Efterlängtad konstgräsplan

9 000 kvadratmeter konstgräs av hög kvalitet. Den nya, efterlängtade konstgräsplanen vid Ernemars fotbollsanläggning har äntligen blivit färdigställd.
– Den är helt fantastisk. Jag ser fram emot att träna nu på ett helt annat sätt, säger Michael ”Mike” Hartmann, målvakt i ­Oskarshamns AIK. 

Ernemars fotbolls­anläggning drivs sedan årsskiftet 2022/2023 av Oskarshamns kommun och består av en inomhushall och flera utomhusplaner, varav en är konstgräs. 

– Den gamla konstgräsplanen var helt slut, det var dags att byta helt ­enkelt. Den släppte strån och hade ­generellt en dålig spelkvalitet. Förutom att få till en ny och fräsch fotbollsplan för spel elva mot elva, är tanken att få upp nyttjandegraden och tillgängligheten för barn och unga, förklarar Olof Eriksson på fritidskontoret.

Granulat av återvunnet gummi ger rätt spelegenskaper på konstgräsplanen.

Förlängd säsong

Syftet med konstgräsplaner är att förlänga utomhussäsongen för fotbollen. Ernemar fotbollsanläggning används framför allt av Oskarshamns AIK, där spelare i alla åldrar har nytta av konstgräsplanen. 

– Det var verkligen välbehövligt att lägga en ny plan och bra resultat blev det också. Det är vår, och även andra klubbars, enda utomhusplan vintertid när fotbollsplanen utanför Arena Oskarshamn isbeläggs, säger Anders Thörnwall, ansvarig för fotbollsskolan och ungdomssektionen på OAIK, och fortsätter:

– Vi har både tränat och kört poolspel på den nya konstgräsplanen och den bjuder på ett motstånd motsvarande en riktig gräsplan. Tidigare kunde bollen rulla iväg om det blåste lite, så är det verkligen inte nu. Vi kommer använda den här planen så mycket det bara går!

Även Michael ”Mike” Hartmann, målvakt i OAIK, har bara positivt att säga om den nya konstgräsplanen.

  Den är helt fantastisk. Jag har varit här sedan 2021 och den är tio gånger bättre än den gamla. Som målvakt dyker jag ner i planen väldigt ofta och det nya konstgräset är mycket mjukare och säkrare. Jag ser fram emot att träna på ett helt annat sätt nu, säger han.

Planen har testats av en oberoende besiktningsorganisation enligt Fifas standard. Både laboratorietester för att kontrollera att mattan uppfyller alla ställda krav gällande planens spel­kvaliteter och hållbarhet, samt ett fälttest. Resultatet blev Fifa Quality, snäppet under Fifa Quality Pro.

– Vi har valt att inte göra vissa ­åtgärder för den högre klassningen, som mest är ”for show” på en träningsplan. Vi är glada att planen håller en så hög nivå som den gör – att sikta högre än så fyller för oss inget syfte, säger Olof Erikssson. 

Liten skötsel

Till skillnad från vanliga gräs­planer kräver konstgräs ingen nämnvärd skötsel. Däremot innehåller de något som kallas för granulat, som består av nermalda bildäck. Granulatet läggs på planen för att den ska uppnå rätt spelegenskaper. 

– Granulatet, som i branschen ­kallas för SBR-gummi, är en åter­vunnen produkt men vi vill inte ha ut den i naturen. Därför har vi ramat in planen med asfalt och en låg betongkant. Vi kommer även att lägga all snö från snöröjningen runt planen, på konstgräsytans ytterkanter för att förhindra att snön tar med sig granulatet ut, säger Olof Eriksson.

Konstgräsplanen är 9 000 kvadratmeter stor, där 7 000 kvadratmeter är spelyta. Detta för att spelarna ska ha korrekta säkerhetszoner, men också för att fritidskontoret ska kunna hantera gummigranulatet på ett bra sätt. 

– Målet är att granulatet inte ska lämna planen. Däremot har det en ­tendens att följa med hem till tvätt­stugorna. Vårt tips är att skaka ur kläderna inomhus och sedan dammsuga eller sopa upp materialet som slängs i brännbart. Undvik att tvätta kläder med granulat i – då hamnar det i ­avloppet där vi inte vill ha det. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist