Davids eget Jurassic Park

En naturbegåvning med öga för detaljer. David Randver, 16 år, började att skapa dinosaurier i lera redan som femåring. Nu har han runt 80 autentiska dinosaurier i skalenlig storlek och gör även apor från Apornas planet.

– Jag beställer hem modellera i kilovis från Storbritannien. Lera är det enda han vill ha i födelsedagspresent och julklapp, de små burkarna med lera man kan köpa i Sverige räcker inte på långa vägar, berättar Davids mamma Camilla Axelsson.

Att David Randver är en skulptör av rang bekräftas av Maria Pohl, keramiker i Oskarshamn med 40 år i branschen. Via särskoleklassen på Rödsleskolan, där han nu börjar nian, fick David Randver praoplats i hennes ateljé i Kråkerumsbacken.
– Är väldigt imponerad av David. Han är duktig på materialet och det märktes direkt att han har känslan för konsten. En naturbegåvning, helt klart, säger Maria Pohl.

Stort intresse
Intresset för att skapa med lera började tidigt och när David Randver var fem år gammal förstod mamma Camilla att han hade talang för det.
– Tidigare var leran ett intresse som många barn har som små. Men sen blev han så duktig att jag inte längre kunde hjälpa honom, han lärde sig allt på egen hand. Figurerna blev så pass fina att jag kunde ha dem som dekoration, säger hon.

Även skolan och fritids uppmärk­sammade hans talang och David Randver fick chansen att bygga dinosaurier i pauserna. Intresset för dinosaurier är stort och det är viktigt för David Randver att skapa dem så autentiska som möjligt och i skala med varandra. Informationen hittar han oftast via internet men också i böcker och dokumentärer.
– Här är en Brachiosaurus, en långhals som levde i stora hjordar för 64 miljoner år sedan under Jura­ perioden. De älskade att gå till vatten­ hålen och äta sjögräs. Ofta var det även andra dinosauriesorter i hjorden, så som Stegosaurus och Camptosaurus, berättar David och håller upp några av sina dinosaurier.

Dinosaurier och apor
En av figurerna, en Indominus rex, är hämtad direkt från filmen Jurassic World. En vit hybrid bestående av DNA från fyra olika djur: bläckfisk, trädgroda, raptor och Tyrannosaurus rex.
– Jurassic Park­filmerna är lätt mina favoritfilmer. Tycker också om Apornas planet. Där är aporna så smarta att de startat en egen civilisation och vill ta över världen, berättar han.

Schimpanser, gorillor och orangu­tanger, alla i lera förstås, bor i olika uppbyggda miljöer hemma hos David Randver. Att han är mycket för detaljer undgår nog inte någon.
– Han övar, övar och övar. Utan vidare kan han göra flera stycken figurer på rad som är helt identiska, direkt från minnet. För honom innebär skapandet fokus och att han kan släppa allt annat runt om sig. Har planer på att skaffa en brännugn i framtiden så det är lättare att spara alla konstverk, säger Camilla Axelsson.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist

DAVID RANDVER
Ålder: 16 år
Bor: I Svalliden och Virserum
Familj: Mamma Camilla, pappa Pontus, syster Anna och schäfern Spex
Gör: Börjar nu nian i särskoleklassen på Rödsleskolan
Fritidsintressen: Skapa figurer av lera, måla teckningar och lära sig mera om dinosaurier