Varje strå räknas hos Gräsmästar’n

Jämn, tät och grönskande. Många husägare drömmer om den perfekta gräsmattan. Genom otaliga timmars arbete och en stor dos kärlek har Christofer Modig skapat ett praktexemplar runtomkring villan i Kolberga.

Det var i samband med flytten till huset på Homhällevägen för fem år sedan som det hela tog fart. Inte bara en ny gräsmatta skulle anläggas, utan hela trädgården skulle formas efter Christofers preferenser.

– När man har chansen att börja från noll gäller det att passa på. Därför såg jag till att gräva ur ordentligt. Tyvärr är det ju så att Kolberga består av två saker: berg och sten. Så det var ett jäkla jobb, men väldigt skönt nu när det är gjort, konstaterar Christofer.

För att rama in tomten planterade Christofer 330 barrotade häckplantor av sorten avenbok, som nu, några år senare, sträcker sig mer än tre meter över marken.

– Förutom ett rejält dike, ungefär 60 centimeter djupt, är det vatten och gödning som får den att växa bra. Så här på våren och sommaren är den otroligt fin och den blir bara bättre med åren. Jag tycker det var värt besväret – arbetet med häcken går ju hand i hand med gräsmattan, menar Christofer.

Nåltunna små strån

Ja, för häcken i all ära, men det är ändå gräsmattan som är huvudnumret i Christofers trädgård. Efter att ha skaffat sig bra förutsättningar med ett rejält lager matjord var det dags att så frön. Valet föll på sorten rödsvingel.

– En vanlig villablandning innehåller ofta flera olika sorter, såsom ängsgröe, rödsvingel och raj. Det gör gräsmattan mer slitstark, men också grövre och sticksigare. Med 100 procent rödsvingel får man nåltunna, små strån, som visserligen inte står emot en fotbollsmatch lika bra, men som är väldigt fina att titta på, säger Christofer och poängterar samtidigt att en gräsmatta är till för att användas och att hans två barn får leka så mycket de vill i trädgården.

Den helt nya gräsmattan stod grönskande och klar bara två veckor innan bevattningsförbudet trädde i kraft 2018. Men förutom torka och ogräs finns det även andra bakslag som kan drabba en gräsmattefantast. Till exempel när det 2019 skulle installeras ny bergvärme i huset och 30 meter av gräsmattan behövde grävas upp.

– Då var det kämpigt. Men redan året därpå var allt återställt igen efter mycket arbete, berättar Christoffer.

Många följare

I takt med att både intresset och gräsmattan växte blev Christofers hobby alltmer känd i bekantskapkretsen och av vännerna började han kallas för Gräsmästar’n. Det blev så småningom också namnet på det egna Instagram-kontot där tips och tricks delas med följarskaran, som nu har vuxit till 12 000 personer.

– Redan när jag la upp den första bilden fick jag ett helt gäng kommentarer. Många är nyfikna på min gräsmatta och jag får frågor från människor i hela världen. Sedan är jag absolut inget orakel, jag har lärt mig genom att testa mig fram. Längs vägen har jag nog gjort alla misstag man kan göra.

Att hålla 600 kvadratmeter gräsmatta i topptrim är en tidskrävande uppgift och med både familj och hus är det mycket annat i livet som konkurrerar om uppmärksamheten. Det pågående trallbygget på baksidan kommer att krympa gräsytan rejält, vilket Christofer medger är ganska skönt.

– Med mindre gräs minskar både arbetstiden och kostnaderna. Har man lagt grunden ordentligt krävs inte mycket underhåll för att mattan ska hålla sig fin, säger han och framhåller robotgräsklippare som ett alternativ för att spara tid.

– Jag äger också en robot, men den rullar knappt alls för det är mycket roligare att klippa själv. När jag använde den som mest bytte jag knivar en gång i veckan för att de skulle hålla sig vassa, för det tycker jag är viktigt. Men jag önskar ingen att bli som mig, det är väldigt jobbigt att hålla på så här, säger Christofer och skrattar.

Trots alla timmar som Christofer har lagt ner är det ännu en bit kvar innan trädgården är komplett. Nästa steg är att plantera fruktträd.

– Det får bli sambons uppdrag att välja vilka sorter vi ska ha. Men jag bestämmer placeringen, det måste ju passa bra med gräsklippningen, säger han leende.

Christofer Modig

Ålder: 37

Bor: Kolberga, Oskarshamn

Gör: Rivningsledare på Elajo Mekanik

Familj: Sambon Emilia och barnen Oskar, 4 och Siri, 9

Fritidsintressen: Trädgårdsskötsel och hemmaprojekt

 

 

 

GUIDE!

Så fräschar du upp gräsmattan inför sommaren:

– Kör med vertikalskärare. Hyr eller låna av en granne om du inte vill köpa en egen. När du vertikalskär släpps luft och ljus in i gräsmattan för god tillväxt.

– Stödså gräsmattan med den grässort du föredrar.

– Toppdressa. Sprid ut med kratta eller dressraka.

– Vattna, vänta och njut!

Christofers tips till nördar och nybörjare

Nybörjarnivå

– Klipp ofta och använd uppsamlare, för att inte sprida ogräs. Gräsklipp kan fungera som gödning, men bara när det är riktigt finfördelat, annars kväver det gräsmattan.

– Se till att ha vassa knivar. Grässtråna ska skäras av, inte slitas av. Då slipper du vita, fransiga kanter och gräset mår bättre.

– Gödsla i samband med regn eller vattna ner gödslet med vattenspridare.

Nördnivå

– Se över din gräsmatta regelbundet. Så gräsfrön där det blivit hål och rensa ogräs med morakniv eller liknande.

– Jämna ut håligheter med sand. Men använd inte sandlådesand, den lägger sig som cement och kväver gräsmattan.

– Vattna, men bara där det behövs. Du märker var gräsmattan börjar bli gul.

– Kör med spikvält för att lufta gräsmattan.

– Använd cylinderklippare. Ger finare snitt och bättre resultat.

– Gör snygga kanter med hjälp av fogsvans och underhåll med en trimmer som du vänder upp och ner. Spänn upp ett snöre och såga efter en regel för att få kanten riktigt rak.

3 vanliga misstag

– För lite jord. Minst 20 centimeter matjord behövs för att gräset ska växa bra.

– För låg klipphöjd. Gräsmattan blir ömtålig, torkar ut snabbare och blir gul.

– För mycket vatten. Risken för mossbildning och oönskat gräs ökar.