I hetluften bland världsartister

Steget från flickrummet i Oskarshamn till en av Sveriges största musikstudios i Stockholm där flera världsartister har spelat in sina alster under årens lopp kan tyckas oändligt långt.
Trots detta står Emelie Eriksson – som bland annat medverkar på Anastacias nya skiva – fortfarande med båda fötterna på jorden.

Emelie Eriksson har förverkligat sin flickdröm och jobbar nu i Baggpipe Studios som ägs och drivs av Anders Bagge.

– Jag skriver låtar och sjunger. Det är ju ungefär samma sak som när jag satt med gitarren hemma på sängkanten för bara några år sedan. Fast ändå inte, konstaterar 24-åringen och skrattar.
Emelie medger att allt har gått väldigt fort sedan hon lämnade Oskarshamn. Numera omger hon sig med likasinnade människor med liknande visioner och det har givetvis påverkat hennes sätt att skapa musik.
– Nu känns allt väldigt självklart. Men att jag skulle hamna här med allt vad det innebär kunde jag ju inte ens tänka mig hemma i Oskarshamn, säger hon och tillägger:
– Det är egentligen sjukt. Jag borde vara riktigt starstrucked med tanke på vilka artister och musiker som besöker studion dagligen. Men det är min verklighet just nu och man utvecklar ju en personlig relation till alla man jobbar med, oavsett om det är kända personer eller inte.
Allt började 2013. Som relativt nyutbildad undersköterska fick Emelie höra talas om att Anders Bagge, bland annat känd som Idoljurymedlem, skulle starta utbildningen Dreamhill Music Academy i Örnsköldsvik med syfte att hitta låtskrivartalanger som verkade i samma anda som han själv. Hon sökte och kom in direkt.
– Det var en fantastisk utbildning. Jag utvecklades jättemycket, både som person och låtskrivare, berättar Emelie.
Efter utbildningen började hon jobba med Anders Bagge i hans studio ute på Ekerö. När han sedan startade Baggpipe Studios i Skärmarbrink, i samma lokaler som bland annat legendariska EMI tidigare huserat i, följde Emelie med. Hon hamnade i hetluften direkt bland såväl svenska som internationella musikstjärnor.
– Vid ett par tillfällen har jag även åkt till Los Angeles för att skriva musik, knyta nya kontakter, nätverka på olika events och få ny inspiration. Under en sådan resa gjorde jag bland annat material till artisten Becky G.
Efter att bland annat ha skrivit Linda Pira och Molly Sandéns singel ”Ey Gäri” under förra året fick Emelie i uppdrag att medverka på den amerikanska stjärnan Anastacias senaste skiva ”Evolution”, som kom i september.
– Anastacia kom hit och vi spelade in hela hennes skiva i Baggpipe Studios med stråkar, blås och allt. Jag skrev två låtar till skivan och är dessutom med och körar på fem låtar. Bland annat ” Caught in the middle”, som även släpptes som singel, berättar hon.
– Det känns onekligen lite speciellt att ha haft så stor inverkan på en skiva med en artist som är känd över hela världen. Jag lyssnade själv på Anastacia när jag var yngre och nu har jag både lärt känna och samarbetat med henne.
Emelies alla samarbeten har även triggat igång tankar på en egen artistkarriär. I många fall har hon sig själv i åtanke när hon skriver nya låtar.
– Det är inget planerat. Men jag känner att det snart börjar bli dags att göra något eget och få uttrycka mig själv.
Ända sedan skoltiden på Dreamhill Music Academy har Emelie utvecklat sin relation med Anders Bagge och numera träffas de nästan dagligen i hans studio.
– Han är precis som på TV. Anders är en väldigt ödmjuk person, som har betytt mycket för min karriär hittills, framhåller Emelie leende.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Privat

EMELIE ERIKSSON
ÅLDER: 24 år
FAMILJ: Mamma, pappa och syster i Oskarshamn samt pojkvän Robin Carlsson i Stockholm – som dessutom är arbetskamrat
BOR: Lägenhet i Sköndal med bästa vännen och låtskrivarkollegan Marcus Holmberg
GÖR: Låtskrivare/topliner/vokalist på Baggpipe Studios
FRITIDSSYSSELSÄTTNING: Har nyligen köpt mountainbike och cyklar i naturen
ARTISTSAMARBETEN HITTILLS: Har bland annat skrivit låtar som Anastacia, Molly Sandén & Linda Pira nyligen släppt och flera andra svenska och internationella artister vars låtar väntar på release.
DRÖMSAMARBETE: Ariana Grande och Emily King är två artister jag beundrar och gärna skulle skriva låtar till

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.