Familjeföretag som jubilerar

Alltifrån plåtleksaker och fotogenkaminer till avancerad plåtbearbetning. Den småländska klurigheten har gjort familjeföretaget AB POD i Kristdala framgångsrikt i imponerande 70 år.

– Min farfar och hans två bröder startade Firma Press- och Dragdetaljer (POD) i en lada 1946. Nu är det jag och min bror Thomas som driver företaget. I samma anda som förr, men med andra typer av produkter, berättar Mikael Svensson, vd.
En av de första artiklarna som företaget producerade var en reaktionsdriven racerbåt, som också blev en riktig storsäljare. Närmare 300 000 leksaksbåtar tillverkades. Även tekannor i miniformat, visselpipor och smörjkannor stod på produktionsschemat på den tiden.
Fyra år senare, 1950, fick bröderna Valter, Erik och Eskil Svensson, en förfrågan om de inte kunde tillverka en fotogenkamin anpassad för det svenska klimatet. Det dröjde inte länge förrän de kunde presentera det som sedan skulle göra företaget i Kristdala känt över hela världen – den berömda POD-kaminen.
– I flera år var vi ensamma i Europa om att tillverka en sådan kamin och exporterade faktiskt ända till Japan, berättar Mikael Svensson.
Numera sysslar AB POD med avancerad plåtbearbetning, en slags legotillverkning till framför allt verkstadsindustrin. Kunskaperna inom stansning och plåtformningsteknik lever vidare, både hos ledningen och personalen.
– POD-kaminen och leksakerna har format oss till det företag vi är i dag, säger Mikael Svensson som jobbat här sedan han var 20 år.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Robin Jäderup

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.