Kreativ väldoft i unik tvålform

Hennes kreativa ådra tar ständigt nya vägar.
Under mammaledigheten började Nionela Blyndu att skapa tvålar i alla möjliga och omöjliga former.
De unika konstverken sprider både väldoft och pryder sin plats i badrummet.

Tvålmakare Nionela Blyndu tillverkar väldoftande tvålkreationer i olika färger och former.

Även om det kan kännas en aningen märkligt att använda de små konstverken för sitt egentliga ändamål, betonar Nionela att det faktiskt är just tvålar.
– De är gjorda för att användas när man duschar och tvättar sig. Med sin doft och utformning bidrar de till mera välmående och lyx i vardagen, säger hon.
Redan under uppväxten i Kha­barovsk i sydöstra Ryssland började hon skapa sina speciella tvålar. De väldoftande konstverken är betydligt vanligare i hennes forna hemland och för Nionela var det ytterligare ett sätt att få utlopp för sin kreativa ådra.
– Jag är nog lite konstnärlig och gil­lar att utveckla nya idéer, konstaterar hon leende. Jag började även måla tavlor under uppväxten och tvålarna var ett roligt komplement. De går att tillverka med ganska enkla medel hemma i köket.
Efter att ha utbildat sig till designer, och bland annat jobbat med foliering av reklam på sportbilar, lämnade hon Ryssland 2010 för en långresa som tog henne runt Asien, Afrika och Europa. Det var under denna resa hon träffade sin blivande man i Sverige.
– Vi träffades genom gemensamma bekanta under en resa i Sverige och så småningom hamnade jag i Oskars­hamn. Vi gifte oss 2015 och i april förra året föddes vår dotter Angelina.
Under mammaledigheten började Nionela så smått med sin tidigare hobby igen. Det återuppväckta intres­set gav mersmak samtidigt som vänner och bekanta tyckte att fler borde få ta del de små konstverken som minst av allt liknade vanliga tvålar.
– Så jag köpte in lite mer tillbehör och letade inspiration på internet. Min man jobbar skift och efter att han gått till jobbet och dottern somnat satte jag igång med tvåltillverkningen. Det var så kul när jag kom igång att jag ibland kom på mig själv att klockan var fem på morgonen och insåg att jag borde ha gått och lagt mig för länge sedan!
Nionela visar hur hon hackar upp den färdiga tvålmassan i mindre bitar som hon sedan smälter i mikrovågs­ugnen. Därefter blandar hon i skrubb­medel, eteriska oljor, doft-­ och färg­sättning samt andra naturliga råvaror beroende på vilken typ av tvål som ska tillverkas.
– Allt är naturligt och helt utan konserveringsmedel. Därför ska man inte låta dem stå för länge på hyllan utan använda dem ganska omgående, betonar hon.
Med hjälp av olika formar där den fär­diga tvålmassan får stelna i omgångar skapar Nionela sedan sina konstverk. Hennes lilla lager innehåller allt från naturtrogna cupcakes och andra bakverk till små bebisar och en massa andra fantasifulla skapelser.
– Det går att variera former och dofter nästa hur mycket som helst. Min egen favoritdoft är nog vattenmelon eftersom jag både gillar lukten och att äta den, förklarar hon skrattande.
Sedan hennes skapande åter tog fart har hon skaffat konto på såväl Facebook som Instagram för att visa upp och marknadsföra sina tvålar. Nästa steg är att delta på marknader, mässor och liknande.
Förhoppningen är finnas på plats med sina tvålar under bland annat Kulturnatten den 9 november.
– Så vitt jag vet är det inte så många som håller på med detta i Sverige och det är kul att få visa upp vad jag håller på med och samtidigt kunna bidra till vardagslyx och få människor att skämma bort sig själva lite mer. Drömmen är att kunna utveckla tvåltillverkningen ytterligare i framtiden, säger hon.

NIONELA BLYNDU
Ålder: 30 år
Familj: Make Chadi Hussein och dottern Angelina, 1 år
Bor: Lägenhet i Kristineberg
Yrke: Utbildad designer
Fritid: Resa, umgås med familjen och träffa vänner. Har som mål att lära dottern tre olika språk – svenska, ryska och arabiska.

SE MERA AV NIONELAS TVÅLKONSTVERK:
Instagram: nionelatvalmakare
Facebook: nionela.tvalmakare

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.