Sandigt sommarnöje med bästa vattenkvalitet

Drygt 300 000 kilo sand har bidragit till att göra kommunens badplatser ännu mera badvänliga.
I Oskarshamn finns totalt 16 kommunala badplatser med hög standard och – inte minst – absolut bästa vattenkvalitet.

Olof Eriksson välkomnar till sköna bad i Oskarshamn.

De kommunala badplatserna omfattar nio insjöbad och sju havsbad. Alla med olika karaktär och omgivningar. Sedan flera år tillbaka har fritidskontoret dessutom en underhållsplan som syftar till att höja standarden på badplatserna och öka upplevelsen ytterligare. Arbetet görs i många fall tillsammans med lokala föreningar som bidrar till en kontinuerlig tillsyn och skötsel av den egna badplatsen.
– Vi har lyckats få upp standarden till en väldigt hög nivå. Bland annat finns det toaletter och sophämtning på samtliga 16 badplatser, framhåller anläggningschef Olof Eriksson.
Han betonar också den satsning som har gjorts inför årets badsäsong med totalt 300 ton sand som har fördelats mellan de olika badplatserna för att göra stränderna ännu mera attraktiva och badvänliga.
– Ett annat utvecklingsområde är den totalhandikappanpassning vi har gjort av badplatsen i Råssvik. Förutom handikappramp har vi även anpassat livräddningsutrustning, omklädningsrum, toalett och parkeringar så att det ska bli enkelt att ta sig till badet. Vi kommer så småningom att gå vidare med ytterligare badplatser som går att totalanpassa, bland annat Havslätt och Dragskär.
Säkerhetsarbetet vid de olika baden har också högsta prioritet. Inför varje säsong görs bottenundersökning av dykare, framför allt nedanför hopptornen. Under badsäsongen görs dessutom tillsyn minst en gång varje vecka och i vissa fall dagligen genom samarbetet med lokala föreningar.
Även badvattenkvaliteten testas och utvärderas kontinuerligt. Proverna har hittills gett toppresultat.
– Vi har högsta badvattenkvaliteten, tre stjärnor, på samtliga våra badplatser vilket inte är så vanligt, konstaterar Olof Eriksson nöjt.
Förutom tillgång till sköna bad erbjuder flera av de kommunala insjöbadplatserna även sommarsimskola för barn från fem år och uppåt. I Björnhult, Bråbo och Fårbo under veckorna 26–27 och i Götemaren under veckorna 28–29.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Mikaela Lindholm

Du kan läsa om vad de olika badplatserna har för faciliteter på oskarshamn.se eller oskarshamn.com

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.