Bycafé tar ­avstamp i ­historien

Hemgjord saft och ekologiska bakverk gjorda på närproducerade råvaror, mitt i kulturlandskapet Stensjö by. Det blir verklighet den 1 juli när Kungliga Vitterhetsakademin öppnar café i gamla Stensiögården.  

Ett drömuppdrag på flera sätt, konstaterar Linn Engelholm, föreståndare för det nya ­caféet som kommer att gå under namnet Tilias bycafé. 

Den Tilia som har gett namn åt inrättningen bodde i gamla Stensiö­gården runt sekelskiftet 1900 och brukade hålla kafferep för sina väninnor här, vilket finns dokumenterat på ett fotografi i stora salen. För Linn Engelholm var det blandningen av historiens vingslag och möjligheten att driva caféverksamhet på en för henne väldigt kär plats som lockade till att söka tjänsten som föreståndare. 

– Eftersom min moster bor alldeles i närheten har jag spenderat många somrar i Stensjö by och ofta fantiserat om hur livet var här förr. När andra reste utomlands åkte vår familj runt i Sverige för att titta på slott och andra historiska platser. Och intresset för att baka kommer från min mamma som är kock, berättar Linn Engelholm leende. 

Kaffekalas i trädgården. Tant Tilia, till vänster på bilden, har gett namn till Tilias bycafé i Stensjö by.

Inredning från 1900-tal

Under våren och försommaren har ­gården med varsam hand byggts om från personalbostad till café med godkänt kök och tillgänglig toalett. Inredningen andas tidigt 1900-tal och likaså porslinet, som har ropats in på auktion eller fyndats på loppmarknad. Dess­utom har original­tapeter tagits tillvara och kopierats vid Capella­gården på Öland. 

– Målet är att göra det så genuint som det är möjligt att åstadkomma på 2020-talet. Det värmer att Kungliga Vitterhetsakademin är måna om att bevara det autentiska i byn och verkligen vårdar byggnaderna och dess kulturarv, säger Linn Engelholm. 

Renoveringsarbetet har avslöjat vackra original­tapeter, som har tagits tillvara och kopierats till ny tapet som ska smycka väggarna i caféet.

Närproducerat

För att leva upp till den unika ­omgivningen tummas det inte på något när det gäller caféets meny. Allt görs från grunden och råvarorna kommer i så stor utsträckning som möjligt att vara närproducerade. Mycket hämtas från byns trädgårdsland och utbudet anpassas därför efter vad som finns att skörda för stunden. 

– I dag har jag till exempel prov­bakat rabarberdröm med marängtäcke, ett gammalt recept från min mamma som jag har modifierat lite, berättar Linn Engelholm och visar upp den läckra bakelsen. 

– Vi har en nollvision när det gäller att köpa in färdiga bakverk. Gästerna ska kunna njuta av genuint mathantverk som speglar själen i huset och i byn. 

Efter premiärhelgen 1–2 juli ­kommer caféet att hålla öppet onsdag till söndag klockan 10–16 hela sommaren. Förutom Linn Engelholm kommer fyra anställda att hjälpa till i kök och servering.

– Ett café i Stensjö by har varit efterfrågat länge och vi tror på stor succé. Förhoppningen är att på sikt kunna utöka med exempelvis helgöppet utanför sommarsäsongen.

Text & foto: Jonas Axelsson