Passion för Stjärnornas krig

Den 18 december är det dags. Star Wars: The Rise of Skywalker är den nionde filmen i den populära filmserien som funnits i över 40 år. Patrik Jansson från Mönsterås är en av alla som knappt kan vänta på premiären. Med tusentals Star Wars-prylar där hemma, är han en av många hängivna fans världen över.

Jag har älskat Star Wars, eller Stjärnornas krig som jag är uppvuxen med att säga, ända sedan jag var liten. Själva storyn i filmerna är bara så bra, berättar han samtidigt som han visar sina två rum i källaren, helt inredda efter temat. Framför allt är det vintageprylar från 70-och 80-talet som han fokuserar på i sin stora samling. Mängder med figurer från de tre första filmerna, många i sina originalkartonger, skepp, kompletta playset och mycket, mycket annat står noga utplacerade i specialbyggda glasförsedda skåp och på vägghyllor. Men han har givetvis en hel del från de nyare filmerna också. Ett flertal vitrinskåp är fyllda med figurer, skepp och annat i lego. Det finns också hundratals med moderna samlarfigurer.
– Det har blivit en del genom åren. Bland annat har jag en komplett serie med cirka 140 figurer från -95. Vill ju helst att serierna ska vara kompletta. Har sålt av ganska mycket som var dubbletter. Mitt mål är att fylla skåpen helt, sen får det vara bra, berättar han.

Alla prylar i samlingen har han köpt i Sverige, via exempelvis Tradera, Blocket och Facebook. Samlarsfären vad gäller Star Wars är gigantisk över hela världen. Patrik Jansson är med i ett flertal grupper på just Facebook där intresset för filmfranchisen är skyhögt.
– Det är riktigt roligt att diskutera olika saker ur filmerna eller köpa prylar som andra fans säljer. Mina vänner har inte samma intresse för Star Wars som jag har. De äldsta filmerna har jag sett hur många gånger som helst, tappat räkningen. Börjar jag titta på en så måste jag se alla, säger han med ett leende.

 Förutom figurer, skepp, playset samt mängder med Star Wars-prylar i lego, har Patrik Jansson ett flertal inramade autografer från skådespelare i Star Wars-filmerna. Bland annat David Prowse som spelade Darth Vader. Dessutom har han tatuerat in Stormtroopers på sin underarm. Ett hängivet fan, med andra ord!

Nu väntar den nionde och sista filmen i den tredje trilogin Star Wars: The Rise of Skywalker. En film som många ser fram emot – inte minst Patrik Jansson.
– Den 18 december är det Sverigepremiär och då sitter jag så klart bänkad på Sagabiografen i Oskarshamn! Ska bli riktigt spännande och se hur produktionen får ihop filmen med tanke på alla tidigare filmer, säger han.

Att Star Wars är en stor passion för Patrik Jansson, det förstår de flesta. Han har till och med tatuerat in två scener med soldaterna Stormtroopers från tredje och sjätte filmen på sin underarm. Om kvällarna är en favoritsysselsättning att spela något av alla hans tv-spel med Star Wars, nere i det största rummet tillägnat filmserien. Dessutom brukar han åka på två sci-fi-event runt om i Sverige varje år. Med sig har han sjuåriga dottern Molly.
– Det hade ju varit kul om hon tyckt om Star Wars lika mycket som jag. Men hon är mer för Harry Potter på eventen vi besöker, säger han.

På väggarna i hans ”man cave” finns också inramade bilder på filmernas olika skådespelare som Patrik Jansson träffat och fått autograf ifrån. Bland annat David Prowse, som spelade Darth Vader i de tre äldsta filmerna (dock ej hans röst, det var James Earl Jones).
– Det var rätt så häftigt att träffa David Prowse, trots att han håller sig bakom en mask i filmerna. Försöker träffa skådespelarna när de är i Sverige.

Du har verkligen en gedigen samling med Star Wars-prylar. Vad betyder den för dig? 
– Det är nog mest sentimentalt, samlingen påminner mycket om min barndom. Speciellt de gamla vintageprylarna, dem har jag svårt att skiljas ifrån. Kommer ihåg att filmerna rullade konstant hemma när jag var liten. Lyssnade också på mycket ljudsagor från kassetter.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist


PATRIK JANSSON

Ålder: 38 år
Familj: Dottern Molly, sju år
Bor: I ett hus i Mönsterås
Jobbar på: Be-Ge Stece AB i Mönsterås
Fritidsintressen: Star Wars, motorfordon, tv-spel
Drömmen: Köpa en Stormtrooper-dräkt i autentisk storlek
Favoritkaraktären i Star Wars: Luke Skywalker, särskilt i sjätte filmen när han blev Jediriddare

 

FILMSERIEN STAR WARS

Star Wars, eller Stjärnornas krig på svenska, tog världen med storm 1977. Den döptes senare om till Star Wars: Episode 4 – A New Hope. Filmens framgång ledde till två uppföljare; Rymdimperiet slår tillbaka (1980) och Jedins återkomst (1983). 22 år senare började George Lucas arbetet med en andra trilogi som en prequel till originaltrilogin, bestående av Episod 1 – Det mörka hotet (1999), Episod 2 – Klonerna anfaller (2002) och Episod 3 – Mörkrets hämnd (2005).
2012 sålde George Lucas rättigheterna till Walt Disney Company. 2015 kom den första delen i uppföljartrilogin, den sjunde filmen Episod 7 – The Force Awakens. Två år senare släpptes Episod 8 – The Last Jedi. Nu är det dags för den nionde och sista filmen i trilogin Episod 9 – The Rise of Skywalker, med premiär i Sverige den 18 december.