– Jag har hunnit jobba på banken i snart 18 år och intresset för en ledarroll har vuxit fram under en längre tid. Plötsligt dök det här tillfället upp och med helt rätt förutsättningar. Dels på en lokal marknad som jag jobbat på under många år och känner till väl. Dels med ett gäng grymma med­arbetare med en stark team-känsla. Med dessa förutsättningar i ryggen var det givet att våga ta steget till en ny roll, berättar hon. 

Sedan hösten har Anna Erlandsson varvat chefsrollen med jobbet som företagsrådgivare med målet att kunna lämna över företagskunderna på ett bra sätt till andra rådgivare.

”Vår stora styrka är utan tvekan personalen. Vi har många olika kompetensområden och jobbar tillsammans med kundens bästa i fokus”, säger Anna Erlandsson, chef på Swedbank Oskarshamn/Hultsfred där 19 personer jobbar.

Målmedveten

Att det blev bank från allra första början föll naturligt, eftersom Anna Erlandsson varit intresserad av siffror sedan barnsben. 

– Som liten gillade jag att sitta på min mormor och morfars kontor och fylla i blanketter och slå på mini­räknaren. När sedan min farbror, som också ­arbetat på banken, gav mig fond­andelar i present när jag fyllde 12 år blev jag väldigt intresserad utav det. Han lärde mig hur jag i tidningen kunde se fondkurserna och räkna ut vad mina andelar var värda från dag till dag.  

Målmedvetenhet är ett starkt ­karaktärsdrag hos Anna ­Erlandsson, som direkt efter gymnasiets ekonomi­program gick in på dåvarande Swedbank­-kontoret i Mörlunda med en praktikplats i sikte. 

– Jag funderade på att läsa till civilekonom och var nyfiken på om det var bank jag ville jobba på sen. Efter tre veckor ringde chefen upp mig och erbjöd mig ett jobb i stället för praktik. Därefter jobbade jag heltid på banken fram till att jag började plugga på ­Linköpings Universitet året efter, men jag fortsatte även jobba under studie­tiden både i Oskarshamn och Hultsfred.  

Gör skillnad

Att jobba med människor har alltid varit viktigt för Anna Erlandsson och under tiden som privat- och företagsrådgivare har hon hjälpt många att göra drömmar möjliga. 

– Det är fantastiskt att få ­hjälpa människor att förverkliga sina ­drömmar oavsett om det handlar om att köpa bostad, starta bolag eller spara till pensionen. Vi som rådgivare kan verkligen göra skillnad. Vi finns där som ett bollplank och ibland även som en stötte­pelare genom livet, både i medgång och motgång, säger hon.

– Jag har många gånger nypt mig själv i armen och tänkt: Är det här verkligen mitt jobb? Det låter kanske lite klyschigt, men jag älskar verkligen mitt jobb.

Satsar på unga

Samhällsengagemang är också en viktig del av bankens verksamhet. Bland annat genom Ung Ekonomi, där bankens rådgivare föreläser om hushållsekonomi, budget och sparande på skolorna i Oskarshamn, och Ung Företagsamhet (UF) där banken ger studenter förutsättningar för att prova på att vara företagare.   

Swedbank delar även ut ­ekonomiska bidrag till föreningar och ­organisationer i sam­arbete med ägaren Sparbanksstiftelsen Kronan. ­Ungdomar, utbildning och näringsliv är högt prioriterat för att driva samhällsutvecklingen framåt.

– Jag har under mina år på Swedbank delat ut många av dessa bidrag och det gör mig glad och stolt att se att vårt arbete genererar pengar tillbaka till samhället, säger Anna Erlandsson. 

Eftersom hon själv är ledare i dottern Ebbas fotbollslag och även är aktiv i Friluftsfrämjandet, vet hon om att det kan vara tufft i föreningslivet vad gäller just ekonomin. 

– Det finns väldigt mycket drivkraft i samhället, men för att förverkliga idéer krävs ofta både tid och pengar. Genom Sparbanksstiftelsen Kronans ”Lokal Pott” kan föreningar söka bidrag för att kunna genomföra sina projekt. Föreningslivet har spelat en stor roll i mitt liv eftersom jag är gammal fotbollsspelare och det ger mig så mycket glädje att få ge tillbaka på olika sätt, både yrkesmässigt och privat, säger hon.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Anna Erlandsson

Ålder: 36 år

Bor: Lövshult söder om Oskarshamn

Familj: Sambon Marcus, barnen Ebba, 11 år och Sixten 7 år, katten Sigge

Jobbar som: Kontorschef för Swedbank ­Oskarshamn/Hultsfred

Fritidsintressen: Umgås med familj och vänner, tränar på gymmet, ledare i dotterns fotbollslag, ­engagerad i Friluftsfrämjandet