Mycket i luften för Tobias

Många bollar i luften är något som stämmer väl in på Tobias Svensson. I dubbel bemärkelse. ­Tobbes Kranbilar erbjuder ­kompletta entreprenadtjänster och lite till.

När Tobias Svensson inte är ute och flyger är chansen överhängande att han sitter i hytten på antingen någon av sina kranbilar eller i sin grävmaskin.

– Målsättningen är att, tillsammans med nära samarbetspartners, kunna erbjuda mina kunder kompletta entreprenadtjänster, framhåller han.

Sedan starten 2009 har Tobbes Kranbilar gått från klarhet till klarhet. Tobias startade firman direkt efter ­examen från Fordons- och transportprogrammet på Oscarsgymnasiet. Då med bara en grävmaskin att tillgå.

– Det började med lite anläggningsarbeten, men redan efter ett år köpte jag in min första kranbil och utökade verksamheten, berättar han.

Specialjobb

Lyfter både högt och tungt. Med sin tidigare värstingkranbil The Red Bandit hade Tobias en hel del specialjobb. Även med sina nuvarande kranbilar har han stor kapacitet och räckvidd.

Och på den vägen är det. Under en ­period hade Tobias en av Sveriges främsta kranbilar i företaget, The Red Bandit, med enorm räckvidd och lyftkraft på hela 21 ton. Det medförde en hel del specialjobb på större industrier över hela regionen. I dag omfattar Tobbes Kranbilar två mera normala kranbilar, en grävmaskin samt släp.

– Fast det är ganska rejäl räckvidd på den största kranbilen jag har nu också. Med jibben fullt ute når jag 26 meter. Under senare tid har jag bland annat anlitats ofta för att lyfta in spabad på villatomter där det inte går att komma fram på annat sätt. Sedan är det även mycket säsongsbetonade jobb som att lyfta i och ur båtar och liknande vid sidan av de mera vanliga lyftjobben, förklarar han och berättar om en egenuppfinning som breddar verksamheten ytterligare.

– Jag har byggt ett sågaggregat till ­kranen så den kan användas som en slags skördare. Det innebär att jag ­enkelt och smidigt kommer åt att ta ner träd som står besvärligt till och skulle vara svåra att fälla annars.

Goda samarbetspartners

Med en bred arsenal av skopor till grävmaskinen klarar han även de allra flesta förekommande grävjobb, från jord till fyllnadsmassor. Likaså att både leverera och transportera bort detsamma.

– Tack vare mina goda samarbets­partners kan jag åta mig de flesta entreprenadjobb och se till att allt flyter på. Tillsammans med exempelvis sprängfirman Söderman’s TNG AB tar jag mig fram även där grävmaskinen inte rår på underlaget vid olika typer av schaktarbeten.

Som om inte det skulle vara nog är Tobias även involverad i företaget ­Marinbetong som bland annat till­verkar och levererar rejäla flytbryggor till kunder över stora delar av Sverige.

– Vi bor i en kustkommun och då tycker jag det är kul och passande att kunna tillhandahålla sådan verk­samhet, konstaterar han.

Förutom nöjda kunder har Tobias Svensson ytterligare kvitto på att han är en utmärkt kranbilsförare. 2015 utsågs han till svensk mästare och året därefter deltog han även i VM i kran­körning i England där han tog hem en hedrande andraplats.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist