Michaela Kovacs Salmonsson jobbar på reklambyrån KrePart, som producerar Stadsmagasinet. Hon berättar om den nya artikelserien ”Kvinnor i ­industrin” som består av personporträtt på kvinnor som arbetar inom just industrin.

Ny artikelserie om kvinnor

Personer med teknisk kompetens är högt efterfrågade på ­arbetsmarknaden, i synnerhet i industristaden Oskarshamn. Följ ­Stadsmagasinets nya artikelserie ”Kvinnor i industrin”, där vi möter kvinnor som valt jobb som av andra upplevs som tekniskt svåra eller fysiskt krävande. 

– Vi behöver kvinnliga förebilder inom industrin för att locka fler till yrkena.

Det säger Michaela Kovacs Salmonsson som jobbar på försäljningsavdelningen på reklambyrån KrePart, samma reklambyrå som producerar Stadsmagasinet du håller i handen. I jobbet ingår att hon ska hjälpa företagen att synas och växa lokalt. 

– Oskarshamn är en stor industri­stad och det finns ett stort behov av folk med teknisk kompetens. Jag har alltid fascinerats av särskilt kvinnor som jobbar inom tunga och/eller mansdominerade yrken. Vad fick dem att välja just det? Genom att vi lyfter fram kvinnor inom olika tekniska yrkes­kategorier i Stadsmagasinet hoppas vi inspirera andra till samma bana, säger Michaela som dragit i gång den nya artikelserien.

Tidigare erfarenheter

Michaela har tidigare jobbat med tv-programmet Högspänning på TV3/Viaplay, där tittarna får följa ­personerna bakom Sveriges energi­försörjning som jobbar på ­några av ­landets mest ­fascinerande arbets­platser. Vattenkraftverk, högspännings­ledningar och vindkraftverken på land och till havs bland annat. 

– Jag rekryterade deltagare och experter till programmet för alla tre säsonger. Då kom jag i kontakt med linjemontörer som rensar snö från högspänningsledningar med hjälp av en helikopter, vindkraftstekniker som arbetar flera hundra meter upp i luften och många, många andra med väldigt spännande yrkesval, säger hon. 

Samtidigt blev det tydligt att ­övervägande del av arbetskraften bestod av män. När Michaela väl kom i kontakt med en kvinna blev det extra intressant att få höra vägen till elbranschen. 

– Jag är övertygad om att vi behöver kvinnliga förebilder inom industrin för att locka fler till yrkena. Lite tänket ”kan hon – kan jag”.

På nästa uppslag kan du därför läsa om Thilda Similä, som jobbar som mät- och avfallstekniker på OKG via ­konsultföretaget Nuvia. Hon är först ut i den nya artikelserien i ­Stadsmagasinet som kommer att ­fortsätta i flera nummer framöver. 

 

Text: Kristin Wennerström, Foto: Curt-Robert Lindqvist