Frisk fläkt för näringslivet

Det lokala näringslivsklimatet blir sakta men säkert bättre. Stadsmagasinet träffade Johanna Wihl, nytillsatt näringslivschef för Oskarshamns kommun, som jobbar för fullt med att träffa företag runt om i kommunen.

Efter två månader som näringslivschef har du hunnit bli varm i kläderna. Vad tycker du om ditt nya jobb?
– Det är världens roligaste jobb. Verkligen. Det är både utmanande och roligt att få vara en del av att utveckla Oskarshamn. Så spännande att få träffa alla härliga företagare!

Vilka är de största utmaningarna inom näringslivsutveckling för Oskarshamns kommun, anser du?
– Att bredda näringslivet än mera. Lyfta fram vår spets – industrin – men jobba med bredden. Få fler tjänsteföretag att etablera sig här. Ha mod att göra på nya sätt och bryta invanda mönster.

Hur ska ni arbeta med det framöver?
– Tillsammans och med fokus på helheten. Kommunen har ansvaret att erbjuda förutsättningarna för att driva företag här. Vi är också helt beroende av att näringslivet vill vara med och utveckla Oskarshamn. Därför är dialog och företagsbesök A och O för att utvecklingen ska gå framåt. Med en naturlig ömsesidig kontakt får vi veta vad företagarna behöver. Stora som små.

Har du någon personlig vision du strävar efter?
– Ett bättre företagsklimat. Svenskt Näringslivs ranking över kommunernas företagsklimat visar inte allt, men är en fingervisning. Vi siktar på att placera oss bland de översta 100 på listan. Egentligen är det viktigaste att våra företag känner att de får förutsättningar och stöd för att kunna verka här. Jag vill att de ska känna att det är lätt att driva företag i Oskarshamn.

Vad har du fått för intryck av Oskarshamns näringsliv så här långt?
– Jag är positivt överraskad över vilken innovationsförmåga det finns hos många företag. Flera har modet att erbjuda nya tjänster när det behövs. De förstår att konkurrenskraften bibehålls om företaget ständigt förbättras. Samhället i stort och kanske i synnerhet Oskarshamn, efter neddragningarna på OKG, är i omställning och det kommer att behövas nya sätt att arbeta på.

Text & foto: Kristin Wennerström

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.