Populära kajakturer navigerar söderut

Kajaktorpets uthyrning och nybörjarkurser lockade nya och gamla kunder till Misterhults vackra skärgård förra sommaren.
– Nyheten för i år att vi kör från Oskarshamn vid ­f­örfrågan, plus att vi erbjuder nybörjarturer från Påskallavik, säger Daniel Axelsson. 

I början av 2000-talet etablerade Daniel Axelsson Kajaktorpet i Klintemåla. Sedan förra året är han, sambon AnnSofie Thorstensson och sonen Hannes tillbaka på torpet efter ett par års paus i verksamheten. 

– Det gick väldigt bra. Många var hemma, vilket bidrog till det ökade intresset. I år kör vi på i samma spår, med skillnaden att vi har blivit mer mobila, säger Daniel Axelsson.

AnnSofie Thorstensson och Daniel Axelsson driver tillsammans Kajaktorpet.

Guidade turer

I Påskallavik har ett par guidade kajakturer genomförts under försommaren. Upplägget är anpassat för den som aldrig paddlat kajak och marknadsförs som fikaturer på Facebooksidan ”Kajaktorpet i Misterhults skärgård”. 

– Från stranden vid småbåtshamnen i Påskallavik tar vi oss lugnt och metodiskt iväg ut på böljorna. På något fint skär fikar vi, för att sedan fortsätta nöta paddelteknik och njuta av upplevelsen, berättar Daniel Axelsson. 

Under sommaren kommer ytterligare fikaturer för nybörjare att utgå från Påskallavik. 

Klintemåla är fortsatt navet i verksamheten, men Kajaktorpet erbjuder nu även mobil uthyrning från Oskarshamn. 

– Det kan vara någon som vill paddla hemma eller i Gunnarsö, vill ha en guidad tur, eller åka ut med ett kompisgäng, säger Daniel Axelsson. 

Miljöhänsyn

Centralt för Kajaktorpet är att visa miljöhänsyn. Alltför många besökare på samma plats ökar slitaget på naturen och därför lämnar Kajaktorpet inte exakta upplägg för sina turer i Misterhults skärgård. Med drygt 2 000 öar, varav endast fyra av dem är bebodda, får deltagarna uppleva en skärgård som i många stycken är öde och orörd. Och vad som anses vara ett av världens finaste paddelvatten, enligt paddelexperter. 

– En kille ringde och bokade tio kajaker till mitten av juli. Han skulle ut med ett grabbgäng och ville veta var det finns vindskydd och möjlighet att laga mat. Jag förklarade att förutbestämda ruter med den typen av bekvämligheter det kan du hitta i Stockholms skärgård, men det kan inte vi erbjuda. Utan ni måste själva ta med vatten och ni får laga mat på stormkök. Däremot så kan jag i princip garantera att ni får se havsörn och om ni har tur kanske också en och annan säl. 

Text: Urban Löfqvist

Foto: Privat