Växtrikets globetrotter samlad i Saltvik

Från Ryssland och Kina, hela vägen till Peru. I växthuset i Saltvik odlar Evert Johansson tomater från världens alla hörn. 

Evert Johansson är ingen nybörjare när det gäller odling. I 25 år jobbade han som parkarbetare på Oskarshamns kommun och därutöver har han ägnat en stor del av  sitt liv åt att sköta sina egna planteringar. 

– Jag köpte växthuset i början av 80-talet och genom åren har jag haft många olika sorters tomater på besök. Varje år köper jag nya sorter för att prova och är de inte bra så åker de väck. Men är tomaterna goda så behåller jag dem, berättar Evert Johansson. 

Växthuset i Saltvik är fyllt till bristningsgränsen av enbart tomatplantor. Evert Johanssons förkärlek till den röda frukten har en naturlig förklaring. 

– Jag tål nämligen inte gurkor, därför fick det bli tomater i stället, säger Evert Johansson med ett skratt. 

Cocktail­tomaten ”Chou”.

20 olika sorter

Det som särskiljer Evert Johanssons odlingar från en vanlig hobbyodlares är antalet sorter. I år uppgår de till inte mindre än 20 stycken. 

– Just nu har jag bland annat vilda tomater från Ryssland och Peru. Vilda tomater är ovanliga och kommer bara från de länderna. Därtill har jag flera sorter från Kina, andra tomater från Ryssland och även sorter från Frankrike och Italien. Här finns bara en enda svensk sort, ”Ida” heter den.

Trots alla olika sorter är det inte svårt för Evert Johansson att välja en favorit. Han visar nöjt upp en rysk sort som heter ”Black sweet cherry”.

– Den har den bästa smaken helt enkelt. Och den är inte svår att odla heller. Tomaterna får vara från vilket land som helst, det är smaken som bestämmer om de får stanna. Men jag kan inte öka ut för mycket heller för jag har redan svårt att få rum med allt i växthuset, konstaterar han leende. 

Välfyllt växthus hos Evert Johansson i Saltvik.

Inte dyrt

Evert Johansson beställer sina tomatfröer från föreningen Tomatklubben. Föreningen har en lista på 600–700 olika sorter att välja bland och en fröpåse kostar runt 20 kronor, Så det är med andra ord inte särskilt dyrt att prova nya exotiska sorter.

– När man köpt nya fröer vet man inte vad man får innan man skördar. Det är spännande. Sedan kan man också byta fröer med andra odlare. Det finns flera som håller på, men kanske inte så mycket som en annan. Det är nog lite ovanligt att ha så många sorter.

Kul att följa

När det kommer till årets skörd är Evert Johansson ganska nöjd. Värmen i juni månad fick tomaterna att spricka lite, men smaken är det inget fel på. Att bedriva någon försäljning är dock inte aktuellt, den delen av skörden som Evert inte behåller själv ger han bort till barnen och grannarna. 

– Nu börjar arbetet med att ta in frön, lägga i vatten och sen torka dem när fruktköttet är borttaget. Det är kul att följa alltihop. Jag hade inte hållit på med det här om det inte hade varit roligt, slår han fast. 

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist

De plantor som inte får plats i växthuset har Evert ställt mot en husvägg. Här blir det tomater av sorten Merlot.

Evert Johansson

Bor: Saltvik

Ålder: 77

Sysselsättning: Pensionär

Familj: Två döttrar, en i Stockholm och en i Figeholm

 

Tomatklubben

Föreningen Tomatklubben har funnits sedan 1998 och har över 2500 medlemmar. Åke Truedsson, en av Sveriges främsta tomatexperter, är initiativtagare till föreningen vars syfte är att främja den biologiska mångfalden. Tomatklubben fungerar som en genbank för tomater varifrån medlemmarna kan beställa fröer och därigenom prova på olika typer, färger och smaker.