Stolt mamma mot alla odds

Det har varit en omvälvande resa med mycket motgångar. Nu är dock Annie Fagerström redo att fira sin första Mors dag tillsammans med sonen Jack och maken Henrik.
– Det känns fantastiskt. Jag är så stolt, konstaterar hon.

Annie Fagerström ser fram emot att fira sin första Mors dag tillsammans med sonen Jack och maken Henrik. En speciell dag med tanke på att resan hit har varit både omvälvande och tuff.

Trots en hektisk dag med vänner på besök och lite sömn har Jack, knappt sex månader gammal, inga som helst problem att agera fotomodell. Han kikar nöjt och nyfiket upp mot fotografen från sitt babygym på golvet i familjens nyrenoverade lägenhet på Furuvägen.
Fast egentligen är det nästintill ett under att Jack överhuvudtaget finns.
– Jag har haft typ­1 diabetes med en blodsockernivå som har åkt berg­ och dalbana under lång tid. Därför blev jag tidigt rekommenderad av läkare att inte bli gravid med risk för missbildningar på fostret, berättar mamma Annie.
Att bli föräldrar har därför inte varit särskilt aktuellt för henne och maken Henrik, som snart firar tio år som par och fyra år som gifta. När Annie fick kommentarer kring att hon gått upp i vikt förra sommaren tänkte hon inte speciellt mycket på det. Inte till att börja med.
– Fast det låg och gnagde. Jag har tidigare gjort en gastric bypass­operation och har lite dåligt själv­ förtroende kring vikten. För säkerhets skull gjorde jag ett graviditetstest och det var positivt. Likaså det andra testet…
Smått chockad kontaktade Annie mödravården som skickade henne direkt till specialistmödravården i Västervik där det konstaterades att hon var i vecka 25 med fyra månader kvar till förlossning.
– Det var ett besked vi tog emot med skräckblandad förtjusning. Fostret mådde bra och det kändes väldigt kul att vänta barn. Samtidigt visste jag att graviditeten skulle bli jobbig med tanke på förutsättningarna – men det blev faktiskt ännu värre än vad jag hade väntat mig.
Annie syftar framför allt på havandeskapsförgiftningen hon fick i oktober. Det resulterade bland annat i högt blodtryck, vatten i benen, huvudvärk och flim­ mer för ögonen. Mot slutet av graviditeten hade hon fruktans­värt ont i hela kroppen och kunde knappt röra sig. I slutskedet bestämdes att förlossningen skulle sättas igång. Trots olika metoder under flera dagar hände inget och det blev i stället akut kejsar­snitt den 20 november.
– På grund av mina värden hade även Jack väldigt låg blodsockernivå när han föddes och vi blev kvar i en och en halv vecka i Västervik för prov­tagning och undersökningar. Det var en otroligt tuff start då även jag mådde dåligt i sviterna efter havandeskaps­förgiftningen.
Något som resulterade i att Annie fick förlossningsdepression. Hon kunde inte ta in att hon blivit mamma och kände ingen riktig glädje. Att hon inte heller kunde amma gjorde knappast saken bättre.
– Det har tagit sin tid. Men nu börjar det kännas betydligt bättre. Det är helt fantastiskt att vara mamma. Har jag en dålig dag räcker det ofta med att bara titta på Jack för att bli glad igen, konstaterar Annie.
Även för pappa Henrik har det varit en tuff tid. Samtidigt har han lagt många timmar på renovering av den nya lägenheten.
Mors dag, den 27 maj, är en viktig händelse för den lilla familjen. Då ska mamma Annie firas och uppmärk­sammas ordentligt.
– Absolut. Min fru är verkligen värd att firas på sin första Mors dag. Jag gillar överraskningar så jag vill inte avslöja hur, säger Henrik hemlighets­ fullt.
För Annie kommer det att bli en väldigt speciell dag. Även om Jack inte var planerad och det har varit en lite motig inledning är han desto mer äls­kad och uppskattad av sina föräldrar.
– Det kunde faktiskt inte bli mer perfekt, framhåller Annie nöjt och kramar sonen som har somnat i hennes famn.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

ANNIE FAGERSTRÖM
Ålder: 29 år
Familj: Make Henrik och sonen Jack, 6 månader
Bor: I nyligen köpt och helrenoverad lägenhet på Furuvägen
Yrke: Undersköterska
Gör på fritiden: Just nu är det mycket fokus på familjen – i övrigt inredning och spontana resor

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.