Ansiktet utåt för 100-årsjubilerande förening

Trots att han har börjat trappa av sitt engagemang är han fortfarande tätt förknippad med Oskarshamns Simsällskap. 
Peter Tidäng har tillbringat merparten av sitt vuxna liv i simhallen och under långa perioder varit chefstränare i den nu 100-årsjubilerande klubben.

Han hinner inte många meter in i simhallen innan hans uppmärksamhet påkallas från bassängen. Den OSS-fostrade talangen Erik Nicklasson, som numera tävlar för Jönköpings Simsällskap, är på besök i sin forna hemstad och vill gärna byta några ord med sin gamla tränare.
– Det är sådant här som är så kul! Jag har alltid älskat att jobba med ungdomar och se hur de utvecklas och får roliga minnen av sin idrottstid, konstaterar Peter leende.
Den egna karriären inleddes i mitten av 1960-talet. Efter att ha visat framfötterna i lagsimning i dåtidens skolmästerskap blev han övertalad av några klasskamrater på Gröndalskolan som redan var involverade i simsällskapet att börja träna. Peter sticker inte heller under stol med att alla tjejerna i simklubben också lockade.
Oskarshamns första simhall var då bara några år gammal. Trots detta var sommarträningarna förlagda till Gunnarsö och bassängen mellan bryggorna vid hopptornet som hade såväl startpallar som indelade banor.
– Det var inte alltid så kul när det var grått, mulet, regnigt och bara 17 grader i vattnet.
Vid sidan av simning höll Peter även på med fotboll och handboll och hade svårt att välja. 1971 bestämde han sig dock för att satsa på simningen och blev i samband med det även chefstränare i klubben och ingick så småningom i OSS herrlag.
– 1973 ryckte jag in i militärtjänstgöring och efter det FN-tjänst under några år. Sedan började jag plugga bland annat fysiologi i Helsingborg. När jag var tillbaka i Oskarshamn i slutet av 70-talet hade jag tappat kontakten med simningen och valde istället att satsa på handboll där jag utbildade mig till elittränare, berättar Peter Tidäng.
1985 blev han kontaktad av OSS som hade fört en blygsam tillvaro under några år.
– Det var några eldsjälar, Kennet Holmberg och Bonny Hagberg, som hade hållit klubben vid liv under många år. Tillsammans med bland annat Nils-Gunnar Johansson, Lars-Göran Johansson och Calle Östman var vi var ett härligt gäng som snabbt lyckades få fram en mängd duktiga simmare på SM-nivå.
Med Tidäng som chefstränare mellan 1985 och 2001 nådde OSS stora framgångar och hörde periodvis till Smålands absolut bästa simklubbar.
– Dan Johansson, numera Tvingsjö, Anna Loman och Jenny Johansson var några av alla de talanger som jag var med och fostrade i klubben. Likaså alla
duktiga tjejer som var födda i början av 80-talet. Jag tränade även Niklas Gustafsson som ungdom.
Från 1994 och 20 år framåt var Peter även involverad i Smålands Simförbunds satsning på att få fram duktiga ungdomar av SM-klass. Under i stort sett samma period var han också anställd som badchef i gamla simhallen och sedan som badmästare och säkerhetsansvarig i nya simhallen vid Arenan fram till pensionen för ett par år sedan.
– När det gäller mina tränaruppdrag lämnade jag OSS i början av 2000-talet och var i stället delaktig i Hultsfreds Simsällskaps satsning under flera år som bland annat resulterade i flera ungdoms-och juniorlandslagssimmare, berättar Peter.
Efter att Peter Bergkvist tillträtt som chefstränare för Oskarshamns Simsällskap runt 2010 återvände så småningom även Tidäng till klubben som medhjälpare. Numera har han inga officiella tränaruppdrag men är ofta på plats i simhallen för att hjälpa till och stötta klubbens aktiva. Han ser ljust på framtiden.
– Det är bra återväxt och många duktiga ungdomar i klubben med potential som har framtiden för sig, konstaterar Peter.
Som en klubbens verkliga veteraner och ansikte utåt är han också något av spindeln i nätet inför OSS 100-årsjubileum som kommer att firas den 9 september.
– Vi börjar med mingel i gamla simhallen, numera Hotel Ett, och fortsätter sedan med bankett och middag på Forum. Vi hoppas att så många som möjligt tar tillfället i akt att fira. Det är bara ett fåtal föreningar i stan som har nått den här aktningsvärda åldern!

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

NEDSLAG I OSS 100-ÅRIGA HISTORIA:
• Den 27 juni 1917 bildades Oskarshamns Simsällskap vid en sammankomst i gamla kallbadhuset på Muddern intill Brännvinsholmen. Till förste ordförande valdes borgmästare Allan Grauers.
• Till simlärare antogs ingenjör Ivar Lövgren och som biträdande simlärare poliskonstapel Henrik Nilsson.
• DM 1920 anordnades i anslutning till Badholmen och Allan Grauers erövrade ett tredjepris. Han lär för övrigt vara den förste OSS som lärde sig det nya simsättet crawl.
• 1943 uppförde OSS ett hopptorn i trä på Gunnarsö med bidrag på 800 kronor från Svenska Simförbundet. Hopptornet ersattes 1958 av ett nytt i betong.
• Billy Pettersson tog silver på 200 meter bröst på JSM 1943.
• November 1960 invigdes simhallen i Oskarshamn vilket var en viktig milstolpe i OSS historia.
• I slutet på 60-talet och början av 70-talet hörde Thomas Ternstål och Eva Lott Kihlberg till några av OSS stora simmare.
• 1992 var OSS en av Smålands bästa simklubbar och firade 75 år som förening. Framgångarna höll i sig under hela 90-talet
• I september 2006 invigdes nya simhallen vid Arena Oskarshamn. Det är fortfarande Smålands enda 25-metersbassäng med åtta banor.
• 2017 firar Oskarshamns Simsällskap 100 år. Klubben har cirka 400 medlemmar och leds av ordförande Pär Henrysson med Bengt Svensson som chefstränare.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.