Svart guld av vinyl i Görans skattkammare

Det började med Beatles. Under 50 år har Göran Anderssons samling vuxit ­successivt. I dag har han närmare 6 000 vinylskivor i källaren.
– Jag lyssnar på det mesta. Bara det är bra, framhåller Göran leende.

En 180-grammare. För de allra flesta är det synonymt med hamburgare. Men för Göran Andersson handlar det inte främst om något ätbart.

– Det är vikten på merparten av de vinylskivor som pressas idag. De är lite stabilare och mer exklusiva. Fast ljudet är nog ingen större skillnad. Det beror framför allt på vilken utrustning de spelas på. Med en vettig pickup på skivspelaren och ett ordentligt RIAA-steg låter de flesta vinylskivor bra, säger han.

Göran om någon borde veta. Som sjuåring, 1970, köpte han sin första skiva; Beatles ”Greatest”, på dåvarande Domus vid Flanaden för 19,90. Även om vinylskivorna då oftast inte vägde mer än hälften av vad de gör i dag var det en lyssningsupplevelse som satte djupa spår.

– Innan hade jag varit hänvisad till radions musikutbud. Nu kunde jag spela mina favoritlåtar om och om igen. Även om jag inte kände mig som en skivsamlare förrän några hundra skivor senare var det ändå där och då det började, förklarar han.

Sedan några år tillbaka har Görans Anderssons vinylsamling ett helt eget rum i källaren.

Uppgraderar ständigt

Under andra hälften av 70-talet och hela 80-talet fick hans skivsamlande ett rejält uppsving i och med punken och all typ av hårdrock som släpptes då. Det är musik som han fortfarande återkommer till och de genrer i samlingen som han ständigt uppgraderar med spännande nyutgåvor och pressningar, samlingar och helt nya releaser.

– Accept är mina husgudar. Jag har nog det mesta som det tyska heavy metal-bandet har släppt på vinyl. Även deras autografer och ett plektrum som jag fick av gitarristen Wolf Hoffman inför deras spelning i Himmelstalundshallen i Norrköping den 17 mars 2017, berättar Göran och visar stolt upp sina dyrgripar.

– Det var när vi skulle ta en taxi från hotellet där vi bodde till hallen. Jag kom lite efter de andra och fick av en slump se hela bandet som satt i foajén. Det är inte ofta man blir starstrucked i min ålder. Men jag tog i alla fall mod till mig och gick fram och hälsade. De var väldigt trevliga när de insåg att jag var ett inbitet fan.

Sex Pistols hör till Göran Andersson favoritskivartister. ”All crimes are paid” är en klenod som bara trycktes i 500 exemplar.

Flera rariteter

Vid sidan av Accept räknar han bland annat upp Judas Priest, Aerosmith, Motörhead, Dead Kennedys, 999 och Sex Pistols som sina favoritskivartister. Men det är inte bara musik ur den tyngre skolan som återfinns i samlingen.

– David Bowies skivor under Ziggy Stardust-perioden mellan 1971–73 håller jag väldigt högt. Bland dessa album är nog ”Alladin Sane” den absoluta favoriten. En svensk artist jag nyligen upptäckt är Sophie Zelmani. Hennes ”Time to Kill” snurrar ofta på skivtallriken. Jag har även en del rariteter i samlingen. Bland annat Beatles alla originalskivor. Likaså flera dubbletter av samma skivor, men i olika pressningar, säger han och plockar fram Dead Kennedys ”Fresh Fruit for Rotting Vegetables” i två till synes liknande konvolut.

– Det är lite skillnad på nyanserna på färgen till de olika omslagen och även lite skillnad på baksidesbilden. Det är kul att ha båda varianterna.

Beatles ”Greatest” var den första skiva Göran Andersson köpte. Den inhandlades på dåvarande­ Domus vid Flanaden för 19,90.

Flitig konsertbesökare

Till skillnad från väldigt många andra sålde inte Göran av sin vinylsamling när CD-skivorna tog över på 90-talet. Han gick visserligen över till CD-formatet, men passade även på att köpa såväl skivor som hela vinylsamlingar som såldes av tidigare samlare under denna period.

– Dessutom har jag kompletterat de CD-skivor jag köpte och gillade med nyutgåvor som har släppts på vinyl under senare år, berättar han.

Vid sidan av skivsamlandet har Göran även varit en flitig konsertbesökare. Förutom enskilda konserter med favoritbanden har han regelbundet besökt Hultsfredsfestivalen, Sweden Rock och, under senare år, Skogsröjet i Rejmyre.

– Min första stora konsert var The Clash på Johanneshovs isstadion den 16 maj 1981. Jag såg även Nationalteatern i Valhallaskolans aula ett par år tidigare. Det grämer mig fortfarande att jag missade KSMB på Kolberga fritidsgård under den här perioden.

Å andra sidan såg jag Johnny Thunders på Stadshotellet i Västervik 1985. En oväntad, intim och oförglömlig spelning.

Tyska heavy metal-bandet Accept är något av Göran Anderssons husgudar. Förutom att han har det mesta som de har gett ut på skiva har han även deras autografer som han fick av en slump vid en spelning 2017.

Låter högt och bra

När det inte står livemusik på schemat trivs Göran allra bäst i soffan framför stereon. Givetvis i den optimala lyssnarpositionen mellan de dubbla uppsättningarna högtalare.

– När jag lyssnar på musik vill jag att det ska låta bra. Med den utrustningen jag har låter det både högt – om man vill – och riktigt bra. Bäst är vinyl, som i mitt tycke, har ett mer organiskt ljud. Men jag lyssnar även på CD och ser en hel del konsertfilmer på DVD.

Sedan några år tillbaka har Görans vinylsamling dock förpassats till källaren. När det behövdes fler sovrum i huset fick den helt enkelt inte plats.

– Det kändes först lite tungt att behöva plocka ned alla skivor. Nästan som att samlingen blev degraderad. Men med facit i hand är det ganska skönt att ha skivorna i ett helt eget rum där jag kan sitta och plocka med dem som jag vill. Även om samlingen inte växer lika fort längre tänker jag aldrig göra mig av med mina vinylskivor, konstaterar han skrattande.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Göran Andersson

Ålder: 57 år

Bor: Villa i Åsaområdet

Familj: Sambo Marie Sjölin och
bonus­dotter Vanessa

Gör: Yrkesförare

Fritid: Spelar tennis varje vecka

 

Fem favoriter på vinyl

Accept

”Blood of Nation” (2010)

– Första albumet med nya sångaren Mark Tornillo. Riktigt bra hårdrock!

Sophie Zelmani

”Time to Kill” (1999)

– Helt annan typ av musik än vad jag vanligtvis lyssnar på. Fantastisk produktion.

Motörhead

”Bastards” (1993)

– Ett band jag har följt under lång tid. Deras absolut bästa skiva.

Rammstein

”Sehnsucht” (1997)

– De är alltid bra och jämna på skiva.
Här finns deras bästa låt ”Du hast”.

David Bowie

”Alladin Sane” (1973)

– Den allra bästa av Bowies skivor under Ziggy Stardust-perioden.