Färgsprakande glädje i snabbväxande förening

Från 0 – 100 på två år!
En medlemsutveckling som gör Wild Kingdom Cheer till en av de absolut snabbast växande föreningarna i Oskarshamn. Kombinationen av gymnastik, dans och stuntövningar har i hög grad bidragit till cheerleadingens snabba utveckling och ständigt ökande popularitet.

Wild Kingdom Cheer är en av de snabbast växande föreningarna i Oskarshamn.

Torsdagskväll i Åsaskolans gymnastiksal. Trots den sena timmen byggs det pyramider, görs volter, flickflacks och andra akrobatiska övningar i ett högt tempo av unga leende utövare i färgglada dräkter. Allt till ackompanjemang av dunkande rytmisk musik.
Mitt på golvet står 15-­åringarna Tilda Bergkvist och My Aronsson och vakar över allt som händer på golvet. De är både tränare och utövare i snabbt växande och populära Wild Kingdom Cheer som är den enda cheerleadingföreningen i Kalmar län.
– Det är otroligt kul att vi har blivit så många i föreningen så fort och att det även är er killar som har börjat träna. Cheerleading liknar inte någon annan idrott – det är en blandning av en massa olika saker. Dessutom är det en fantastisk gemenskap i de olika lagen, säger de som en del av förklaringen till framgången.
Laget som Tilda och My tränar heter Foxes och är det ena av föreningens två tävlingslag. Foxes är också det lag som fick representera Wild Kingdom Cheers debut i tävlingssammanhang under våren 2017 på DM Södra i Malmö. En tävlingsdebut som förvisso resulterade i en sistaplats med lägst poäng av alla lag.
– Men det spelade faktiskt ingen större roll. Det var så coolt att bara vara med och inse att cheerleading är en ganska stor sport även i Sverige. Det var bland annat ett lag från Göte­borg som kom trea i VM som var på plats, berättar Tilda med stor inlevelse.
Att tävlingsdebuten var en milstolpe är förståeligt då det till stor del är tack vare Tildas initiativ som Oskarshamn kan stoltsera med en cheerleading­ förening. Allt började med att hon och lillasyster satt hemma och tittade på High School Musical och blev inspire­rade av cheerleadingscenerna i filmen.
– Efter det började vi öva lite själva hemma i trädgården. När höst­terminen började 2015 kontaktade jag Skol IF och fick tillgång till danssalen på Valhallaskolan där jag och några kompisar började träna. Eftersom alla var nybörjare fick vi söka på internet efter passande övningar och rutiner som vi kunde göra.
Strax innan hade även några tjejer på Kristinebergsskolan börjat träna så smått tillsammans med en volontär. De båda grupperna började träna tillsam­mans och efter ett tag kontaktades fritidsledare Linda Lotsengård för att få med någon vuxen i planerna på att bilda förening.
– Hon tyckte att det var en kul idé och i februari 2016 startades Wild Kingdom Cheer med Linda som ordförande och mig som vice ordförande, berättar Tilda.
Redan från början var intresset stort och det har vuxit hela tiden. Numera finns totalt sex lag i föreningen och flera av coacherna har gått tränar­utbildningar. Under hösten 2017 fick Wild Kingdom Cheer dessutom oväntad förstärkning i form av den meriterade tränaren Johanna Carlén som tidigare har varit coach i Haninge Cheer Elite under många år och nu pluggar till idrottslärare i Kalmar.
– Hon kontaktade oss och kommer numera till Oskarshamn minst en dag i veckan för att träna vårt senior­tävlingslag Caracals. Vi har utvecklats väldigt mycket under hennes ledning.
Detta, tillsammans med det växande intresset för cheerleading, har medfört att det planerade täv­lingsprogrammet inför vårsäsongen 2018 omfat­tar totalt sex tävlingar över hela södra Sverige.
För Tilda och hennes kompisar innebär det en hel del jobb och engage­mang vid sidan av skolan för att få allt att fungera – från att leda träningar och skapa rutiner och program till att ordna utrustning, dräkter och allt annat som krävs i en förening.
– Jag lägger nästa all ledig tid på Wild Kingdom Cheer. Men det gör inte så mycket eftersom det är så kul. Drömmen är att så småningom kunna åka som utbytesstudent till USA och få vara med i ett riktigt allstarlag, säger hon leende.

Text och foto: Mikael Bergkvist

WILD KINGDOM CHEER
Oskarshamns och Kalmar läns enda cheerleadingförening. Har i dagsläget närmare 100 utövare mellan 7 och 18 år i sex olika lag:
LEOPARDS – Miniminior Träning. Består av 20 barn i årskurs 1 & 2.
LYNX – Miniminior/Minior Träning. Består av 20 barn i årskurs 2 & 3.
LIONS – Minior Träning. Består av 21 barn i årskurs 4 & 5.
HUSKIES – Junior Träning. Består av 10 tjejer från årskurs 5 och uppåt.
FOXES – Junior 1. Består av 11 tjejer och killar i årskurs 6 & 7.
CARACALS – Senior 1. Består av 10 tjejer från årskurs 8 och uppåt.

CHEERLEADING
Kom till Sverige i mitten på 80-talet och har sedan dess haft en enorm utveckling. Svenska Cheerleaderförbundet arrangerar varje år ett svenskt mästerskap, ett riksmästerskap samt fyra distriktsmästerskap.
Idrotten cheerleading består av bland annat gymnastik, hopp, dans, bygg/stunt och pyramider. Allt kännetecknas av ett högt tempo samt ett skarpt och koncist rörelsemönster. Momenten utövas var och ett för sig eller koreograferas samman till ramsor eller musik.
En pyramid är en serie av stunts som ofta består av alla medlemmar i laget. Man använder baser, toppar, bakpersoner och frampersoner. Även hopp och gymnastik är en viktig del av cheerleading. Dessa moment kan utföras på olika svårighetsnivåer beroende på vilken nivå man tränar och tävlar på.
En cheerleader arbetar även mycket med sin utstrålning för att entusiasmera åskådarna.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.