Magisk högtid för häxsystrar

När skymningen faller och mörkret tätnar på Halloween, sägs det att slöjan till andevärlden är som tunnast. Då tänder systrarna Josefin och Moa Ekström från Påskallavik en eld och utför en särskild ritual där de tillkallar Moder jord för beskydd mot det onda. 

Halloween är nämligen häxornas mest kraftfulla högtid. 

– Halloween, eller Samhain som vi kallar det, är som nyårsafton för oss. Det är en ypperlig tid för dem som är intresserade av att söka kontakt med andevärlden, med hjälp av exempelvis pendel, tarotkort eller anden i glaset. Vi kommer att utföra en ritual där vi kastar en cirkel som blir en plats mellan världarna. En fri zon där inget ont har tillträde när cirkeln väl är sluten, berättar Josefin Ekström medan hon förbereder för cirkeln. 

– Just i denna ritual reflekterar vi över året som varit, skriver ner alla dåliga känslor som varit på en lapp och kastar in lappen i elden. Därefter -dukar vi för en tyst middag där vi hedrar och minns anhöriga som inte finns med oss längre. 

Många förknippar ordet häxa med något ondskefullt, men det är motsatsen, menar systrarna.

– Vi kallar oss häxor, med stolthet. Kärleken och ljuset är våra ledstjärnor. I grunden är det en naturreligion där Moder jord är allt levande. 

– Vi tillkallar de fyra elementen vatten, luft, jord och eld, för beskydd mot onda andar i eldritualen vi ska utföra just nu. 

Josefin och Moa har noga lagt upp symboler för elementen runt den brinnande elden. Ett element i varje väderstreck. Moa sätter sig i en meditativ ställning vid elden medan Josefin metodiskt tillkallar varje element med hjälp av rökelse från ett särskilt träslag, som ska verka beskyddande och renande. 

”Jag kallar dig, elementet luft, att vara med oss i denna ritual”, säger hon med djup i rösten. 

Sist går hon till elden i mitten och tillkallar Moder jord.

”Jag kallar dig, Moder jord, att vara med och skydda oss i denna ritual”. 

Nu är cirkeln sluten och inget ondskefullt kan komma in. Efter en stunds reflektion kastar systrarna in lapparna med dåliga känslor, upplevelser och energier i elden. Rökelse, kristaller och eteriska oljor hjälper till på olika sätt. 

Ritualen avslutas med en frigörande dans runt elden. Josefin går sedan runt till de olika elementen och även Moder jord på nytt för att tacka dem för deras medverkan. 

– Nu är cirkeln öppen igen, konstaterar de båda häxorna med ett leende.  

Josefin och Moa Ekström från Påskallavik är inte
bara systrar. De kallar sig även för häxor och håller i ritualer tillsammans.

Pyntar med altare

Alldeles bredvid cirkeln står ett hemmagjort altare med äpplen, pumpor, kastanjer, äppelmust, örter och tända ljus. Altaret symboliserar hösten, vilket passar bra eftersom Samhain innebär slutet på sommaren. 

– Det är den sista skördefesten och vi tar tillvara på det som naturen gett. Altaret är vårt sätt att pynta för en högtid och det ger alltid en bra känsla att titta på det. När Samhain är slut är det tid för återhämtning och vila, berättar Josefin. 

Det var inte länge sedan som systrarna valde att kalla sig häxor. Moa, som är 21 år gammal, började praktisera naturreligionen wicca för två år sedan.

– Då kände jag mig redo att ta tag i det, hade funderat på det länge. Kallar mig för wiccahäxa, säger hon.

21-åriga Moa Ekström har varit praktiserande wiccahäxa i två år. Här tänder hon ljusen på
det hemmagjorda altaret.

Gemensamt intresse

För 25-åriga Josefin uppstod intresset först genom systern och för ett år sedan började hon praktisera dagligen med ritualer, eteriska oljor, rökelse och kristaller. 

– Visste inte att det fanns en religion kopplat till häxor, men kände mig starkt kopplad till det på en gång. Jag har alltid trivts bra i naturen och varit spirituell. Kände av och hörde andar och energier redan som barn. Att vara häxa handlar mycket om att våga vara sig själv och inte döma andra. Jag har verkligen hittat mig själv genom detta och ett syfte i livet som jag saknat, men inte vetat om. En helt ny livsglöd, berättar Josefin.

Att få dela intresset med sin syster är få förunnat och det är också något som fört dem närmare varandra. 

– Våra föräldrar var lite skeptiska först men när vi förklarade vad religionen innebär förstod de att det är en fin ideologi som handlar om att värna om allt levande. Magin är bara ett verktyg för att förbättra vår egen situation, visa tacksamhet och sprida budskap till andra, säger Josefin och nämner att det finns bilder och videos på hur hon utövar sin spirituella sida på instagramkontot @vafanjossey. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Kuriosa

Kända häxor från fiktionens värld

Magica de Hex

En figur i Kalle Ankas ­universum. En anka med axellångt svart hår, svart klänning och svarta pumps. Vill stjäla Joakim von Ankas turkrona. 

Sabrina Tonårshäxan

En amerikansk tv-serie där Sabrina Spellman (Melissa Joan Hart) har flyttat in hos sina fastrar Hilda och Zelda för att lära sig om magin hon fått från sin pappa. I  familjen ingår också den svarta katten Salem Saberhagen, som ­egentligen är en trollkarl. 

Hermione Granger

Emma Watson spelar denna häxa som är en av Harry Potters närmsta vänner på trollkarlsskolan Hogwarts. Hennes föräldrar är mugglare, alltså vanliga människor utan magiska krafter, men hon är ändå bäst i klassen. 

Häxan Hia-Hia

Hon får Lille Skutts öron att bli morötter, Vargen blir en ballong och Mickelinas svans blir en kvast. Den enda som kan stoppa Hia-Hia är förstås världens starkaste och ­snällaste björn. Bamse.