Fasadexpertens Dag underlättar husmålningen

Gör rätt från början!
Med hjälp av Colorama och Alcros fasadexperter behöver husmålning inte vara ett oöverstigligt projekt. Den 14 april finns fem experter på plats i Oskarshamn för att direkt kunna följa med kunderna hem och göra en kostnadsfri fasadanalys.

För att uppnå ett bra resultat vid ommålning av fasaden är det viktigt göra rätt enligt konstens alla regler.

Att måla om ett hus är både tidskrävande och kostsamt. Därför är det extra viktigt att göra rätt när det gäller allt från underarbete till val av färg, betonar vd och ägare Magnus Utter- ström på Colorama i Oskarshamn.
– Genom Fasadexpertens Dag den 14 april underlättar vi husmålningen väsentligt för våra kunder. Då kommer jag, Per Nilsson och Göhran Wahlström att finnas på plats i butiken till-sammans med ytterligare två diplomerade fasadexperter från Alcro. Vi kommer att följa med de kunder hem som är på gång att måla om huset för att göra en analys, berättar han.
Det innebär att kunden får handfasta råd och tips kring allt från fukt och eventuella skador på fasaden som bör åtgärdas till förslag på färgtyper och kulörer samt åtgång och kostnader.
– För att uppnå ett bra resultat vid ommålning av fasaden är det viktigt göra rätt enligt konstens alla regler. Det händer hela tiden nya saker i färgbranschen och produkterna utvecklas ständigt – det som var rätt för fem, tio år sedan är inte helt självklart det som gäller i dag. Därför är det viktigt att veta hur man ska gå tillväga innan man startar ett så stort projekt som ommålning av huset, förklarar Magnus.
Det första steget är alltid att tvätta fasaden och sedan låta allt torka ordentligt för att inte riskera att stänga in fukt under den nya färgen. Underarbetet är beroende av skicket på den befintliga färgen – är färgen gammal, saknar homogen struktur och flagar kan det vara aktuellt med både skrapning och så småningom grundmålning.
– När det sedan kommer till själva målningen är det viktigt att få rätt antal strykningar och skikttjocklek på färgen för att den ska hålla och vara beständig under lång tid. Detta är i sin tur beroende av både vilken färgtyp och kulör man använder. Färgerna har blivit betydligtbättre under senare år med förlängda intervaller för ommålning – men det gäller att välja en färg med utgångspunkt från bland annat husets läge samt utsatthet för väder och vind.
Detta och mycket mer kommer kunderna att få ytterligare information om i samband med Fasadexpertens Dag den 14 april. Det även kommer att vara öppet hus i Coloramabutiken med demonstration och provmålning av nya produkter. Magnus Utterström, som även är diplomerad färgrådgivare, kommer också att ge tips kring aktuella fasadkulörer och vilken färg som passar bäst till olika typer av hus och byggnader.
– Detta är ett väldigt bra tillfälle att få mera information för de som är på gång att måla om huset, framhåller han. De kunder som anlitar en fasad- expert denna dag kommer dessutom att få en värdecheck på 1 000 kronor!

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

FASADBESIKTNING
– Utvärdering av fasadens ytskikt.
– Noteringar om brister som kan skada fasaden, till exempel läckande hängrännor eller fuktbindande buskage.
– Ytlig kontroll av puts på sockel och fasad.
– Analys av den färgtyp som huset är målat med idag.
– Rekommendation om lämplig färgkvalitet och färgåtgång för ommålningen.
– Rådgivning om hjälpmedel som underlättar arbetet som ställningar, skylift med mera.
– Arbetsråd om tvättning, skrapning och eventuella andra förarbeten.
– Anvisningar och arbetsråd för målning.

DET HÄR GÖR EN FASADEXPERT
– För att underlätta och undvika fällor när man målar om sitt hus bör man ta hjälp av någon som kan bedöma husets kondition och som har kunskap om allt som har med målning att göra.
– Colorama och Alcros fasadexperter vet allt om hur olika fasader beter sig och påverkas av väder och vind. Vid ett hembesök besiktigar och analyserar de den aktuella fasadens tillstånd och skick.
– Fasadexperten sammanfattar sedan sin analys i ett protokoll och tar fram en åtgärdsplan samt rekommenderar lämplig färg. Med utgångspunkt från detta väljer kunden sedan om den vill göra arbetet själv eller anlita en hantverkare.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.