Batterier ger bra betalt

Framtidssäkrad teknik som genererar en rejäl månadsinkomst. Det kan Oskarshamnsföretaget Batteribossen erbjuda åt både ­företag och privatpersoner genom sina trygga helhetslösningar för ­installation av batterianläggningar.

Återbetalningstiden för ett uppkopplat batteri i hem- eller industrimiljö kan med dagens ersättningsnivåer vara så kort som 1,5 år. Det beror på att Svenska Kraftnät betalar bra till batteriägare som upplåter sitt batteri till myndighetens stödtjänster.

– En mer lönsam investering är svår att hitta. Behovet av stödtjänster i elnätet är stort och kommer att vara så en lång tid framöver, berättar Batteri­bossens vd och leveransansvarige Johan Kristiansson.

En hybridväxelriktare krävs för ­styrningen av batteriet och ingår i alla paket från ­Batteribossen.

Sköts automatiskt

Effekt är ett nyckelord när det gäller stödtjänster. För när det saknas effekt i nätet, matar batteriet ut el. Och när det finns effektöverskott på nätet, lagras el i batteriet. Allting sköts av den inbyggda mjukvaran – den som äger batteriet behöver inte göra någonting. 

– Ersättningen trillar in på kontot månadsvis och det finns även möjlighet att göra justeringar beroende på vilket användningsområde som är mest lönsamt för stunden. Till exempel går det att ställa om batteriet för att maximera egenanvändningen av solel, eller använda det till elprisarbitrage och utnyttja variationerna i elpriset för att köpa billigt och sälja dyrt, förklarar Johan Kristiansson. 

Intelligent styrning över internet gör att ­batteriet sköter sig själv.

Pionjärer

Med en bakgrund i flera stora industriprojekt kring lagring av förnybar energi hör Batteribossen till pionjärerna i branschen och företaget utför i dag installationer över hela landet, med Oskarshamn som utgångspunkt. För en vanlig villa börjar priserna på 90  000 kronor efter grönt teknik­avdrag, medan industriskåp kostar från 600 000 kronor och uppåt med möjlighet att seriekoppla flera skåp. Batterierna kan installeras såväl ­inomhus som utomhus. 

– Många hör nu av sig till oss med frågor kring batterier och vill man kombinera med solceller så löser vi det också. Möjligheten att göra en insats för miljön och samtidigt tjäna pengar sätter verkligen fart på den gröna omställningen. En privatperson som investerar i en batterianläggning får ju en stadig inkomst, hjälper till att ­avlasta elnätet och höjer samtidigt värdet på sitt hus.

Fakta
Så funkar det

Svenska kraftnät har i uppdrag att säkerställa att det svenska elnätet alltid är i balans och har rätt frekvens (50Hz).

För att reglera balansen mellan elproduktion och elförbrukning handlar Svenska Kraftnät upp olika typer av stödtjänster.

Genom att sammanlänka batterilager till ett virtuellt kraftnät kan privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag få betalt för att bidra till elnätets stabilitet.

 

Text och Foto: Jonas Axelsson