Skrämmande roligt på spökvandringar

Spöken, monster och övernaturliga väsen lurar i skogarna runt Halloween. Spökvandringar har blivit populärt på många ställen i kommunen.
– Kom om du vågar, säger Andreas Högström, som arrangerar Spök-OCR i Kristineberg.

Halloween närmar sig med stormsteg. För femte året i rad har föreningen OCR Oskarshamn en spökvandring med tipspromenad på motionsslingan i Kristineberg. 

– Den 12 november går vi all in och klär ut oss till monster, häxor, spöken och kanske någon clown. Samtidigt sätter vi ut marschaller längs hela slingan. Spök-OCR brukar vara mycket uppskattat och det tycker vi är roligt förstås. En gång om året får vi skrämma slag på oskarshamnarna, säger Andreas Högström, ordförande i OCR Oskarshamn.

Spökvandringen pågår mellan 17.30 och 19.00 och har ingen åldersgräns. Däremot har den en läskigare del som är tydligt skyltad och lätt att undvika om så önskas. Det blir även en tipspromenad med fina priser. 

Kostnadsfritt

– Spökrundan är kostnadsfri för besökarna, men känner man att man vill donera en summa till föreningen så kommer det att vara möjligt. Alla eventuella intäkter som kommer in går till att utveckla hinderbanan, säger Andreas Högström.

OCR står för Obstacle Course Racing och innebär kort och gott, hinderbanelöpning. Läs mer om klubben på deras Facebook-sida OCR-Oskarshamn. 

 

Spökrunda med cirkusskräck

Först Halloweenparad, sedan spök­runda. Allt avslutas med godis till barnen. Halloween i Saltvik den 29 oktober ser ut att bli rysligt kul för hela familjen.

För tredje året i rad anordnar en grupp föräldrar en halloweenparad med efterföljande spökrunda. I fjol deltog runt 400 personer.

– Halloween har blivit en stor och kär tradition för våra barn. Vi startade 2020, under pandemin, för att det var så tråkigt för barnen när allt var inställt. Nu är vi runt 15 föräldrar som fixar med alltifrån pynt till dräkter, berättar Linn Wigren, en av initiativtagarna, förväntansfullt.

För att undvika trängsel på spökrundan avgår paraden vid ett flertal tillfällen under kvällen. Samling sker vid Skonerten Annas gränd i Saltvik och därefter går paraden längs Matrosvägen och Skallarevägen.

– Väl där börjar spökrundan. Vi har pyntat en liten slinga i skogen för dem som vågar gå in. I år är temat cirkus med diverse figurer, så som clown, lejontämjare och cirkusdirektör, säger Linn Wigren.

Efter spökrundan blir det godisutdelning till alla barn. För att delta behöver du anmäla ditt sällskap via Swish. 40 kronor per vuxen och 10 kronor per barn. Anmäl hela sällskapet på en gång för att garantera samma paradtid, via 076-878 75 23.

 

Läskigt mysterium för barnen

En spökvandring där barnen själva är med och löser ett mysterium.

Kulturhuset arrangerar även i år det lite lagom läskiga Herrgårds­mysteriet på Fredriksbergs herrgård. 

Det blir totalt sex föreställningar under höstlovet, två per dag den 1–3 november. Barn från åtta år kan vara med. Under tolv år behöver barnet ha sällskap med en vuxen. 

– För att vi ska ge så många barn som möjligt tillfälle att vara med, blir det i år så att vi bara kommer att tillåta en vuxen per sällskap. Av samma anledning vill vi inte att vuxna utan barn kommer, säger Martin Lundgren på Kulturhuset.

Herrgårdsmysteriet är kopplat till herrgårdens historia och familjen som bodde där på 1700-talet. En del oväntade saker kommer att hända. Spöken och andra väsen kanske dyker upp… 

– Vår spökvandring brukar vara mycket populär. Så populär att det snabbt blir fullbokat, säger Martin Lundgren. 

I år lanseras en ny digital bokningstjänst via Oskarshamns kommuns hemsida och all bokning kommer att ske genom denna. Föreställningarna är klockan 17.00 och 19.00, tisdag–torsdag vecka 44. Som vanligt är arrangemanget gratis.

 

Kusligt bingo i mörkret

I Fallebo väntar ett 20-tal olika varelser, redo att skrämma förbi­passerande på årets spökbingo den 29 oktober. Årets nyhet: spökdans.

Spökbingot i Fallebo har varit omåttligt populärt i alla år. Föreningen Magasinets Vänner, som arrangerar spökbingot, uppskattar att det kom runt 2 000 personer i fjol. 

– Otroligt kul att så många hittade hit. Det blir snabbt fullt på parkeringarna, så ett tips är att parkera på andra sidan vid Brukshundsklubben eller campingen. Det går också bra att cykla/promenera hit, säger Gith Walder från Magasinets Vänner.

Årets spökbingo är mellan klockan 18.00 och 20.00. Ingen åldersgräns är satt, däremot kan spökena välja att inte vara lika läskiga beroende på om det är små barn med. 

– Vi anpassar såklart läskigheten efter barnens ålder. Alla är välkomna att delta och det är även barnvagnsvänligt. Vi tänder marschaller längs hela rundan som är en knapp kilometer lång, säger Gith Walder. 

Nytt för i år är att Sandoval Events har två uppvisningar av en ”spökdans” på den nybyggda verandan vid Magasinet. Det blir också servering av korv, kaffe och glögg. 

Text: Kristin Wennerström