Matsvinn blir till godsaker

Det ska vara välsmakande. Och tillverkat av räddade råvaror. Tjejerna bakom UF-företaget SviNNgott har som affärsidé att skapa delikatesser av matsvinn från lokala mataffärer och bagerier. 

Solig Marmelad hör till en av SviNNgotts första produkter. Ett läckert pålägg till exempelvis skorporna som är gjort av räddade persikor, nektariner, clementiner och citroner.

– Frukten har vi fått från lokala mataffärer. I stället för att sådant som inte längre ser tillräckligt fräscht ut på butikshyllorna ska slängas – även om det inte är något fel på det – vill vi bidra till att minska matsvinnet och ge frukten en andra chans, förklarar Aina Tedefalk som driver SviNNgott tillsammans med Belma Hacic, Alva Moberg och Hedda Bergkvist.

Redan när de första tankarna kring att starta ett UF-företag började gro var miljön i fokus. Att matsvinnet är stort är de fyra gymnasietjejerna väl medvetna om. Genom att förädla de råvaror som annars riskerar att bli avfall drar de sitt strå till stacken.

– Vi har varit runt hos mataffärer och bagerier i Oskarshamn och presenterat vår affärsidé. Även om de flesta redan har en tydlig plan kring sitt matsvinn har vi fått bra gensvar och möjlighet att löpande ta hand om frukt och bröd från flera olika affärer, berättar de fyra unga företagarna.

Olika produkter

Utöver marmelad finns även chutney, äppelmos, cake pops, krutonger och skorpor i SviNN-gotts framtida sortiment beroende på råvarutillgång. Allt producerat enligt konstens alla regler.

– Vi marknadsför oss via bland annat Instagram, @uf.svinngott, och det har redan varit stort intresse. Förutom att ta emot beställningar kommer vi att medverka på olika mässor samt öppet hus på Oscarsgymnasiet där vi säljer våra produkter. Vi har även planer på att ansluta oss till REKO-ring.

Inspirerande arbete

Även om det kommer att ta mycket tid i anspråk under läsåret ser Aina, Belma, Alva och Hedda fram emot att utveckla sitt företag och lära sig mer om allt vad det innebär. Och samtidigt bidra till miljöarbetet genom att minska matsvinnet.

– Det känns jättespännande. Samtidigt hoppas vi att folk ska gilla våra produkter, säger de samstämmigt.

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist