Mobil fristad i litet format

Tanken var att uppföra ett gästhus som tillflyktsplats under hektiska sommarmånader. Men Helena Nidecker och ­hennes sambo valde istället att bygga ett tiny house på hjul. 
– Det ger oss större flexibilitet. Vill vi åka iväg med vårt lilla hus i framtiden är det inga problem, ­konstaterar hon nöjt.

Med bakgrund som utbildad båtbyggare och dessutom innehavare av ett mobilt sågverk satte varken snickeriarbete eller materialtillgång några käppar i hjulet för Helena. Snarare låg dessa färdigheter och verktyg till grund för parets ambition att bygga sitt tiny house enkelt, billigt och med lokal anknytning.

– Vi hade varken läst på speciellt mycket eller hade några tydligt uppsatta planer kring vårt lilla mobila hus. Vi byggde successivt efter de idéer som dök upp i huvudet och med tillgång till det material som vi hade just då. Det som är så kul med tiny house är att det ska vara något individuellt och eget, framhåller Helena.

Hon kommer ursprungligen från Schweiz, men har tillbringat mycket tid i Sverige eftersom hennes mamma kommer härifrån. Ölvedal, och den lantligt belägna gården Skogshyddan, var däremot en helt vit fläck på kartan innan hon bestämde sig för att delvis slå ned bopålarna där.

Ännu återstår en del inredningssnickerier då det lilla huset så småningom
bland annat ska inrymma en köksavdelning samt ett utedass som placeras
vid drag­anordningen utanför själva bodelen.

Fyra delägare

– Tillsammans med en schweizisk kompis, som är snickare, köpte jag en gammal skärgårdskryssare som vi bestämde oss för att renovera. När vi letade efter ett ställe där vi kunde fixa med båten hittade vi den här gården med tillhörande lada och uthus.

Läget och gårdens möjligheter tilltalade ytterligare två bekanta från Schweiz och plötsligt var de fyra delägare. Sedan gården blev deras 2010 har olika familjekonstellationer utvecklats och ytterligare tillresta vänner och bekanta bidrar till att det kan det vara ganska trångbott i Skogshyddan under sommarmånaderna.

– Då är det full fart med massor av människor. Det är väldigt kul samtidigt som jag och min sambo Mireille kände att vi ville ha möjlighet att kunna dra oss undan och vara för oss själva när det är som mest folk på besök.

Från att ursprungligen haft planer på ett stationärt gästhus bestämde de sig för ett mobilt tiny house som de inledningsvis kommer att placera i beteshagen intill gården. Beroende på hur framtiden kommer att te sig finns det alla möjligheter att så småningom hänga huset efter bilen och vidga vyerna ytterligare.

Som utbildad båtbyggare
har Helena Nidecker varit
egen byggmästare för sitt
och sambons tiny house.

Lokalt virke

Via Pinocchio Trailer i Ishult, som har specialiserat sig på att bygga och sälja olika typer av trailers, köpte de ett tvåaxlat underrede med en bredd på 2,6 meter och totallängd på 8,5 meter.

– Sedan var det bara att börja bygga själva huset som vi ville ha det, förklarar Helena och berättar att själva stommen är byggd av virke som de sågat ur barkborreskadade stockar som de fått från en avverkning i närheten. Såväl golvplankorna av al och furuvirket till det speciella locktaket, som är byggt med inspiration från Gotland och Fårö, kommer från ett sågarbete på Uthammars Udde.

– Likaså är det tunnsågade panelvirket utvändigt ytbrädor som har blivit över vid ett jobb. De begagnade fönstren fick vi av en kompis som bytte i sitt hus. Även isoleringen var sådant som blev över från en bekants renovering.

Utedass

Helena betonar att deras tiny house inte har varit speciellt kostnadskrävande hittills. Förutom själva underredet är det bara ytterdörren, plywoodskivorna i väggarna samt bäddsoffan till interiören som har krävt större investeringar. Samtidigt återstår en hel del innan det lilla huset blir fullt beboeligt.

– Vår plan är att placera ett utedass vid draganordningen utanför själva bodelen. Vi har också tänkt att bygga en enkel köksavdelning med färskvattentank och fotpump. Avloppsvattnet tar vi sedan hand om i en annan tank.

– För matlagningen inomhus har vi funderat på en gasolspis som vi kan ställa i anslutning till ett öppningsbart fönster, förklarar Helena och tillägger att bostaden främst är tänkt att nyttjas sommartid. Men att även en vedeldad kamin, om inte annat än för mysfaktorns skull, står på den framtida önskelistan.

Guldockrafärgad ytterpanel och locktak med inspiration från Gotland kännetecknar det lilla huset.

Gav mersmak

Egentligen skulle parets tiny house ha varit helt färdigt i somras. Men de många uppdragen med den mobila sågen har förskjutit tidsplanen. Även om det var ganska spartanskt, med enbart myggnät för fönstren och en masonitskiva som dörr, så premiärbodde Helena och Mireille sitt lilla krypin under sommaren. Och det gav mersmak.

– Vi ser verkligen fram emot att få vårt tiny house helt färdigt och kunna börja inreda det. Till nästa år ska vårt nya sommarhem definitivt vara på plats i beteshagen, säger Helena.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Fakta

Vad är ett tiny house?

Det finns egentligen inga exakta definitioner av vad ett tiny house är för något. Men i regel är husen sällan större än 35 kvadratmeter. De kan vara byggda på hjul eller som ett vanligt hus i liten storlek. 

Miljövänlig livsstil har nästan blivit lite av en definition för tiny house-­ägare. Många som bygger ett litet hus har ambitionen att det ska dra så lite energi som möjligt och belasta miljön så lite som möjligt. Därför kommer elektriciteten ofta från solenergi eller vindkraft.