Fint fiskafänge i anrika vatten

– Det här är verkligen underbart, konstaterar Alf Holmberg nöjt samtidigt som han låter flugspöets lina dansa över den lätt krusade vattenytan på Lilla Hällesjön där det snart stundar högsäsong för regnbågsfiske.

Alf Holmberg är en trogen fiskare och besökare i Hällesjöarna. Han har även varit engagerad i arbetet kring sjöarna sedan Fliseryds Sportfiske klubb tog över driften 1992.

Ända sedan Fliseryds Sportfiskeklubb började arrendera Stora och Lilla Hällesjön av dåvarande Domänverket 1992 har han varit en flitig besökare vid de populära fiskevattnen intill Möckhult, strax väster om Oskarshamn.
– Jag började fiska här långt tidigare än så. Men det var i samband med att Fliseryds Sportfiskeklubb tog över driften som jag började engagera mig på allvar, berättar Alf som var ordförande i klubben under en lång period fram till förra året.
Hällesjöarna hör till de allra första put and take-sjöarna efter att de blev rotenonbehandlade under slutet av 1960-talet då även utsättning av fångstfärdig regnbåge inleddes.
– Då var det mycket mete med långa bambuspön, minns Alf leende och tillägger att mete och spinnfiske fortfarande är tillåtet i Stora Hällesjön.
– I Lilla Hällesjön är däremot endast flugfiske tillåtet, betonar han.
Fliseryds Sportfiskeklubb sätter årligen ut närmare ett ton fisk i Hällesjöarna. Utsättningen görs vid ett par, tre tillfällen. I september räknar Alf med att det är dags igen.
– Då börjar högsäsongen för fisket. När regnbågen nyligen blivit utsatt brukar den vara pigg och nappvillig. Samtidigt är det viktigt att alla besökare noterar sin fångst så vi vet hur mycket fisk som tas upp. Högst tre fiskar per fiskekort och dag får fångas, förklarar han.
Som en av klubbens drygt tio tillsynsmän ligger det i Alfs intresse att reglerna och förordningarna kring fisket i Hällesjöarna efterlevs i så hög utsträckning som möjligt. Något som i sin tur gynnar alla besökare.
– Vi ser till att de som fiskar har fiskekort, inte tar upp mer fisk än tillåtet och städer upp och håller ordning efter sig. Vi fungerar också som fiskeguider och kan hjälpa de som vill ha tips och råd när det gäller allt ifrån redskap till var man ska fiska.
Det pågår ett ständigt upprustningsarbete vid Hällesjöarna för att ge besökarna en bättre upplevelse. Under senare år har bryggorna bytts ut eller renoverats, nya fundament har gjutits och gångstigarna runt de båda sjöarna har röjts för bättre åtkomst.
– Dessutom har vi kompletterat med nya båtar i Stora Hällesjön. Vi har fem, sex roddbåtar som besökare med fiskekort kan låna gratis i utbyte mot att de hålls i ordning. Det är ganska unikt, framhåller Alf.
Om han själv ska beskriva varför han ofta och gärna fiskar i Hällsjöarna är det miljön och känslan som är den främsta tjusningen.
– Tänk dig att komma hit en tidig morgon. Det är helt stilla samtidigt som daggen stiger från sjön och skapar en nästan trolsk stämning. Det första hugget och närkontakten med fisken är också en speciell upplevelse. Att sedan slå sig ner i naturen, ta en fika i förmiddagssolen och summera fiskelyckan kan bara beskrivas med ett ord: Underbart!

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

FISKE I HÄLLESJÖARNA
– I Stora Hällesjön tillåts spinn-, flugfiske och mete. Båtar finns att tillgå som disponeras avgiftsfritt av de fiskande.
– I Lilla Hällesjön tillåts endast flugfiske. Högst tre fiskar får fångas per fiskekort och dag.
– Dagfiskekort kostar 200 kronor och kan köpas via www.fiskekort.se eller lokala fiskekortsförsäljare i Oskarshamn, Mönsterås, Högsby och Fliseryd.
– Medlemmar i Fliseryds Sportfiskeklubb kan även köpa årsfiskekort för 1 000 kronor (juniorer 500 kronor).

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.