Viktresa på 60 kilo tog Magnus till Paris

De 120 milen i cykelsadeln till Paris med Team Rynkeby i juli var finalen på en tio månader lång och målmedveten satsning.
För Magnus Stockhaus innebar det också ett viktras på 60 kilo samtidigt som han bidrog till kampen mot barncancer.

Det stillasittande livet med onyttig mat och usel kondition är numera ett minne blott. Magnus Stockhaus har gått ner 60 kilo i vikt och cyklat till Paris.

– När vi rullade in i Paris kom tårarna. Jag hade nog aldrig några tvivel på att jag inte skulle klara det. Men det var ändå väldigt känslomässigt och jag kände mig otroligt stolt över hela min prestation, förklarar Magnus leende.
För bara ett år sedan var hans si­tuation helt annorlunda. Vågen visade 149,8 kilo, konditionen var urusel och förhållandet med flickvännen hade precis tagit slut. Samtidigt visade läkarundersökningen för första gången inga fortsatta spår i blodet efter den tumör i testikeln som opererades bort 2013.
– Jag kände att jag var tvungen att göra något – inte bara äta pizza och titta på TV. Av erfarenhet vet jag att det inte funkar att gå på gym då jag tröttnar efter bara någon vecka. Jag behövde ett mål, förklarar han.
Genom sin egen cancerdiagnos och de otaliga besöken på sjukhuset i Linköping hade Magnus varit i nära kontakt med de sjuka barnen som vårdades där. Med sitt tidigare cykel­intresse var han även bekant med Team Rynkeby och deras projekt för att samla in pengar till Barncancerfonden.
– Så jag bestämde att anmäla mig för att cykla till Paris. Det kändes som en spännande utmaning med ett gott syfte.
Han hörde till de närmare 20 personer som blev antagna till Team Rynkeby Kalmar och i september 2016 inledde han träningen.
– Med min kroppshydda kände jag faktiskt obehag för att visa upp mig på en spinningcykel och började prome­nera för att komma i lite bättre form, berättar Magnus och ler vid minnet.
Han infann sig dock till de gemen­samma träningarna och även om hans teamtröja var i största storlek och att det trots detta blev en rejäl glipa mot cykelbyxorna kom han snabbt tillrätta i det nya gänget.
– Sedan dess har varit med på alla pass och jag började ganska snabbt att även träna på egen hand utöver de obligatoriska träningarna med teamet.
Fram till nyår hade Magnus tappat åtta kilo samtidigt som konditionen stadigt blev bättre. I januari bestämde han sig för att även lägga om kosten i samarbete med en dietist. Det gav utslag direkt.
– Första månaden tappade jag 18 kilo sedan har det fortsatt att rasa. I takt med att jag har ökat träningsdosen har jag även fått öka kostintaget för att inte få kramp och orka med de långa och tuffa cykel-­ och träningspassen.
När Magnus och de övriga 16 cyklisterna i Team Rynkby gemensamt åkte till Rostock för att sedan inleda cykelturen till Paris den 9 juli hade han cirka 400 mil landsvägscykling i benen och en matchvikt på 89 kilo. Sex dagsetapper senare på 20 mil vardera var han framme vid målet.
– Jag har aldrig varit så här bra tränad i hela mitt liv och det var fantastiskt kul att kunna susa förbi många andra vältränade cyklister, konstaterar han och tillägger samtidigt att målgången i Paris med Team Rynkeby bara var ett delmål på hans personliga resa.
– Jag kommer de nitivt fortsätta träna och cykla. Tillsammans med ett annat gäng ska jag cykla Flandern Runt i Belgien till våren och sedan Vätternrundan. Målet är att även springa Göteborgsvarvet och dessutom har jag anmält mig till Team Rynkeby 2018, säger han.
Magnus vet hur lätt det är att trilla tillbaka i gamla vanor och att det krävs både motivation och vilja för att fortsätta på inslagen väg. Förutom att han mår betydligt bättre på alla plan har han ett eget motivationsknep.
– I januari hängde jag upp ett par dyra favoritjeans i sovrummet som jag hade när jag vägde runt 80 kilo. Första gången jag prövade dem ck jag upp dem till knäna. Sedan har jag fortsatt att pröva dem ett par gånger i månad­ en. Jag kommer inte att ge mig förrän de sitter perfekt igen, säger han.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

MAGNUS STOCKHAUS
ÅLDER: 45 år i september
FAMILJ: Singel
BOR: Hus vid havet i Figeholm
YRKE: Platschef/projektledare på Rör-Karlsson AB
INTRESSEN: Cykling och träning i allmänhet, sjö- och båtliv, film samt bilar och motorsport

SÅ HÅLLER SIG MAGNUS I FORM
TRÄNING:
2 cykelpass/mån-fred – ca 5 mil
1 cykelpass/helg – ca 15-20 mil
1 springpass/vecka – ca 1 mil
Ca 1 timmas promenad varje morgon (förutom de dagar det är springpass)
– När det bli mörkare byter jag ut cykelpas- sen till motsvarande spinningpass. Ska så småningom även börja träna styrka i rygg, nacke, mage och axlar med PT.
KOST:
Gröt med minimjölk samt kosttillskott till frukost varje morgon.
Egenlagade och kalorisnåla lunch- matlådor med bland annat kycklingfilé, lax, quorn, fettsnål nötfärs och bönpasta samt sallad, tomat och gurka. Använder ofta keso som sås.
Kvarg och mango eller keso och blåbär istället för vanliga desserter och sötsaker.
– Försöker undvika potatis och äter bara pasta i samband med längre cykelturer. Kan dock unna mig pizza, ost och vin eller något annat gott vid enstaka tillfällen.

TEAM RYNKEBY
Team Rynkeby är ett nordiskt välgörenhetsprojekt som varje år samlar in pengar till barn med cancer och deras familjer. Deltagarna är organiserade i olika lag som gemensamt cyklar ner till Paris.
Team Rynkeby grundades år 2002, då 11 motionscyklister med anknytning till den danska juiceproducenten Rynkeby Foods A/S beslutade sig för att cykla till Paris för att se avslutningen av Tour de France. Idag består Team Rynkeby av 1 700 motionscyklister och 450 funktionärer fördelade på 44 lokala lag från Sverige, Danmark, Finland, Norge, Färöarna och Island. Deltagarna väljs ut bland tusentals sökanden. Under året ska deltagarna inte bara förbereda sig på att cykla dryga 1 200 km till Paris, utan förpliktar sig också att göra en insats för att samla in pengar till barn med cancer och deras familjer.
År 2016 donerade Team Rynkeby 84,1 miljoner SEK till kampen mot barncancer – varav 18,9 miljoner SEK gick till Barncancerfon- den i Sverige.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.