Gör din egen drömglass

Oskarshamns största glassbar har slagit upp portarna. Med 73 olika sorters glass, milkshakes och dessutom först i stan med slush, blev Drömfabriken succé redan från start.

Vi smygöppnade på Tolvskillingsmarken och folk köade för att få smaka på vår glass. Många uppskattar att det finns så mycket att välja på och även att vi serverar nygjorda belgiska våfflor med glass, säger ­Dzenan Sabic som driver Dröm­fabriken tillsammans med Jehat Doski.

Och tajmingen kunde knappast vara bättre, när det ser ut att bli en mycket varm sommar. Behovet av glass är stort och målet är att bli ett självklart fikastopp för framför allt barn­familjer. Roliga bägare, 15 olika strössel, ­mängder av topping och slush är några av dragplåsterna. 

– Men det absolut roligaste är att det finns så många valalternativ på just glass. Vi är störst i Oskarshamn med 73 olika sorter från SIA Glass, GB Glace och Lejonet & Björnen. Laktos­fritt, veganskt, ekologiskt, sorbet, mjukglass – vi har något för alla, säger Dzenan Sabic.

Den helt nya kaffemaskinen har också blivit en hit. För vem tycker inte att det är kul att kunna göra ett självporträtt i kaffet? 

– Vi tar en bild med vår telefon och skickar över den till kaffemaskinen, som ­skapar en kopia i skummet. Riktigt häftigt, säger Jehat Doski.

Perfekt läge

Drömfabriken ligger i Ur & Penns gamla lokaler i Gallerian med uteservering på Lilla torget. Det var just läget som gjorde att Dzenan och Jehat valde att satsa. Idén om en glassbar föddes redan för tolv år sedan när Dzenan byggde Pastaköket, som Jehat driver och Dzenan äger. 

– Jag köpte utrustning av en kille som sålde italienska glassmaskiner. Han tyckte att jag borde åka till Italien och lära mig tillverka italiensk gelato som jag kunde sälja i Oskarshamn. Jag tänkte inte så mycket mer på det ­sedan, men när Drömfabrikens nuvarande lokal blev ledig blev jag sugen på en glassbar och frågade Jehat om han ville haka på. ”Vi kör” sa han, ­berättar Dzenan, som har planer på att åka på en gelatokurs i Italien i framtiden. 

– Jag har redan köpt en lokal i ­Oskarshamn där glasstillverkningen ska ske, säger han hemlighetsfullt.

Det finns även andra planer, så som att sälja crêpes, churros, donuts, glasspizza och godispizza. Utbudet med tre slushsorter utökas snart till nio. 

För den som ska gå på Latitud 57 finns chansen att prova utbudet av både glass från Drömfabriken och ­pasta från Pastaköket på festival­området, då Jehat och Dzenan kommer att ha en italiensk hörna. 

Text & foto: Kristin Wennerström