Blomstrande inspiration i öppen trädgård

En prunkande oas i tillvaron där hon både får utlopp för sin kreativitet och kan dra sig tillbaka med en kopp kaffe.
Nu visar Linda Högsander Lindqvist upp sin trädgård för att inspirera andra intresserade.

För drygt sex år sedan började trädgårdsdesigner Linda Högsander Lindqvist och hennes man att anlägga sin trädgård på riktigt. På söndag, 10 juni, arrangerar de öppen trädgård för att träffa och inspirera andra intresserade.

Det är ett perfekt tillfälle för såväl trädgårdsinspiration som att utbyta erfarenheter med likasinnade. Jag har själv fått mycket idéer kring hur jag vill ha min egen trädgård under resor och vid besök hos andra trädgårdsintresserade, berättar Linda som är utbildad trädgårdsdesigner sedan drygt tio år tillbaka.
Intresset har funnits sedan barnsben och tidigare tagit sig uttryck i bland annat en solrosprydd balkong i anslutning till första egna lägenheten. Den nuvarande trädgården i idylliska Rotvik började hon och maken Curt-Robert att anlägga på allvar för drygt sex år sedan. Då var det mest gräsmatta, några nakna klipphällar och enstaka rabatter.
– Det började med att vi byggde växthus och anlade köksträdgård. Sedan har resten successivt vuxit fram.
I dag består trädgården av flera delar med vitt skilda karaktärer. Den tidigare klippskrevan är numera en riktigt damm som härbärgerar ett 30-tal japanska koifiskar. Den omgärdas av rufsiga perenner, vajande vassruggar och välfriserade buxbombuskar.
– Jag gillar blandningen – allt behöver inte var så strikt och formellt. Vi låter vissa växter självså sig för att naturligt klä in och mjuka upp trädgården, förklarar Linda.
Den nyanlagda slänten i söderläge har såtts med frön från en mängd olika växter. Här finns även en ny pergola med olika sorters klängrosor.
– Tack vare värmen som kommer in från havet på hösten kan vi odla växter här som normalt inte skulle klara sig så bra.
Många av växterna, buskarna och träden har paret köpt under resor till andra länder. De är både kul reseminnen och bidrar till att skapa ett mera exotiskt intryck i trädgården. Linda framhåller att trädgården ser ut som den gör för att det är just så som de själva vill ha den.
– Vi har byggt upp vår trädgård för att vi ska kunna njuta av den året runt – oavsett årstid och väder. Samtidigt är det kul att kunna inspirera andra och därför kommer vi att arrangera öppen trädgård på söndag, den 10 juni, hemma hos oss på Berguvsvägen 2 i Rotvik.
Förutom att ta del av all blomsterprakt finns det möjlighet till fika och det kommer även att vara viss försäljning av plantor och sticklingar. Dessutom finns yogainstruktör Ingela Palmqvist från Pilgrimage och medium Katarina Nyquist från Andligt Ljus på plats i trädgården för att berätta om sina verksamheter.
– Det finns ett stort trädgårdsintresse i Oskarshamn och jag hoppas att folk tar tillfället i akt att ses under trevliga former och utbyta erfarenheter, säger Linda.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

ÖPPEN TRÄDGÅRD
Tid: 10 juni kl. 10-16
Plats: Rotvik, Berguvsvägen 2 (ställ bilen vid Uvö-parkeringen)10.00: Öppning
10.15: Trädgårdsvisning. Linda visar runt och berättar om sina tankar och idéer med trädgården.
11.00-11.20: Förmiddagsyoga med Ingela i trädgården. Du får tips om några stående övningar att göra när kroppen värker efter allt trädgårdsarbete.
12.30: Trädgårdsvisning. Linda visar runt och berättar om sina tankar och idéer med trädgården.
13.00-13.20: Njut av en avslappnande ljudmeditation med Ingela.14.00: Trädgårdsvisning. Linda visar runt och berättar om sina tankar och idéer med trädgården.
14.30-14.50: Eftermiddagsyoga med Ingela. Du får tips om några stående övningar att göra när kroppen värker efter allt trädgårds- arbete.
– Förutom detta så kommer Katarina Nyqvist från Andligt ljus att finnas på plats och sälja stenar och armband med mera.
– Det finns möjlighet att köpa fika och nyttig raw food fika.
– Växtförsäljning. Perenner, tomatplantor, vinsticklingar, sommarblommor med mera.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.