Succé för välsmakande garageprojekt

Garageprojekt brukar i regel handla om att skruva med bilar, ­snickra möbler eller något mera robust hantverk. Men inte för Rikard Hellqvist och Damir Bedzetovic. Under ­namnet Dejebagarn levererar de nygräddade ­napolitanska pizzor från ett garage i ­Svalliden.

Under närmare 25 år som ­arbetskamrater på OKAB har innehållet i lunchlådan varit ett återkommande ämne för diskussioner och samtal. De senaste åren har det gemen­samma mat­intresset i mångt och mycket ­kretsat kring olika recept på pizza­degar och surdegsbröd.

– När jag köpte en liten pizzaugn för hemmabruk bestämde vi oss för att baka pizza tillsammans. Resultatet blev ganska bra, berättar Damir.

Till och med så bra att de båda tog på sig ansvaret att stå för maten vid en personalfest på jobbet förra våren. Succén var ett faktum.

– Det blev väldigt uppskattat och vi började fundera på hur vi skulle kunna utveckla vårt pizzaintresse, förklarar Rikard.

Kvalitet och lagom mycket fyllning. Rikard Hellqvist går på fingertoppskänsla när han komponerar sina pizzor.

Ryktet gick

Med en större gasoldriven pizzaugn började de ta upp beställningar från jobbarkompisar i samband med skiftbytet på torsdagskvällar. Snart spred sig ryktet om de goda napolitanska pizzorna även till andra industrier. Likaså till privatpersoner, som via ­Dejebagarns sociala medier kan göra sina beställningar en dag i förväg.

– Sedan efter förra sommaren har vi haft pizzaugnen igång varje torsdag och intresset har hela tiden ökat. Det brukar vara uppemot 30–35 beställningar varje gång. Vi är även mobila har och varit med på lite olika evenemang runt om i kommunen.

Enligt de båda pizzabagarna är ­degen en bidragande orsak till den stora uppskattning som Dejebagarns pizzor har rönt. Den görs enligt bak­metoden poolish och beskrivs som en slags snabbsurdeg med ytterst lite jäst.

– Vi brukar börja med degen redan på tisdagen i mitt kök, där vi även bereder alla övriga råvaror. Den är lite tidskrävande. Men resultatet blir fantastiskt med frasiga, fluffiga och leopard­prickiga kanter, förklarar Rikard.

Med 450 grader i ugnen gäller det att inte grädda pizzorna för länge. Ett par minuter räcker för att få den rätta konsistensen.

Hög kvalitet

Enkelhet och kvalitet är ledord. Till ­såsen används enbart tomater av sorten San Marzano och osten består av äkta mozzarella, parmesan och gouda.

– När det gäller topping har vi en meny med olika pizzor. Men vi är även anpassningsbara och flexibla efter ­kundernas önskemål, framhåller ­Damir och betonar att ”less is more”.

– Det får inte bli för mycket ­fyllning. Det godaste är när alla smaker – ­botten, tomatsås, ost och topping – tar lika mycket plats, säger han med ­nickande medhåll av sin kompanjon.

Från att ha varit ett rent hobby­projekt har Rikard och Damir bestämt sig för omvandla Dejebagarn till ett företag. Målsättningen är utöka öppettiderna, besöka flera evenemang och även kunna stå för maten vid privata tillställningar.

– Vi kommer även att fixa till garaget så vi kan sköta all tillredning här. Så småningom kanske vi även skaffar en vedeldad pizzaugn. Men vi får se hur det utvecklas.

Kul hobby

En sak är i alla fall säker – Rikard och Damir kommer inte att bli pizza­bagare på heltid.

– Vi gör det här bara för att det är så himla kul och det hoppas vi även ska gå igen i smaken på våra ­pizzor, konstaterar de leende innan det är dags för torsdagskvällens första ­leverans från garaget på Dejegatan.

 

Napolitansk pizza

Karaktäristiskt för en napolitansk pizza är den sega och frasiga botten med en tjock kant fylld av luftbubblor. Pizzakulturen i Neapel är extremt traditionell och enligt italienarna själva ska pizzorna vara enkla och lätta med rena och tydliga smaker.

Läs mer, se meny och beställ via Facebook och Instagram @dejebagarn