Skärgården på nära håll

Ta med familjen eller vännerna och paddla kajak i skärgården. Valborgs i Klintemåla har köpt in kajaker för både nybörjare och mer avancerade paddlare.
– Bland annat har vi två riktigt stabila familjekajaker där två vuxna och ett till två barn får plats, tipsar delägaren Marcus ­Ottosson. 

Valborgs i Klintemåla har växlat upp varje år sedan premiär­sommaren 2020 som infriade alla förväntningar med råge – över 16  000 personer gästade då butiken och caféet under juli–augusti. Planen är att vara sommarens främsta utflyktsmål.

– Det är här det händer. Vi har ett brett utbud av aktiviteter och evene­mang. Vår stora nyhet för i år är kajak­uthyrningen. Många vill ­komma ut i vår fantastiska skärgård och kajak är ett väldigt trevligt sätt för det. ­Sedan vi lanserade nyheten i våra ­sociala medier har ett flertal barn­familjer redan provat våra familje­kajaker som är mycket svåra att välta, säger Marcus Ottosson, som driver Valborgs tillsammans med barndoms­kompisen Fredrik Wenell.

Totalt finns sex kajaker och dessa går att hyra från två timmar upp till en heldag. Möjligheten finns att köpa till ett utflyktspaket med matiga ­mackor, fikabröd, kaffe och dricka. 

– Tänk så mysigt att paddla ut till en ö i skärgården och fika på en klippa i solskenet. Klintemåla är med i topp fem vad gäller kajakvatten i hela ­Sverige, säger Marcus Ottosson.

Musikquiz

Förutom kajakuthyrningen satsar ­Valborgs mycket på att vara en kulturscen för hela familjen, med exempelvis ett sommarsuperquiz på bakgården. Marcus Ottosson är själv quiz­general och med på evenemanget är också Johan Mauritzson och Lisa Blixt som levererar livemusik. 

– Vi har även något som heter ”Stå upp i båten” två kvällar i sommar. Det blir många skratt tillsammans med Hanna K Mölstad och Ben Kersley 1  juli respektive 29 juli, berättar ­Marcus Ottosson. 

Caféet och butiken öppnade 17 juni och det finns mycket gott att välja på. Butiken har ett basutbud av matvaror med fokus på närproducerat, så som saft från Lindhags, ost från Skurö och öl från Figeholms bryggeri. I caféet serveras våfflor med många ­spännande typer av topping, smörgåsar i form av surdegsbröd med serranoskinka, mozzarella och tomat, sillmacka och Valborgs räksmörgås. Dessutom finns massor av hembakade godsaker. 

– En nyhet för i år är att vi börjar med matvåfflor. En smarrig våffla med räkor, löjrom och allt man kan önska sig. Självklart har vi veganska ­alternativ och det går att få allt gluten- eller laktosfritt. Gå gärna vår tipspromenad runt byn när ni ätit hos oss för att se hur Klintemåla ser ut, säger Marcus Ottosson. 

Text: Kristin Wennerström