Sladdade in på rätt väg

Vänner, kollegor och rallybröder. Torgny Krantz och Conny Erlandsson delar passionen för bilar – och att köra fort.

HW4A2138

Torgny Krantz och Conny Erlandsson kör i Sydsvenska Rallycupen. Foto: JS Motorsport Photos, www.jsmp.se

Tredje rallysäsongen har börjat och teamet från Magnussons Däckservice i Oskarshamn hoppas på att kunna bräcka fjolårets resultat.
– Det gick faktiskt riktigt bra 2015, blev trea i vår klass på Syd­ svenska Rallycupen! Detta trots att vi är nybörjare, krockade rakt in i en björk och missade en deltävling, säger kartläsaren Torgny ”Togge” Krantz.
Radarparet började med rally mest på skoj, men upptäckte snart att de hade talang för det. Föraren Conny Erlandsson har gått från nybörjar­ klassen till B­klassen och tillsammans har de flera sponsorer för sin nya bil, en blå Toyota Corolla.
– För oss är tävlingarna inte på liv och död, vi gör det fortfarande bara för att det är roligt. Sen siktar vi ju så klart på att vinna cupen i vår klass, ekonomiklassen, denna gång, säger Torgny Krantz och ler.
Både han och Conny har alltid haft ett stort intresse för bilar och motorsporter. Conny började med go­-cart redan vid sju års ålder och fortsatte sedan med folkrace och rallycross. Torgny har växt upp med både folkrace och rally.
– Min pappa var också kartläsare, precis som jag. När jag och Conny fick möjligheten att köpa en rallybil för tre år sedan, kändes det därför helt natur­ ligt. Vi har ändå varit kollegor i åtta år och vänner i 20 år, säger han.
Det visade sig också vara precis så roligt som de förväntade sig! Gemenskapen med de andra förarna är stor i väntan på att få starta specialsträckorna. Ett rally består nämligen både av special­ sträckor, som är på tid och avstängda för annan trafik samt transportsträckor mellan specialsträckorna. På transportsträckorna gäller de allmänna trafikreglerna.
– Det bästa med rallyt är att vi är två, att man delar upplevelsen med någon annan. Vi skojar och skrattar för det mesta! Men det är också en rejäl adrenalinkick. Det kan gå fort på en raksträcka, uppemot 160 kilometer i timmen. Som tur är har jag Togge som kan berätta vad som finns bakom krönet, säger Conny Erlandsson.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Albert Chalmers

Sydsvenska Rallycupen

  • Till skillnad från biltävlingar på bana finns det förutom förare, även en kartläsare med i bilen under rallytävlingar.
  • Specialsträckorna för rally är ofta i skogen, på grusväg.
  • Deltagarna samlar poäng i varje del- tävling och de fem bästa i varje klass får tävla om prispengar i den stora finalen på hösten.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.