Inlägg

Lantligt drömboende i Dalen

Vitt är mer eller mindre bannlyst i Dalen, förutom fasad­färgen. Med gråbeige färgskala och en enastående fingertopps­känsla har Madeleine Oskarsson skapat en hemtrevlig och ombonad känsla i det gamla huset i Lövshult. Hon och sambon Jimmie Lindekrantz har byggt ut och total­renoverat huset under drygt två år.

Att bo på landet var en självklarhet. Både Madeleine och hennes sambo är uppvuxna i lantlig miljö och efter ett par år som sambos i lägenhet i Oskarshamn började de leta efter ett ­passande ­boende. När de hittade det gamla huset Dalen, med anor från början av 1900-­talet, i byn Lövshult mellan Påskallavik och Skorpetorp föll alla bitar på plats.

– Det kändes som om vi var hemma redan när vi klev över tröskeln första gången. Det var en skön känsla i hela huset, berättar hon.

Den gråbeiga färgskalan går igen i hela huset som Madeleine har inrett med fingertoppskänsla efter hand som rummen har blivit klara.

Även om de tidigare ägarna hade renoverat och underhållit huset väl ville Madeleine och Jimmie sätta sin egen prägel. Dessutom var drygt 100 kvadratmeter boyta i minsta laget för familjen, som även omfattar den gemensamma sonen Loe – som då låg i magen – samt Madeleines son Jack från ett tidigare förhållande.

– Vi flyttade in 2015 och ville bo in oss ett tag innan vi bestämde vad vi skulle göra. Samtidigt började vi skissa så smått på passande lösningar, ­förklarar Madeleine.

Fördubblad boyta

Med hjälp av en arkitekt i släkten sattes idéerna på pränt och i januari 2018 inleddes den omfattande om- och tillbyggnaden.

– Inledningsvis anlitade vi hant­verkare för att göra grunden och regla upp utbyggnaderna i båda ändarna av huset. Sedan har vi gjort i stort sett allting själva, säger Madeleine som själv titulerar sig kreativ ­idéspruta medan sambon – som förövrigt bytte karriär under renoveringen och ­numera är snickarlärling – ligger bakom merparten av det praktiska förverkligandet.

Under en relativt kort tidsperiod har drömboendet tagit form. Den ursprungliga boytan är nästintill fördubblad. På bottenvåningen har det resulterat i ett väl tilltaget kök med plats för stora middagsbjudningar, ett välkomnande och luftigt vardagsrum samt ett eget och lite mera avskilt rum till äldsta sonen Jack.

– Dessutom fick vi utrymme för tvättstuga som tidigare inte fanns i huset och – inte minst – ett separat kapprum med en hel vägg för sko­förvaring. Det är perfekt för att inte få hallen överbelamrad med kläder och skor.

Dokumenterar och inspirerar

På övervåningen återstår en del renoveringsarbete. Här finns i dag ett rymligt och mysigt föräldrasovrum och ett rum till yngsta sonen Loe som bland annat fått en platsbyggd och uppmärk­sammad säng. Båda öppna till nock med synliga takbjälkar och takfönster.

Att Madeleine och sambon Jimmie har genomfört merparten av renoveringen på egen hand har medfört att allt har blivit precis som de ville ha det med en hel del praktiska, snygga och genomtänka speciallösningar.

– Vi räknar med att allt ska bli­ ­färdigt under våren. Det återstår badrum, ett gästrum och ett mindre tv-rum, förklarar Madeleine.

Inredning har länge varit ett stort intresse och hon berättar att mycket av inspirationen har hon hämtat från Instagram och Pinterest. I samband med att renoveringen i Dalen ­inleddes startade Madeleine ett eget konto på Instagram – ”housedalen” – för att både dokumentera och inspirera andra.

– Jag gillar att skapa en helhet med färger, möbler och övrig inredning. Jag är inte heller rädd för att blanda ny och modern design med äldre auktions- och loppisfynd. Det ger en mera levande känsla i hela hemmet, säger hon.

Värt mödan

Att framhålla något hon är särskild nöjd med i huset är svårt. Allt är noga genomtänkt, gjort och valt med omsorg.

– Köket var det första rummet som vi färdigställde och en plats i huset där vi vistas mycket. Den ljusa kalkstens­skivan i kombination med den ­mörkare köksinredningen blev väldigt bra. Det var extra kul att vi kunde åter­använda de gamla dubbeldörrarna, som ­ursprungligen satt i entrén till huset, till det platsbyggda skafferiet.

Även om renoveringen stundom har varit väldigt intensiv är det inte något som Madeleine vill ha ogjort. Allt jobb är definitivt mödan värt.

– Det blev precis som vi ville ha det. Ett hem med själ. Vårt drömboende, konstaterar hon leende.

 

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Madeleine Oskarsson

Ålder: 33 år

Familj: Sambo Jimmie Lindekrantz, 32, samt barnen Loe, 4, och Jack, 9 år

Bor: I det snart färdigrenoverade huset Dalen i Lövshult 

Gör: Bemanningsassistent på Region Kalmar län

Fritid: Umgås med familj och vänner, laga mat, fotografera samt ­Instagramkontot ”housedalen” där husrenoveringen ­dokumenteras

 

 

 

 

 

Lantligt drömboende i Dalen

Vitt är mer eller mindre bannlyst i Dalen, förutom fasad­färgen. Med gråbeige färgskala och en enastående fingertopps­känsla har Madeleine Oskarsson skapat en hemtrevlig och ombonad känsla i det gamla huset i Lövshult. Hon och sambon Jimmie Lindekrantz har byggt ut och total­renoverat huset under drygt två år.

Att bo på landet var en självklarhet. Både Madeleine och hennes sambo är uppvuxna i lantlig miljö och efter ett par år som sambos i lägenhet i Oskarshamn började de leta efter ett ­passande ­boende. När de hittade det gamla huset Dalen, med anor från början av 1900-­talet, i byn Lövshult mellan Påskallavik och Skorpetorp föll alla bitar på plats.

– Det kändes som om vi var hemma redan när vi klev över tröskeln första gången. Det var en skön känsla i hela huset, berättar hon.

Den gråbeiga färgskalan går igen i hela huset som Madeleine har inrett med fingertoppskänsla efter hand som rummen har blivit klara.

Även om de tidigare ägarna hade renoverat och underhållit huset väl ville Madeleine och Jimmie sätta sin egen prägel. Dessutom var drygt 100 kvadratmeter boyta i minsta laget för familjen, som även omfattar den gemensamma sonen Loe – som då låg i magen – samt Madeleines son Jack från ett tidigare förhållande.

– Vi flyttade in 2015 och ville bo in oss ett tag innan vi bestämde vad vi skulle göra. Samtidigt började vi skissa så smått på passande lösningar, ­förklarar Madeleine.

Fördubblad boyta

Med hjälp av en arkitekt i släkten sattes idéerna på pränt och i januari 2018 inleddes den omfattande om- och tillbyggnaden.

– Inledningsvis anlitade vi hant­verkare för att göra grunden och regla upp utbyggnaderna i båda ändarna av huset. Sedan har vi gjort i stort sett allting själva, säger Madeleine som själv titulerar sig kreativ ­idéspruta medan sambon – som förövrigt bytte karriär under renoveringen och ­numera är snickarlärling – ligger bakom merparten av det praktiska förverkligandet.

Under en relativt kort tidsperiod har drömboendet tagit form. Den ursprungliga boytan är nästintill fördubblad. På bottenvåningen har det resulterat i ett väl tilltaget kök med plats för stora middagsbjudningar, ett välkomnande och luftigt vardagsrum samt ett eget och lite mera avskilt rum till äldsta sonen Jack.

– Dessutom fick vi utrymme för tvättstuga som tidigare inte fanns i huset och – inte minst – ett separat kapprum med en hel vägg för sko­förvaring. Det är perfekt för att inte få hallen överbelamrad med kläder och skor.

Dokumenterar och inspirerar

På övervåningen återstår en del renoveringsarbete. Här finns i dag ett rymligt och mysigt föräldrasovrum och ett rum till yngsta sonen Loe som bland annat fått en platsbyggd och uppmärk­sammad säng. Båda öppna till nock med synliga takbjälkar och takfönster.

Att Madeleine och sambon Jimmie har genomfört merparten av renoveringen på egen hand har medfört att allt har blivit precis som de ville ha det med en hel del praktiska, snygga och genomtänka speciallösningar.

– Vi räknar med att allt ska bli­ ­färdigt under våren. Det återstår badrum, ett gästrum och ett mindre tv-rum, förklarar Madeleine.

Inredning har länge varit ett stort intresse och hon berättar att mycket av inspirationen har hon hämtat från Instagram och Pinterest. I samband med att renoveringen i Dalen ­inleddes startade Madeleine ett eget konto på Instagram – ”housedalen” – för att både dokumentera och inspirera andra.

– Jag gillar att skapa en helhet med färger, möbler och övrig inredning. Jag är inte heller rädd för att blanda ny och modern design med äldre auktions- och loppisfynd. Det ger en mera levande känsla i hela hemmet, säger hon.

Värt mödan

Att framhålla något hon är särskild nöjd med i huset är svårt. Allt är noga genomtänkt, gjort och valt med omsorg.

– Köket var det första rummet som vi färdigställde och en plats i huset där vi vistas mycket. Den ljusa kalkstens­skivan i kombination med den ­mörkare köksinredningen blev väldigt bra. Det var extra kul att vi kunde åter­använda de gamla dubbeldörrarna, som ­ursprungligen satt i entrén till huset, till det platsbyggda skafferiet.

Även om renoveringen stundom har varit väldigt intensiv är det inte något som Madeleine vill ha ogjort. Allt jobb är definitivt mödan värt.

– Det blev precis som vi ville ha det. Ett hem med själ. Vårt drömboende, konstaterar hon leende.

 

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Madeleine Oskarsson

Ålder: 33 år

Familj: Sambo Jimmie Lindekrantz, 32, samt barnen Loe, 4, och Jack, 9 år

Bor: I det snart färdigrenoverade huset Dalen i Lövshult 

Gör: Bemanningsassistent på Region Kalmar län

Fritid: Umgås med familj och vänner, laga mat, fotografera samt ­Instagramkontot ”housedalen” där husrenoveringen ­dokumenteras

 

 

 

 

 

Köksinvestering gav full pott

Snyggt, stilrent och funktionellt.
Catrin och Urban Persson hade en tydlig målsättning med sitt nya kök. Med experthjälp från Electrolux Home förverkligades deras köksdrömmar.

Ett par år efter flytten till villan i Kolberga 1999 renoverades köket första gången. Förutom att byta köksskåp och vitvaror revs även väggen mellan kök och matrum. Även om år av flitigt användande sedan dess har satt sina spår hade inte en ny köksrenovering högsta prioritet.

Ett stilrent och funktionellt kök stod högst på önskelistan hos Catrin och Urban. Den 40 millimeter tjocka laminatskivan med marmormönster och aluminiumkant bidrar till att förstärka det intrycket tillsammans med övrig inredning och utrustning.

– Det började faktiskt med att vi gick förbi Electrolux Homes butik i stan förra året och såg precis det här köket i skyltfönstret. Det satte fart på tankarna, berättar Catrin leende.
Inledningsvis hade paret vilda planer på att flytta dörrar och göra stora förändringar av planlösningen i köket. Efter att ha varit i kontakt med kökssäljare Marcus Björngard på Elextrolux Home som tog fram ett antal 3D-skisser var de dock tillbaka på ruta ett.
– Vi insåg att det inte hade blivit så bra med för långt avstånd mellan kyl och spis och en massa annat opraktiskt som vi inte hade tänkt på, förklarar Urban Persson.
Så fort allt var bestämt tog de fram en tidsplan tillsammans med Stefan Nilsson från Byggfirman i Gröndal där även Martin Franzén från Elcentralen och Benny Kjellgren från Kjellgrens Måleri involverades.
– Det kändes väldigt bra att både få ett startdatum och ett slutdatum för renoveringen. Och som dessutom stämde på pricken, konstaterar Catrin och Urban.
Strax innan jul kunde de ta sitt nya kök i drift. Och paret är mer än nöjda med resultatet. De vita skåpsluckorna och rostfria vitvarorna i kombination med de tjocka marmormönstrade bänkskivorna ger köket ett stilrent uttryck.
– Något som ytterligare förstärker den känslan är de två lådfronterna i stället för skåp under bänkarna. Likaså vikluckorna till överskåpen. Det medför också färre handtag som bidrar till att ge köket ett snyggare, rakare och renare utseende.
Catrin och Urban passar även på att berömma hantverkarnas jobb och alla genomtänkta lösningar under renoveringen som gör köket funktionellt och praktiskt.
– Som exempelvis alla inbyggda och dimbara spotlights i taket. De ger fantastiskt bra ljus för alla tillfällen, framhåller Catrin.
Det nya köket har gett både henne och Urban rejält med inspiration när det gäller såväl matlagning som bakning.
– Bakning är ett gammalt intresse som har fått en ny kick av den här fräscha miljön, säger Urban och betonar att köket faktiskt blev ännu bättre än vad de hade förväntat sig.
– Det känns riktigt kul när en sådan här investering ger så bra resultat!

Läs mer om drömteamet för köket här.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Inbyggnadsugn och mikro i rätt arbetshöjd underlättar köksbestyren. Delad kyl och frys var kompromissen för att få plats med den befintliga planlösningen.

FAKTA DRÖMKÖKET
Det här är Catrin och Urbans nya Sentens-kök från Electrolux Home:
Lucka: Kust Design
Beslag: Brohult
Bänkskiva: Laminat, Marmor 619
Vask: Intra Linea 5040
Vitvaror: Fläkt, AEG DVB5960HG, Kyl/frys, QRT4960XR Häll, AEG IKE74451IB, Diskmaskin, ESF9000X

Rosa köksdröm hos Vickan

Tankar och idéer kring det nya drömköket växte fram under ett par års tid.
Med experthjälp förvandlades drömmarna till verklighet.
– Det kändes som ett väldigt stort projekt. Men det gick enklare och smidigare än vad vi hade vågat hoppas på. Och resultatet överträffar verkligen alla våra förväntningar, konstaterar Johan ”Rosa” och Victoria Rosengren nöjt.

Drömmen blev verklighet. Köksdesigner Marcus Björngard från Electrolux och snickare Stefan Nilsson från Byggfirman i Gröndal flankerar Johan och Victoria Rosengren i det nya köket som blev precis som de hade hoppats.

När familjen, som förutom Johan och Victoria även består av barnen Carl och Nora, flyttade in i huset på Linnea­vägen i Kolberga 2001 gjordes en omfattande totalrenovering där även köket byttes ut. Flitigt användande fick dock den forna glansen att successivt falna och för ett par år sedan började tankarna kring ett nytt kök så smått att gro hos makarna Rosengren.
– Dels började det gamla köket att bli slitet och var inte längre så roligt, dels ville vi ha en öppnare planlösning och en tydligare och mera naturlig förbindelse mellan matplats, kök och balkong där vi tillbringar mycket tid under sommarhalvåret, förklarar Johan och Victoria nickar instämmande.
Efter att ha plöjt inredningstidningar och diskuterat fram och tillbaka hade de bilden i stort ganska klar för sig innan de ringde Bygg­firman i Gröndal AB som de hade goda erfarenheter av sedan tidigare. Snickare Stefan Nilsson kontaktade i sin tur köksdesigner Marcus Björngard på Electrolux Home.
– Vi satte oss tillsammans en kväll och gick igenom alla önskemål. Med utgångspunkt från detta gjorde jag två förslag, berättar Marcus.
Ett av förslagen var mitt i prick och tidigt i våras inleddes arbetet. Föränd­ringarna var omfattande och medförde bland annat att väggen mot matplat­sen öppnades upp. I samband med att hela det gamla köket revs ut bestämde sig paret Rosengren för att även lägga in golvvärme.
– I vanliga fall brukar det inte bli så här stora kringjobb. Har gjorde vi verkligen om allt, även taket där vi drog om ventilationskanalen, innan det var dags att sätta köket, säger Stefan som var något av spindeln i nätet un­der byggtiden och även skötte kontak­terna med Elcentralen i Påskallavik och målare för att få allt att passa exakt i tidsschemat.
Under cirka sex veckor var familjen utan kök och fick förlita sig på nära och kära samt hämtmat. Men den som väntar på något gott…
– Det blev fantastiskt bra, konstate­ rar Victoria leende och framhåller inte minst helheten där målsättningen var komma bort från den helvita trenden.
Något som uppnåtts genom mörka stommar med sidostycken i svart ek och bänkskivor i svart granit som ger en skarp och tydlig kontrast till de högblanka vita skåpsluckorna, det böljande vita kaklet och de vitmålade väggarna. Detsamma gäller kyl och frys i blanksvart finish.
En rad olika detaljer och utrustning har sedan bidragit till att göra köket både stilrent, personligt och använ­darvänligt. Johan och Victoria betonar bland annat de läderklädda skåps­handtagen, den grå diskhon i Silgranit, vinkylen och kombinationsugnen med mikrovågsugn och vanlig ugn i ett.
– Köksfläkten är kanske det som vi är allra mest nöjda med. Den är infälld i taket för att inte störa den öppna planlösningen. Trots att den knappt syns eller hörs är den väldigt effektiv och det märks inte ens när man steker köttbullar!
Det nya köket är numera den sociala samlingspunkten hemma hos familjen Rosengren när vän­ner och bekanta kommer på besök. Det har också medfört en nytänd­ning i matlagningen där Victoria är den i familjen som främst basar över grytorna.
– När vi flyttade in i det nya köket passade vi även på att byta ut tidigare husgeråd och porslin. Jag åkte till Hwita 7 och köpte de saker jag verkligen ville ha, berättar hon.
Med facit i hand blev det omfattan­de projektet precis som de hade tänkt sig och familjen Rosengren har verk­ligen fått sitt drömkök.
– Absolut, vi bara njuter, konstaterar de samstämmigt.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist