Familjeframgångar i hästvärlden

Fyra SM-guld och ett lag-guld i Nordiska mästerskapen.
Landslagskusken Eva Ottosson från Oskarshamn imponerar stort i sporten hästkörning. En sport som dottern Lisen Keränen, 15 år, helhjärtat tagit sig an.
Något hon bevisat genom att ta bronsmedaljen i lag-EM.
– Mitt mål är att köra EM igen nästa år, men att vinna!

Familjen Vesa Keränen, Lisa Keränen och Eva Ottosson brinner för sina hästar och sporten hästkörning.

Den mycket hästintresserade familjen, inklusive pappa Vesa Keränen, bor i Dövestad utanför Oskarshamn med sina tre hästar, två hundar och en katt.
Här går många, många timmar varje dag åt till hästarna. Totalt tre månader om året är familjen också ute på tävlingar, både i Sverige och utomlands.
– Vi åker runt med vår stora hästlastbil där både vi och hästarna sover, berättar Eva Ottosson.
Ett dyrt familjenöje – runt 600 000 kronor om året totalt. Men för det mesta värt det.
– Jo, men så är det. Vi älskar våra hästar och brinner verkligen för hästkörning. Det är bara så roligt helt enkelt, säger Eva Ottosson och får medhåll från Vesa, som står bakom Lisen i vagnen under tävlingarna för att den inte ska välta.
– Eftersom vi gör allt tillsammans blir det också en upplevelse för hela familjen. Det är inte bara en person som satsar på idrotten, det gör vi allihop, säger han.
Sporten hästkörning är en disciplin som går ut på att köra en, två eller fyra hästar och själv sitta bakom i en vagn. En körtävling består av tre olika delmoment: dressyr, maraton och precision. Allt för att testa kuskens skicklighet och hästarnas mångsidighet och styrka.
– Personligen tycker jag att maraton är det roligaste. Farten, spänningen och adrenalinet som kickar in – efter en tävling vill jag bara köra igen, säger Lisen Keränen, som förra året tog lag-brons i ungdoms-EM i Tyskland, brons på ungdoms-SM i Göteborg och dessutom deltog i Sveriges största hästtävling Falsterbo Horse Show.
– Vi var bara en bråkdels sekund ifrån att ta silvret på EM i Tyskland, men fransmännen slog oss, berättar hon.
Pallplatsen gjorde att Lisen Keränen nominerades i kategorin årets prestation på Svenska Ridsportförbundets ryttargala i februari. Där ställdes hon mot världsstjärnor, varav en OS-medaljör.  
År 2015 tog hon DM-brons i Oskarshamn och lag-guld i NM i Vaggeryd –
samma tävling där mamma Eva vann två bronsmedaljer!
Faktum är att även Eva Ottosson har prisats vid ett flertal tillfällen genom åren. Svensk mästare fyra år i rad bland annat (läs faktarutan nedan).
Men så är hon också praktiskt taget uppväxt på hästryggen.
– Har ridit sen jag var sex år gammal, fick min första häst när jag var elva. Föräldrarna trodde att intresset skulle gå över – men icke. Hästkörning är min passion och mycket häftigare än att rida. Men hur roligt det än må vara, så slår det inte att se Lisen tävla. Det är det bästa jag vet, säger hon stolt.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Mikaela Lindholm

PRISAD LANDSLAGSKUSK
Eva Ottosson har tävlat för landslaget i åtta år och är en av tre som kör parhäst, det vill säga två hästar med vagn. Fyra SM-guld, fyra SM-brons, ett brons och ett silver i NM, ett lag-guld och ett lag-brons i NM har hon lyckats samla ihop genom åren. Dessutom har hon erhållit Ridsportförbundets championat fyra gånger.

HÄSTKÖRNING
I hästkörning sitter kusken efter hästen/hästarna i en vagn. Vinner gör man genom att få så lite straffpoäng som möjligt efter att ha tävlat i de tre grenarna dressyr, maraton och precision. Snabbhet men också en hel del taktik är viktigt för att vinna.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.