Marknader att besöka i sommar

Sugen att gå på en sommarmarknad? Det är bara att välja och vraka – ­utbudet är stort i närområdet. Här kommer ett urval!

 

Stora hemvändardagen

Den 21 juli är det äntligen dags. ­Kristdala marknad lockar ­tiotusentals besökare varje år och har blivit ­bygdens egen nationaldag. 

– Vi är många som ser fram emot den här dagen. Förutom kommun­invånarna kommer flertalet besökare från när­området, så som Hultsfred, Vimmerby och Västervik, och även en hel del ­hemvändare som bott här. Det är en bra dag för Kristdala, säger Bertil Josefsson på IF Ariel som arrangerar marknaden.

Det blir ett stort urval av försäljare som säljer alltifrån godis och honung, till olika former av hantverk. Runt 75 knallar är anmälda och i år är det fler matvagnar än tidigare, med exempelvis hamburgare, korv med bröd, langos och donuts. 

– Vi har en traditionell marknad med ett mindre tivoli. Det blir inga knallar längs vägen utan vi samlar dem på asfaltsplanen som vi brukar. Där är det lätt att ta sig fram för alla besökare, säger Bertil Josefsson.

Det blir även en repris på fjolårets uppskattade öppet hus på brand­stationen. Bertil Josefsson, som själv är brandman i Kristdala sedan många år tillbaka, välkomnar alla att komma och se vad de har att erbjuda ­samhället.

– Vi tar fram våra bilar och ­andra grejer, vilket brukar vara väldigt omtyckt av framför allt barn som gärna vill testa på att sitta i en brandbil. Förra året kom det ett riktigt larm när vi hade öppet hus. Det var många som tyckte att det var spännande, säger han. 

Kristdala marknad är den 21 juli klockan 08.00–16.00. 

 

Ankrace i Mörtfors

Det traditionella ankracet med hundratals ankor i ån lockar mängder med besökare till idylliska Mörtfors varje sommar. Mörtforsdagen är en speciell sommarmarknad som även innehåller turer med båten Aron, grillat vildsvin, kaffeservering, musikunderhållning, konstutställning och mycket annat. Så passa på att besöka Mörtfors den 15 juli mellan klockan 10.00 och 14.00, det finns något för hela familjen. 

 

Efterlängtad sommarmarknad

Missa inte Figeholms sommarmarknad den 12 juli klockan 08.00–16.00. Uppemot 4 000 besökare kommer till havsnära Figeholm för att köpa ­alltifrån nybakat bröd till hantverk. 

– Det är en stor marknad, runt 50 knallar ska delta och vi har valt olika sorters knallar för att det ska bli en bra blandning, säger Daniel Ek, ordförande i föreningen BK Bore. 

BK Bore arrangerar marknaden i samarbete med samhällsföreningen i Figeholm och HjärtLung i Oskarshamn. Samhällsföreningen sköter caféet inne i Höganäslokalen och HjärtLung grillar utanför och säljer lotter. 

– Vi samarbetar allihop, eftersom det inte är lätt att hitta ideellt folk i dag. Jag har varit med i BK Bore sedan 45 år tillbaka och varit ord­förande länge. Efter att bandyn lades ner byggde vi en inlinesbana, mini­golfbana, utegym och mycket annat, så att barn och unga ska ha någonting att göra. Vi är i full gång med att bygga en pumptrack-bana nu i sommar, berättar Daniel Ek.

Föreningen har sannerligen mycket på sin lyra. Stöd gärna BK Bores verksamhet genom att köpa lotter i bröd/baklotteriet på marknaden. 

Figeholms marknad är en av höjdpunkterna på året för invånarna på orten.

– Det är jättekul att det är marknad snart igen. Nu hoppas vi bara på bra väder, säger Daniel Ek.

 

Anor från medeltiden

Runt 20 000 personer besöker Virserums tvådagarsmarknad, som äger rum den 4–5 augusti. Det är en småländsk folkfest med anor från medeltiden. Runt 200 knallar, tivoli och mycket annat skoj. ­Arrangör är Virserums samhällsförening. Öppet­tider är klockan 13.00–01.00 på ­fredagen och 08.00–16.00 på lördagen.

 

Barnsligt kul i Fagerhult

I Fagerhult utanför Högsby anordnas en sommarmarknad i traditionell anda med ett 40-tal knallar den 15 juli klockan 10.00–15.00. Det finns många aktiviteter för barn, bland annat ansiktsmålning, ballongfigurer, aktivitetshörna, fiskdamm och ­tivoli. Dessutom kommer brandmännen och visar sin brandbil. I samband med marknaden, som arrangeras av Fagerhults AIK, är många landsbygds­butiker i närområdet öppna. 

 

Ett måste för många

Sommaren avslutas på bästa sätt med Hultsfred marknad. Den årliga marknaden i slutet av augusti lockar tiotusentals besökare långväga ifrån. Med ett stort antal knallar, tivoli på plats och marknadsfest både fredag och lördag är det en given höjdpunkt för många. Arrangör är Hultsfreds fotbollsklubb. Marknaden är lördagen den 26 augusti klockan 08.00–16.00.