Livet i 8-bitar 

41-åriga Tomas Norling lever pojkdrömmen. Redan som elvaåring började han spela Nintendo 8-bit. Nu är tv-spel en glödande passion och för många i Oskarshamn går han under namnet Nintendo-mannen.

– Det ger mig bara en sån stor glädje. Både att samla och spela. Jag drömmer mig bort i spelets värld och mår faktiskt bra av varenda spel, säger han.nintendomannen-1
Allt började när Nintendo 8-bit kom ut på den svenska marknaden 1986, alltså för exakt 30 år sedan. Tomas Norling, som då var elva år gammal och bodde i Kristdala, åkte till en kompis tidigt på morgonen för att spela på konsolen som precis kommit ut.
– Då var den väldigt dyr, men min kompis hade en. Innan skolan började gick vi upp redan vid klockan halv sex för att hinna spela. Till mamma sa jag att vi skulle göra läxor, minns Tomas Norling och ler.
I 20-årsåldern återupptog han sitt stora barndomsintresse och köpte sig ett 8-bitars.
– Det är det tv-spel som jag fastnade för först och ligger mig varmast om hjärtat. Många gamla minnen dyker upp när jag spelar. Framför allt är det så vansinnigt kul, säger han och sätter på Super Mario Bros, det mest kända och bästsäljande Nintendospelet, på tv:n i sitt spelrum hemma i Oskarshamn.
– För mig finns det två sätt att spela det här spelet. Antingen klara  alla banor och världar utan fusk och genvägar, under en omgång. Eller klara spelet på så kort tid som möjligt – med alla fusk och genvägar. Mitt rekord med fusk är 11 minuter och 29 sekunder.
Genom åren har han blivit en riktig samlare och vet precis vilka spel och prylar som är åtråvärda. Dessutom köper han gamla konsoler och lagar dem, likaså gamla spel.
– Har ni något i gömmorna och kanske till och med tänkt att slänga det, kontakta mig på min mejladress (badger.75@hotmail.com)! Tycker att det är roligt att hitta en konsol eller ett spel som inte fungerar och undersöka vad som är felet. Lite av en utmaning varje gång, säger han.
Till slut blev det ganska många.
– För att kunna köpa nya så sålde jag faktiskt av 15 konsoler och några spel. Ibland passar jag på att utöva byteshandel med andra samlare. Jag är inte den enda nörden i Sverige, säger han.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Curt-Robert Lindqvist

30 år med Nintendo 8-bit
Den 1 september 1986 släpptes Nintend Entertainment System (NES), eller i folkmun Nintendo 8-bit, i Sverige av Bergsala AB i Kungsbacka. Det var den nordiska generalagenten (konsolen hade släppts i Japan tre år tidigare). NES blev snabbt en storsäljare. Totalt såldes cirka 420 000 konsoler i Sverige, 740 000 i Norden, 8,5 miljoner i Europa och cirka 62 miljoner i hela världen. Bästsäljande spelet var Super Mario Bros. När efterföljaren Supernintendo kom 1990 (Japan) slutade den några år senare att tillverkas. Nintendo 8-bit har fått en retro- och kultstatus för många. I november släpps därför en ny, mindre variant på succén: Nintendo Classic Mini.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.