Enkelt och hållbart ytskydd för altanen

Ytbehandling för altanen i ett enda steg. Som dessutom ­räcker i många, många år.
– Så otroligt smidigt. Perfekt med en spruta som fördelar medlet över altanräcket också, konstaterar den nöjda kunden Kristin Persebo.

Sommaren är här och fler spenderar mer tid utomhus, särskilt på altaner, uteplatser och balkonger. På Colorama i Oskarshamn är skydd av sådana ytor en het fråga just nu.

– Det är väldigt många som undrar vilken form av ytbehandling de behöver göra. Eftersom förutsättningarna är olika så är det bästa att komma in till butiken och fråga oss. Vi har en lång erfarenhet inom området och har ett flertal olika produkter som kan passa, säger butikschefen Magnus Utterström.

Het nyhet

Den allra senaste nyheten vad gäller ytbehandling är den som heter Redo ytskydd från Jape. Det är en helt nyinkommen kiselprodukt som kan appliceras på alla ytor utomhus, från altan till tak. Den motverkar påväxt, är självrengörande och ger en silvergrå yta på trä. 

– Det är den absolut bästa produkten på marknaden för att skydda trä, tak och fasader. Den är enkel, snygg och hållbar över tid. Många attraheras av att det räcker med en enda behandling. För väldigt utsatta ytor räcker ytskyddet i sex-åtta år, medan ­skyddade ytor kan hålla i upp till tolv år. Vi har sålt en halvpall med detta redan, säger Magnus Utterström. 

Det är den absolut bästa produkten på marknaden för att skydda trä, tak och fasader, konstaterar Magnus Utterström från Colorama.

Ingen ansträngning

Någon som uppmärksammade kisel­oljan tidigt var 36-åriga Kristin ­Persebo, till vardags formgivare på KrePart/Stadsmagasinet. Med två mindre barn där hemma kan under­hållet av husets uteplats kännas som ett tidskrävande projekt.

– Som småbarnsförälder gäller det att planera sin tid noggrant för att ­hinna med allt. Det var därför jag blev så fascinerad av Coloramas nya ytskydd för altaner. En enda strykning som håller i flera år? Det lät nästan för bra för att vara sant, säger hon.

Nu har Kristin testat produkten på både altanen och altanräcket hemma i Fallebo. Och det som imponerade på henne mest var smidigheten. ”Redo ytskydd” förseglar ytan med hjälp av en lågtrycksspruta och kräver knappt någon ansträngning.

– Så otroligt smidigt. Det var faktiskt lite kul! Perfekt med en spruta som fördelar medlet över altanräcket också. Jag har fasat över att behöva pensla in räcket, det skulle annars vara väldigt pilligt och tidskrävande, säger hon.

Kiseloljan ska appliceras i ett tunt lager på ytan och eftersom det är en flat stråle vet man exakt vart man sprutat. Efter två-fyra veckor med sol och regn börjar träet bli silvergrått. Om altanen är helt ny behöver man vänta minst tre månader innan någon form av ytskydd. Är ytan smutsig sedan innan, finns en produkt på Colorama som heter Underhållstvätt.

– Det bästa med Colorama är deras stora utbud och att jag kan få svar på alla ”dumma” frågor. Vi har använt Colorama till det mesta av vår hus­renovering, bland annat har vi målat om hela huset utvändigt. Personalen är väldigt kunnig och servicen är out­standing, säger Kristin Persebo. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Kristin Persebo

Ålder: 36 år

Bor: Fallebo, Oskarshamn

Gör: Formgivare på KrePart/Stadsmagasinet

Familj: Sambon Johnny, sönerna Noel, 6 år och Wille, 2,5 år

Fritidsintressen: Sport i allmänhet – padel, hockey och vinterstudion i synnerhet, resa och fixa hemma i huset

 

Olika former av ytskydd på Colorama

Redo ytskydd från Jape. En kiselprodukt som fördelas med hjälp av en lågtrycksspruta. En behandling räcker. För mycket utsatta ytor håller skyddet i sex-åtta år. För skyddade ytor upp till tolv år. Effektivt skydd för ytor som altaner, tak och mineraliska fasader. Skyddar och motverkar påväxt. Fem liter räcker till cirka 50 kvadratmeter. Kostnad: 1 190 kronor.

Gammeldags trallsåpa. För traditionell utomhus­behandling av trätrall och ­andra träytor. Finns ofärgad och vit. Såpan åter­impregnerar och skyddar ytan, samt gör den len och gråtonad. Samma produkt används även för att rengöra ytan, vilket gör att två ­behandlingar behövs. Görs en gång per år med hjälp av en terassborste. Kostnad: ­­279  ­kronor för 2,5 liter. 

Demidekk terasslasyr från Jotun. Ger uteplatsen skydd och hållbar önskad kulör med bara en strykning i tre-fyra år. Skyddar effektivt träet mot fukt och sprickbildningar. Den innehåller även mögel­förhindrande medel som skyddar mot beväxning av alg och mögel. Vatten­avvisande effekt. Tål fukt redan en timme efter applicering. Kostnad: 599 kronor för 2,7 liter. 

Alcro Uteplats. Färglös, brytbar träolja. Effektivt vattenavvisande skydd som motverkar uttorkning och torrsprickor. Avsedd för tryckimpregnerat trä. Mycket god förmåga att tränga in i och försegla träets porer. Delvis biobaserad olja. En årlig behandling behövs. Kostnad: 399 kronor för 4 liter

Källans linoljesåpa från Ruda. Äkta småländsk linoljesåpa som produceras i Ruda, Högsby kommun. Hud- och miljövänligt rengöringsmedel som även är bra som ytskydd för bland annat altaner. Ger en len och ­behaglig yta. Görs årligen och med fördel även en gång inför vintern. Kostnad: 599 kronor för 15 liter.