Efterlängtad biofilm för Nintendosamlare

Efter 30 år är det äntligen dags – den 5 april är det biopremiär för storfilmen The Super Mario Bros Movie. För Nintendofantasten Linus Lindberg är det extra efter­längtat. Han har samlat på spel för 8-bitarskonsolen hela sitt vuxna liv och kan knappt vänta för att se filmatiseringen av Super Mario-­franchisen.

Jag och min son Jack ser verkligen fram emot att se den på Saga-biografen. Super Mario är en färgstark karaktär som alla vet vem det är. Det ska bli spännande att se hur de byggt historien och vad de hämtat från spelen, säger 35-åriga Linus Lindberg, som bor i Oskarshamn tillsammans med sin sambo Emma och barnen Jack och Joline. 

The Super Mario Bros Movie är en animerad film baserad på de populära Nintendo­spelen om rörmokaren Mario och hans bror Luigi som ska rädda en tillfångatagen prinsessa.

Baserad på spelet

The Super Mario Bros Movie är en animerad film som baserar sig på de populära Nintendospelen om rör-mokaren Mario och hans bror Luigi som ska rädda den tillfångatagna prinsessan Peach. Super Mario lanserades ursprungligen på Nintendos 8-bitarskonsol på 80-talet och blev ett kärt spel för många som växte upp på den tiden. 

– Jag och mina två bröder satt och spelade Super Mario Bros 1 eller Ice Climber på en 13-tums tv i flera timmar, kommer jag ihåg. Med bara två handkontroller blev det ofta diskussioner om vem som skulle spela, säger Linus med ett skratt.

Intresset tog fart igen i vuxen ålder när Linus föräldrar rensade bland sakerna där hemma. 

– Jag hittade sex spel för 8-bitars-konsolen och blev nyfiken, vilka fler spel lanserades egentligen? Jag insåg snart att det fanns otroligt många titlar och började köpa fler. Det är en speciell tjusning att spela på 8-bitars, gamla minnen väcks till liv, berättar han.

Även sonen Jack, 6,5 år, har hakat på Nintendo­intresset med pappa Linus.

Växande samling

Samlingen av spel växte och nu har Linus 220 8-bitarsspel, varav 179 unika. Han spelar så ofta han kan, gärna med Jack som glädjande nog också hakat på intresset. Super Mario Bros 3 är något av en favorit.

– Med åtta världar och flertalet banor i varje värld, svamphus och minispel är det verkligen ett kul och utmanande spel. Det som är mest utmanande är att det inte går att spara sina framgångar. Går liven åt, måste man börja om från början i den världen. En aning frustrerade ibland. Samtidigt har jag faktiskt hittat genvägar som jag inte visste om sedan tidigare, exempelvis tre flöjtar som blåser iväg en till andra världar, säger Linus. 

Linus Lindberg visar sina två mest värdefulla spel, R.C. Pro-Am 2 och Flintstones 2.

Dyrbara spel

Målet är att ha en komplett samling med alla 8-bitarsspel, men de spel som fattas är svåra att få tag på och kostar därmed också en rejäl slant.

– Jag har kommit långt i min samling, men den är långt ifrån fulländad. Med originalkartongen och den tillhörande manualen kan spelen kosta tusentals kronor. De mest värdefulla jag har är R.C. Pro-Am 2 och Flint-stones 2. Har även sex spel från den svarta serien, som var de första spelen som släpptes på föregångskonsolen Family Computer. Bland annat första Super Mario Bros som släpptes 1985, säger Linus.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist