Modellflyg för hela slanten

Up, up and… away! Oskarshamnaren Tomas Seger skickar upp sin Mustang i luften och glädjen går inte att missta sig på. Efter 50 år med modellflyg är det fortfarande det roligaste han vet.

– Den allra bästa känslan är när jag ser dem flyga för första gången, efter lång tid av bara byggande, säger han.
Tomas Segers stora intresse började redan när han som 15-åring såg andra flyga modellflyg över Gunnarsö.
– Flygplan har alltid fascinerat mig. Ville faktiskt bli pilot som ung, men det blev aldrig så. Istället har jag byggt modellflyg så länge jag kan minnas och tävlat över hela Sverige. Är också flyglärare för ungdomarna i vår förening MFK Oskarshamnseskadern och använder då klubbens skolflygplan med dubbelkommando, säger han. modellflyg-9
Som pensionär har han mycket tid för sin passion, men även under livet som snickare var modellflyg en stor del. Ofta fann han sig själv sitta och bygga på något plan i sin husvagn om kvällarna när han låg borta.
Numera har Tomas Seger nästan alla sina modellflyg nedplockade, på grund av platsbrist. Istället bygger han upp dem när han väl ska använda dem.
– Har nog ett 20-tal i olika storlekar. Den största är en Klem 25 som flögs runt om i Europa på 1930-talet. Den är 4,30 meter bred över vingspetsarna och har en bensinmotor på 38 kubik, berättar han.
Tre stycken Spitfire finns också i hans samling. Ett jaktplan som många känner till, framför allt då för sin insats i slaget om Storbritannien under andra världskriget.
– Ett Spitfire-modellflyg är lite speciellt. Det beter sig som originalet gjorde – svårt att starta och landa, men otroligt snabbt när det är i luften. Det står också på näsan om man inte ser upp! Köpte mitt första Spitfire för 20 år sedan, det var något av en pojkdröm jag hade när jag var liten.
Att modellflyg har haft, och fortfarande har, en stor betydelse för Tomas Seger, det råder det ingen tvekan om. Han lade inte ens av när olyckan en dag var framme för sju år sedan.
– Det var verkligen min otursdag. Hade inte satt i säkerhetsspärren och propellern fick tag i mina händer. 200 stygn blev det. Har inte så mycket till känsel kvar i händerna, men det är så roligt med modellflyg att jag inte kan sluta. Kommer nog aldrig att lägga av, säger han med ett leende.

Sugen på att lära dig?

Vill du lära dig att flyga modellflyg?
MFK Oskarshamnseskadern har haft skolflygverksamhet sedan 2001. Skolflyget bedrivs i samband med klubbens onsdagsflygningar, tillsammans med lärare och klubbens skolflygplan med dubbelkommando. Allt enligt Sveriges modellflygförbunds olika övningar som till sist leder fram till flygprovet utan dubbelkommando med elevens eget plan. Ta gärna kontakt med Tomas Seger för mer information.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.