Fighters på alla plan

En riktig fighter. För Wilfred Johansson har innebandyn medfört utveckling på flera plan – inte minst personligt. Sedan 2014 har Craftstaden Fighters givit killar och tjejer med olika typer av funktionsvarianter möjlighet att idrotta på sina egna villkor.

Elvaårige Wilfred Johansson började spela innebandy för flera år sedan. Under en period testade han även ishockey. Med diagnosen add, som till skillnad mot adhd innebär en lägre aktivitetsnivå än normalt och att det i vissa fall kan vara svårt att ta tag i saker, kände sig Wilfred dock inte riktigt delaktig.

För två år sedan började han träna med Craftstaden Fighters och då föll allt på plats. Numera tränar Wilfred två kvällar i veckan och deltar i seriespel ett par helger varje månad tillsammans med sina lagkamrater.
– Det är jättekul. Framför allt att spela match, konstaterar han leende.

Wilfred Johansson gillar både träningarna och matcherna med Craftstaden Fighters. Genom innebandyn har han även träffat sin bästa kompis Liam.

Lagledare Mattias Johansson, och tillika Wilfreds pappa, nickar instämmande. Han har varit med i stort sett ända sedan starten och sett verksamheten växa stadigt.
– När Kent Hedengård tog initiativ till Craftstaden Fighters för att även personer med funktionsnedsättning skulle ha möjlighet till lagidrott var det inledningsvis sex medlemmar. I dag är vi närmare 30 killar och tjejer mellan 8 och 40 år och har totalt tre lag i seriespel. Vi välkomnar alla med funktionsvarianter till våra träningar, säger han.

Glädjen och sammanhållningen är bidragande orsaker till framgången. Trots alla olikheter och diagnoser som finns bland medlemmarna, betonar Mattias att de är väldigt duktiga på att stötta och ta hand om varandra.
– Min bästa kompis Liam har jag träffat genom innebandyn. Han kommer från Västervik och spelar också i Fighters, berättar Wilfred.

Att medlemmarna i Craftstaden Fighters har roligt och gillar det de gör har även medfört att de utvecklas och gör stora framsteg. Både på och vid sidan av planen.
– Det här är killar och tjejer som kan ha det ganska tufft i vissa situationer. Jag minns en spelare som inte ens visste hur han skulle hålla klubban när han kom till första träningen. Nu är han en av de mest tongivande i laget. Dessutom bidrar den här möjligheten till en personlig utveckling för medlemmarna. De är verkligen riktiga fighters, framhåller Mattias som vid sidan av sitt ideella uppdrag som lagledare också har lång erfarenhet av att jobba med funktions­hindrade.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

FAKTA CRAFTSTADEN IBK

• Cirka 320 aktiva medlemmar varav ungefär 100 tjejer och närmare 30 spelare i Fighters.

• Detta gör Craftstaden till Oskarshamns största idrottsförening avseende breddverksamhet och jämlikhet.

• Cirka 120 ideellt arbetande ledare.

Verksamhet:

  • Elitlag i allsvenskan herr
  • Elitlag i damer division 1 (leder serien och siktar på allsvenskan till nästa säsong)
  • Utvecklingslag/motionslag herr division 4
  • Utvecklingslag herr juniorallsvenskan
  • Utvecklingslag damer division 2
  • Ungdomslag (P 04/05, P 06, P07, P08, P 09, P10, P 11/12, F 04, F 05/06, F 07/08, F 09/10)
  • Innebandyskolan (yngre än födda -10)
  • Fighters (tre lag med funktionsvariationer)